Tuesday, September 19, 2017

Έτσι γιναμε κράτος..Η πρώτη ελληνική βουλή.. για γέλια και για κλάματα

Γράφει η










Γιώτα Ιωακειμίδου

Ο πρώτος εκλογικός νόμος ψηφίστηκε στις 25 Μαρτίου του 1844 και χρειάστηκε περίπου ένας ακόμα χρόνος για να αποκτήσουν το πρώτο τους κοινοβούλιο. Αυτός ο εκλογικός νόμος μεταξύ άλλων απαγόρευε το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι» στους τεμπέληδες ,οι υποψήφιοι έπρεπε να ασκούν επάγγελμα ικανό να θρέψει την οικογένεια τους . Το εκλογικό μέτρο ήταν ένας βουλευτής ανά 10.000 κατοίκους, η Ύδρα τιμητικά εξέλεγε 3 και τα ηρωικά Ψαρά και Σπέτσες από 2 . Υπήρχε μια ακόμα πρωτοτυπία ένας βουλευτής εκλεγόταν από το σώμα των καθηγητών του πανεπιστήμιου. Ίσχυε ο νόμος της πλειοψηφίας σε δυο γύρους .
Τόπος διεξαγωγής η εκκλησία κάθε χωριού και χρόνος οκτώ μέρες. Έτσι λοιπόν με αυτόν τον εκλογικό νόμο ο Οθωνας προκηρύσσει τις πρώτες εκλογές. Τα όσα ακλούθησαν είναι τραγελαφικά. Τα κόμματα που συμμετέχουν είναι το Αγγλικό, Γαλλικό, Ρωσικό, με τις αντίστοιχες πρεσβείες των χωρών αυτών να ελέγχουν απόλυτα αυτό που θα αποκαλούσαμε σήμερα «πολιτικό σκηνικό» Οι εκλογές προκηρύχτηκαν τον Απρίλιο του 1844 και ολοκληρώθηκλαν τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου.
Ενώ οι εκλογές συνεχίζονταν ,ορκίζεται πρωθυπουργός ο Ιωάννης Κωλέττης (Αρχηγός του Γαλλικού κόμματος),αν και με τα μέχρι εκείνης της στιγμής αποτελέσματα από σύνολο 127 εδρών ,ο Μαυροκορδάτος( αρχηγός του Αγγλικού κόμματος) συγκέντρωνε 52 βουλευτές ,τους περισσότερους δηλαδή , ενώ περίμεναν να ολοκληρωθούν οι εκλογές.
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές, σφραγίστηκαν οι κάλπες και μεταφέρθηκαν στις πρωτεύουσες κάθε νομού. Άλλες κάλπες ήταν σπασμένες και σαφώς παραβιασμένες και οι εξηγήσεις που έδιναν προκαλούν θυμηδία, 'ότι δηλαδή αυτό οφειλόταν στον νόμο της συστολής , άλλες πάλι έφταναν με λιμαρισμένη την σφραγίδα και σπασμένη την κάλπη και τέλος υπήρχαν περιπτώσεις που η κάλπη είχε πεταχτεί και τα ψηφοδέλτια μεταφέρθηκαν μέσα σε σακιά. Οι διαπληκτισμοί μεταξύ των κομμάτων ήταν έντονοι για νοθείες και παραβάσεις. Ο Νικόλαος Δραγούμης αναφέρει ότι όλες οι κάλπες της Λακωνίας, Φθιώτιδας, Δωρίδας και 4 της Γορτυνίας ήταν ανοιχτές και οι σφραγίδες κατεστραμμένες.
Αργότερα η βουλή δικαιολόγησε τα αδικαιολόγητα με το εξής σκεπτικό: « ...αι μεν σανίδες ήσαν υγραί και θερμανθείσαι συνεστάλησαν, αι δε σφραγίδες συνετρίβησαν τυχαίως κατά την μετακόμισιν ...». Τον έλεγχο έκανε τότε η ίδια η βουλή και αυτό κράτησε πέντε μήνες. Ενώ σαν πρωθυπουργός ο Κωλέττης φρόντισε να καλύψει τα νώτα, εξέδωσε βασιλικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο έδωσε αμνηστία σε όλες τις παράνομες πράξεις που έγιναν κατά την διάρκεια των εκλογών μέχρι και το 1845,βεβαια την ¨
«σκαπούλαραν» και κάποιοι εγκληματίες ,δολοφόνοι ,ληστές ,εμπρηστές. Όπως αντιλαμβάνεστε προείχε πάνω από όλα το κομματικό συμφέρον και οι κομματάρχες που διέπραξαν τις νοθείες έπρεπε να καλυφθούν ,ακόμα και έτσι. Η πρώτη αυτή βουλή συγκροτήθηκε σε σώμα και συνεδρίασε τον Ιανουάριο του 1845 και εξέλεξε πρόεδρο της βουλής τον Κανέλλο Δεληγιάννη και πρωθυπουργό της χώρας τον Ιωάννη Κωλέττη.
Γιώτα Ι

1 comment:

  1. Εγω θα ελεγα ότι ετσι δεν γιναμε ποτες κρατος

    ReplyDelete

wibiya widget