Thursday, September 7, 2017

Κοινή Συνέντευξη Τσίπρα -Μακρόν: ΝΕΑ πνοή σε Ελλάδα και Ευρώπη... Θα στηρίξω την Ελλάδα, το ΔΝΤ να μην παρεμβαίνει σε ευρωπαϊκά θέματα

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Είχα την ευκαιρία να αναφέρω στον Γάλλο πρόεδρο πως γενιές Ελλήνων έχουν μεγαλώσει στη Γαλλία και επέστρεψαν στην Ελλάδα, ενισχύοντας τις ελληνογαλλικές σχέσεις Ο Γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται την Ελλάδα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για όλη την Ευρώπη, και φυσικά για την Ελλάδα, που πραγματοποιώντας μεταρρυθμίσεις, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι γυρίζει σελίδα», τόνισε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.
  • «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Τα πρώτα τρίμηνα του 17 ήταν θετικά, μία επίδοση που βασίζεται στα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας»
  • «Αυτά μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε στο τέλος μίας περιπέτειας, ότι το 2017 θα πετύχουμε ανάπτυξη 2% και τους στόχους μας για το έτος»
  • «Στόχος μας επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Πιστεύουμε ότι και οι εταίροι μας θέλουν να αποφευχθούν εμπόδια που δημιούργησαν καθυστερήσεις στο παρελθόν»
«Το οριστικό τέλος της ελληνικής κρίσης θα σημάνει το πέρασμα της Ευρώπης σε μια νέα εποχή», υποστήριξε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις συμφωνίες για επενδύσεις με τον κ. Μακρόν
«Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο Μακρόν να συνεργαστούμε στενά και στον τομέα των επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει τομείς προτεραιότητας στους οποίους γαλλικές εταιρείες έχουν ενδιαφέρον. Καλωσορίζω το γεγονός ότι ήρθαν μαζί του εκπρόσωποι 40 εταιρειών, τη συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στο τομέα της αεροδιαστημικής», είπε μεταξύ άλλων.
«Κουβεντιάσαμε και τις περιφερειακές εξελίξεις και υπογραμμίσαμε την ανάγκη να αναβαθμιστεί ο περιφερειακός και παγκόσμιος ρόλος ΕΕ. Συζητήσαμε για προσφυγικό και Τουρκία. Να παραμείνει σταθερή  η ΕΕ στα μηνύματα της προς την Τουρκία», πρόσθεσε.
«Μεγάλο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για το μέλλον της Ευρώπης. Δε θα επεκταθώ γιατί αυτό θα είναι το θέμα μας απόψε στην Πνύκα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Εμανουέλ Μακρόν
«Ενα μεγάλο ευχαριστώ για τα λόγια αλληλεγγύης προς τη Γαλλία που έχει πληγεί από τον τυφώνα Ιρμα με θύματα και τραυματίες στα νησιά του Αγ. Βαρθολομαίου και του Αγ. Μπαρτιμ»είπε αρχικά ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Ελληνα Πρωθυπουργό.
Χθες το βράδυ αποφάσισα να μην ακυρώσω το ταξίδι στην Ελλάδα.
«Δεν θέλω εδώ από την Ελλάδα να μιλήσω για τον επίσημο απολογισμό. Βρίσκομαι σε επαφή με τις αρχές  Διαχείρισης Κρίσης και τον Γάλλο πρωθυπουργό. Χθες το βράδυ αποφάσισα να μην ακυρώσω το ταξίδι στην Ελλάδα. Τις 24 ώρες στην Ελλάδα δεν θα μπορούσα λόγω συνθηκών να μεταβώ στις πληγείσες περιοχές. Η επίσκεψη στην Ελλάδα έπρεπε να γίνει. Η Ελλάδα έχει βιώσει πολύ σκληρή λιτότητα και ένα μέρος της ευρωπαϊκής παρτίδας παίζεται εδώ. Θέλουμε να την πλαισιώσουμε στην επιστροφή της στην ανάπτυξη. Θα υπογραφούν συμφωνίες για την αναπτυξιακή τράπεζα, για ενέργεια, για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, για τις νέες τεχνολογίες. Πολλές γαλλικές επιχειρήσεις δεν εγκατέλειψαν την Ελλάδα», επεσήμανε.
«Χαιρετίζω όλες τις προσπάθειες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη δική σας δράση για τις μεταρρυθμίσεις και το κλείσιμο των δύο αξιολογήσεων. Υπάρχουν θετικά στοιχεία. Είναι αδύναμα ακόμα αλλά η Ελλάδα επανέρχεται. Θα ήθελα να στηρίξω την εμπιστοσύνη και μέχρι το επόμενο καλοκαίρι η Ελλάδα να στηρίξει της δεσμεύσεις της. Πρέπει να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις το ΔΝΤ θα πρέπει να μην προβάλλει νέους όρους για την παραμονή, το Eurogroup να αναλάβει μέτρα για το χρέος».
«Βλέπουμε για πρώτη φορά θετικά στοιχεία να διαφαίνονται. Είναι ακόμη αδύναμα, αλλα βλέπουμε ότι η Ελλάδα επανέρχεται σε ανάκαμψη, ανάπτυξη και επενδύσεις», συνέχισε ο Γάλλος Πρόεδρος.
Για να στηρίξω την Ελλάδα που ανακάμπτει, ήθελα να στηρίξω την εμπιστοσύνη
Ο κ. Μακρόν συνέχισε λέγοντας: Πρέπει να ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις. Το ΔΝΤ πρέπει καλή τη πίστη να μην προβάλλει νέους όρους και προϋποθέσεις για να παραμείνει στο πρόγραμμα και η ΕΕ να αναλάβει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Ελπίζω ότι οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν το 2018.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, προστατεύοντας παντού τις ευρωπαϊκές στρατηγικές επενδύσεις», επεσήμανε ο κ. Μακρον ο οποίος αναφέρθηκε και στη μεταναστευτική κρίση.
«Σε λίγη ώρα στο λόφο της Πνύκας το θέμα της Ευρώπης θα είναι στο επίκεντρο. Ελπίζω και πιστεύω ότι το 2018 θα είναι έτος προόδου», κατέληξε ο κ. Μακρόν, ο οποίος στη συνέχεια δέχτηκε ερωτήσεις.
Μακρόν για τον ρόλο του ΔΝΤ
«Δε νομίζω ότι είναι σωστή μέθοδος το ΔΝΤ να επιτηρεί ευρωπαϊκά προγράμματα και να παρεμβαίνει όπως έγινε τότε. Η αξιοπιστία και η εθνική κυριαρχία της Ευρώπης είναι κάτι που πάσχει. Και αυτό βασίζεται κυρίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαικών κρατών, μεταξύ των ευρωπαικών θεσμών και των κρατών», υποστήριξε ο κ. Μακρόν.
Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού εξέφρασε τη λύπη του και τα συλλυπητήριά του στον Γάλλο πρόεδρο για τα θύματα του τυφώνα Ίρμα (που έπληξε τις Γαλλικές Αντίλλες), είπε -μεταξύ άλλων- απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν ότι «είναι σημαντική ευκαιρία να συνομιλήσουμε για το μέλλον της Ευρώπης». Παράλληλα δήλωσε πως «στην Πνύκα θα διατυπώσουμε το όραμά μας για να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική».

