Thursday, September 7, 2017

ΕΛΛΑΣ. Μακρόν σε Παυλόπουλο: Χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις -Η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα

Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε τις δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο απευθυνόμενος πρώτα στους Γάλλους πολίτες, μιλώντας για τον τυφώνα Ίρμα και τα θύματα που άφησε πίσω του.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρασημοφόρησε τον Εμανουέλ Μακρόν και στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος έλαβε τον λόγο και στις δηλώσεις του, αφού μίλησε για τον τυφώνα Ίρμα (που «χτύπησε» τις Γαλλικές Αντίλλες στην Καραϊβική), έκανε αναφορά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Μακρόν τόνισε «χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα πλήρωσε ακριβό τίμημα», ενώ πρόσθεσε πως όλα αυτά θα τα συζητήσει με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε λίγη ώρα. 
Οι δηλώσεις Μακρόν
«Σας ευχαριστώ για τα λόγια σας για τους συμπατριώτες μου», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο και αναφερόμενος στον τυφώνα Ίρμα που χτύπησε τις Γαλλικές Αντίλλες. «Υπογραμμίσατε πόσο σημαντική είναι η σημερινή μας αντίδραση επειδή κάποιοι φίλοι μας έχουν πληγεί από τις συνέπειες αυτής της καταστροφής. Η συγκίνησή μας είναι ειλικρινής, παρά μόνο όταν αυτά που λέμε ακολουθούνται και από πράξεις. Μετά από μια τέτοια καταστροφή πρέπει να ψάξουμε τις αιτίες», είπε, απευθυνόμενος ουσιαστικά στο εσωτερικό της Γαλλίας.
Ο κ. Μακρόν είπε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία είναι φίλες χώρες. «Είστε μια από τις προφανείς εκφράσεις αυτής της κοινής ιστορίας. Μιλάτε άπταιστα γαλλικά. Εχετε περάσει χρόνια στη Γαλλία και η σύζυγός μου κι εγώ χαιρόμαστε που θα αποκτήσουμε δεσμούς φιλίας μαζί σας. Θα ήθελα να πω ότι η αρχαία ιστορία είναι και δική μας ιστορία. Τόσο το παρελθόν μας, όσο και το μέλλον μας είναι κοινό. Χαιρετίζω τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης».
Ο κ. Μακρόν είπε ακόμα ότι έχει έτοιμη πρόταση να υποβάλει στους εταίρους και πρόσθεσε ότι πιστεύει πραγματικά πως και στην εξωτερική πολιτική η Ευρώπη πρέπει να είναι ανεξάρτητη. «Όντως η ιδέα ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου είναι θετική, αλλά αυτό δεν υπερκαλύπτει τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», είπε.
«Η Ελλάδα χρειάζεται υπευθυνότητα και θάρρος και μια κοινή φιλοδοξία για να αποκτήσει η Ευρώπη οικονομική δύναμη. Ηρθα εδώ με πολυάριθμη αντιπροσωπεία εκπροσώπων από τις γαλλικές επιχειρήσεις και θέλω να γίνουν περισσότερες επενδύσεις», συμπλήρωσε.
Ο κ. Μακρόν ανέφερε ακόμα ότι αισθάνεται περήφανος που θα μιλήσει από την Πνύκα, τον τόπο όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία. 
«Σας το οφείλουμε η αντοχή και το κουράγιο σας να μην ξεχαστούν. Κάποιοι σάς ήθελαν εκτός Ευρώπης, αλλά ευτυχώς δεν τα κατάφεραν», είπε, κλείνοντας, ο κ. Μακρόν (πιθανώς αναφερόταν στον Β. Σόιμπλε), προσθέτοντας ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας.
Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε λόγο για κοινωνική Ευρώπη και οικονομική ισχύς αλλά στο πλαίσιο των κεκτημένων υπογραμμίζοντας την ανάγκη βελτίωσης της ζωής των πολιτών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Η Γαλλία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό σας», τόνισε ο κ. Μακρόν και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή σας ήθελε πάντα να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πιέσεις». «Χρειαζόμαστε μια εσωτερική δυναμη» ανέφερε και ανακοίνωσε πως θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για «περισσότερη και πιο κοινωνική Ευρώπη».
Όπως σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, θα ήταν πολύ θετικό να αποκτήσει η Ευρώπη ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα όπως αυτό της Ελλάδας.
«Ήρθα με πολυάριθμη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και θα ήθελα να ενισχυθούν οι σχέσεις μας» υπογράμμισε ο κ. Μακρόν για να καταλήξει: «Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε συνοχή αλλά χρειάζεται να είμαστε φιλόδοξοι, θα πρέπει να δείξουμε τόλμη για να επιστρέψουμε στις αξίες μας».

iefimerida.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget