Wednesday, September 13, 2017

Αιφνιδιασμός: Η Κύπρος αγοράζει τρία πολεμικά πλοία και σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών – Ισραηλινή αντιπροσωπεία στη Μεγαλόνησο


Η Κύπρος ενισχύει το Ναυτικό της με την αγορά τριών πολεμικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης. Αύριο το απόγευμα θα γίνει η καθέλκυση του πρώτου σκάφους που ναυπηγήθηκε στο Ισραήλ, ενώ εντός του 2017 αναμένεται να υπογραφούν τα συμβόλαια για την ναυπήγηση ακόμα δύο σκαφών.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης αναχωρεί αύριο, για το Ισραήλ, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Τελ Αβίβ με τον Ισραηλινό ομόλογό του Άβιγκντορ Λίμπερμαν. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο ΥΠΑΜ θα παρευρεθεί στη τελετή καθέλκυσης του πλοίου ανοικτής θαλάσσης που αγοράστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορά στην ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών
Στην ατζέντα της συνάντησης βρίσκεται η συνεργασία στο τομέα των ασκήσεων, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και η κυβερνοάμυνα.
Αναμένεται επίσης να γίνει αξιολόγηση σε ότι αφορά στο περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας και στην τρομοκρατία ενώ θα συζητηθούν περαιτέρω τρόποι συνεργασίας σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.
Σημειώνεται ότι είναι η τέταρτη συνάντηση που πραγματοποιείται μεταξύ των δύο Υπουργών το τελευταίο χρόνο.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ. Φωκαΐδης θα παρευρεθεί αύριο το απόγευμα στη τελετή καθέλκυσης του πλοίου ανοικτής θαλάσσης που αγοράστηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω διακρατικής Συμφωνίας με το Ισραήλ και κατασκευάζεται από τα Ισραηλινά Ναυπηγεία στη Χάιφα.
Αναμένεται εντός του έτους, με βάση το προγραμματισμό η ολοκλήρωση ακόμα δύο διαγωνισμών που αφορούν στην αγορά άλλων δύο πλοίων ανοιχτής θαλάσσης και δύο ταχύπλοων σκαφών για τις ακτές.Η καθέλκυση του πρώτου πλοίου ανοικτής θαλάσσης η οποία πραγματοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της παραγγελίας του σκάφους, αποτελεί το πρώτο βήμα ενός σημαντικού στόχου που έχει θέσει το Υπουργείο Άμυνας για την ενίσχυση του Ναυτικού.
Ενδιαφέρον έχουν δείξει ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ιταλία. Τα πλοία θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχου της ΑΟΖ και θα χρησιμοποιηθούν επίσης για σκοπούς αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Παράλληλα η Κυπριακή δημοκρατία πρόκειται να αγοράσει και ένα σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε στασιμότητα στα θέματα εξοπλισμών λόγω και των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, αλλά κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Η τελευταία μεγάλη αγορά ήταν αυτή των πυραύλων S300 οι οποίοι δεν έφτασαν ποτέ στη Κύπρο και κατέληξαν στη Κρήτη. Ως αντάλλαγμα η Κύπρος πήρε μικρότερα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1 και BUK (Ρωσικής κατασκευής).
Εν τω μεταξύ στην Κύπρο αναμένεται ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν, όπου θα συναντηθεί με τον κ. Φωκαΐδη, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν ευρύ φάσμα θεμάτων αναφορικά με την ενισχυμένη συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ. Στην ατζέντα της συνάντησης, βρίσκεται η συνεργασία στο τομέα των ασκήσεων, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, η ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και η κυβερνοάμυνα.
hellas-now.com

No comments:

Post a Comment

wibiya widget