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι μέσω συνεργασίας θα κάνουν την Ευρώπη πιο ελκυστική. «Στην Πνύκα θα διατυπώσουμε το όραμά μας για να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική στους νέους», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι η σημερινή επίσκεψή σου μπορεί να είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις αλλά και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει η Ευρώπη οριστικά από την κρίση». Πρόσθεσε επίσης ότι η ελληνική κρίση είναι και ευρωπαϊκή, άρα το τέλος της κρίσης για την Ελλάδα θα σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης και για την Ευρώπη.
Μακρόν: Ο ελληνικός κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για έξοδο από την κρίση
Mε τη σειρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τα θερμά του λόγια και την αλληλεγγύη του.
«Από χτες η χώρα γνωρίζει καταστροφή με πολλά θύματα στα νησιά του Αγίου Μαρτίνου και του Αγίου Βαρθολομαίου. Όλη η κυβέρνηση και εγώ ο ίδιος κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα πάω μόλις βελτιωθούν οι κλιματικές συνθήκες. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή που είναι η αιτία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρόν.
Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση – και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα- για την πρόσκληση. «Προσβλέπω στις επαφές και συζητήσεις. Πρέπει να μιλήσουμε, επιτέλους και για το μέλλον και πώς θα βγούμε όλοι από την κρίση» ανέφερε ο κ. Μακρόν, και συμπλήρωσε: «Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι στην Ελλάδα».
Παράλληλα, ο κ. Μακρόν τόνισε ότι ο ελληνικός λαός κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για έξοδο από την κρίση.
Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι μέσω συνεργασίας θα κάνουν την Ευρώπη πιο ελκυστική. «Στην Πνύκα θα διατυπώσουμε το όραμά μας για να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική στους νέους», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Πιστεύω ότι η σημερινή επίσκεψή σου μπορεί να είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τις ελληνογαλλικές σχέσεις αλλά και για τις αναγκαίες τομές που πρέπει να σχεδιάσουμε για να βγει η Ευρώπη οριστικά από την κρίση». Πρόσθεσε επίσης ότι η ελληνική κρίση είναι και ευρωπαϊκή, άρα το τέλος της κρίσης για την Ελλάδα θα σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης και για την Ευρώπη.


No comments:

Post a Comment

wibiya widget