Friday, September 8, 2017

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Τρόμος στην Αμερική από τυφώνες

Ο απόλυτος τρόμος επικρατεί στην Φλόριντα των ΗΠΑ, για το επικείμενο «χτύπημα» του κυκλώνα Ίρμα. Κατά χιλιάδες οι κάτοικοι συρρέουν στα καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα και αδειάζουν όλα τα ράφια. Παράλληλα εκκενώνονται παράκτιες περιοχές προκειμένου να μην θρηνήσουν οι ΗΠΑ θύματα.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, κατέκλυσαν τους δρόμους που οδηγούν στη βόρεια Φλόριντα σήμερα, στην προσπάθειά τους να βρουν ασφαλές καταφύγιο από τον ισχυρό κυκλώνα Ίρμα που έχει ήδη σπείρει την καταστροφή στην Καραϊβική, αφήνοντας πίσω του τουλάχιστον 17 νεκρούς. 
Στους δύο αυτοκινητόδρομους, κατά μήκος των ακτών της Πολιτείας, το θέαμα ήταν παρόμοιο: αυτοκίνητα και φορτηγάκια το ένα πίσω από το άλλο, φορτωμένα με στρώματα, με καγιάκ, καμιά φορά με δοχεία βενζίνης.
   
Στις λωρίδες που οδηγούν νότια, ελάχιστοι μεμονωμένοι ιδιώτες και αυτοκινητοπομπές του στρατού που προετοιμάζεται για να εφοδιάσει τους κατοίκους με καύσιμα και να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες, εφόσον χρειαστεί.
Ο κυκλώνας, το μέγεθος του οποίου ξεπερνά εκείνο της Πολιτείας, θα φτάσει τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή και λόγω των ανέμων, που φτάνουν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, προβλέπεται ότι θα προκαλέσει απότομη και μεγάλη άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Η Ίρμα, που έχει εξασθενίσει ελαφρά και πλέον θεωρείται κυκλώνας κατηγορίας 4 (στην πεντάβαθμη κλίμακα), έχει φτάσει στην Κούβα και στη συνέχεια αναμένεται ότι θα πλήξει τις Μπαχάμες, πριν κατευθυνθεί βορειότερα, στη Φλόριντα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC). 
Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, περισσότεροι από 14.000 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Πουέρτο Ρίκο, στις αμερικανικές Παρθένες Νήσους και στη Φλόριντα για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και εκκένωσης.
Στο Μαϊάμι Μπιτς, το παραλιακό θέρετρο που συνήθως είναι γεμάτο με τουρίστες, επικρατούσε ερημιά και πολλά καταστήματα είχαν ήδη κλείσει. Η Ίρμα ενδέχεται να πλήξει την περιοχή αυτή με ιδιαίτερη σφοδρότητα και να προκαλέσει καταστροφικές πλημμύρες. «Ελπίζω ότι θα έρθει από τα νότια και θα μείνει εκεί, σε διαφορετική περίπτωση τα φαινόμενα θα είναι πολύ πιο έντονα», είπε ο 67χρονος ιδιοκτήτης ενός κλαμπ.
Για τον Μπροκ Λονγκ, τον διευθυντή της Fema (της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων) «το ερώτημα δεν είναι αν θα πληγεί η Φλόριντα, αλλά σε ποιο βαθμό».

Μαίνεται ο κυκλώνας στην Κούβα

Όπως είπαμε, ο κυκλώνας αυτή την ώρα πλήττει την Κούβα. Οι αρχές της χώρας είχα προετοιμαστεί για την στιγμή που θα χτύπαγε το «νησί της επανάστασης», και έτσι μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ανθρώπινες απώλειες.
Ανακοινώθηκε ωστόσο απομάκρυναν με ελικόπτερο τους έξι δελφίνια στο Κάγιο Γκιγιέρμο, ένα νησί στη βόρεια Κούβα, που απειλείται.
Τα έξι αρσενικά δελφίνια του κέντρου αναψυχής «Cable Esqui» τοποθετήθηκαν σε βρεγμένες πετσέτες και κατόπιν σε στρώματα προκειμένου να μεταφερθούν με το ελικόπτερο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ACN.
«Προς το παρόν, βρίσκονται σε μια πισίνα όπου τους έχουν εξασφαλιστεί παρόμοιες συνθήκες διαβίωσης και εάν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέψουν να παραμείνουν εκεί, θα μεταφερθούν σε μια πισίνα με θαλάσσιο νερό σε ένα ξενοδοχείο» επισήμανε στο ACN ο υπεύθυνος του δελφινάριου του Κάγιο Γκιγιέρμο, Γκονζάλο Καρέρο Εσκομπάρ.
Οι εκπαιδευτές τους και ένας κτηνίατρος συνόδευσαν τα θαλάσσια θηλαστικά για παν ενδεχόμενο, συμπλήρωσε ο ίδιος.
Συνολικά 200.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε σπίτια συγγενών ή σε καταφύγια των αρχών, ιδίως στις επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Αβίλα, στα κεντρικά της χώρας, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε στα δεδομένα που έλαβε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Στις τουριστικές περιοχές που διατρέχουν κίνδυνο, ιδίως τις νήσους «Κάγιος» στο βόρειο/βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, σχεδόν 10.000 ξένοι επισκέπτες και πολλές χιλιάδες Κουβανοί τουρίστες απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Τουρισμού.
Παράλληλα ο κυκλώνας Χοσέ που ακολουθεί την ίδια πορεία με την Ίρμα, αναβαθμίστηκε στο 4 την σχετικής κλίμακας, και αναμένεται και αυτός να προξενήσει μεγάλες ζημιές!

Σενάρια εκκένωσης της Φλόριντα

«Μην αγνοείτε τις εντολές εκκένωσης. Να θυμάστε: μπορούμε να ξαναχτίσουμε το σπίτι σας, δεν μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη ζωή σας. Όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για εκκένωση σύντομα», προειδοποίησε ο κυβερνήτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η Φλόριντα έχει πληθυσμό 20 εκατομμυρίων αλλά μέχρι στιγμής οι εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης αφορούν μόνο 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην Πολιτεία αυτή και στη γειτονική Τζόρτζια.
«Αυτή η καταιγίδα είναι πανίσχυρη και θανάσιμη», επέμεινε ο Σκοτ ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις εκκλήσεις του προς τους κατοίκους να φύγουν από τις ζώνες που απειλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
«Σήμερα είναι η ημέρα για να κάνετε το σωστό για την οικογένειά σας, να την οδηγήσετε στην ενδοχώρα για να είναι ασφαλής» συνέχισε ο κυβερνήτης, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά ότι η έκταση του κυκλώνα είναι «μεγαλύτερη από την Πολιτεία μας στο σύνολό της».

Μπορεί να «βυθίσει» την πόλη στο σκοτάδι

Παράλληλα  απειλεί να βυθίσει στο σκοτάδι περισσότερα από 4,1 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που εξυπηρετεί η εταιρεία Power & Light (FPL) της Φλόριντας, επηρεάζοντας την καθημερινότητα περίπου 9 εκατομμυρίων ανθρώπων, επισήμανε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρισμού.
«Όλοι στη Φλόριντα θα αντιμετωπίσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις επιπτώσεις της καταιγίδας» δήλωσε ο Έρικ Σιλάτζι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, προειδοποιώντας τους καταναλωτές της FPL να προετοιμαστούν για μια διαδικασία αποκατάστασης του δικτύου διάρκειας πολλών εβδομάδων.
Η FPL είναι η μεγαλύτερη πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλόριντα εξυπηρετώντας περίπου το 50% των 20,6 εκατομμυρίων κατοίκων της πολιτείας.

Τραμπ: Φύγετε από τον δρόμο του!

Ο Ντόναλντ Τραμπ από τη μεριά του απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που διαμένουν στις περιοχές, τις οποίες αναμένεται να πλήξει ο ισχυρός κυκλώνας Ίρμα, ώστε να απομακρυνθούν προς ασφαλείς τοποθεσίες.
«Ο κυκλώνας Ίρμα είναι μυθικών διαστάσεων, ενδεχομένως ο ισχυρότερος που έχουμε ποτέ δει. Παραμείνετε σε ασφαλή μέρη και φύγετε μακριά από τον δρόμο του, εφόσον είναι δυνατό. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη» ήταν το tweet που ανήρτησε σήμερα το πρωί ο Αμερικανός ηγέτης.
Ο κυκλώνας, που υποβιβάστηκε σε κατηγορίας 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα, προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε πολλά νησιά της Καραϊβικής με ανέμους η ταχύτητα των οποίων ανήλθε έως τα 295 χιλιόμετρα την ώρα. Η Ίρμα κατευθύνεται προς την Κούβα, τις Μπαχάμες και την Φλόριντα την οποία αναμένεται να πλήξει την Κυριακή το πρωί, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο δελτίο του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων (NHC).
«Η απίστευτη ακτοφυλακή των ΗΠΑ διέσωσε περισσότερες από 15.000 ζωές την περασμένη εβδομάδα με τον Χάρβεϊ. Η Ίρμα ενδέχεται να είναι σφοδρότερη» συνέχισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους, αναφερόμενος στον κυκλώνα που προκάλεσε σοβαρές καταστροφές και πλημμύρες στα τέλη Αυγούστου στο νότιο Τέξας και τμήμα της Λουιζιάνας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Τομ Πράις προειδοποίησε τους κατοίκους της Φλόριντας και των παράκτιων περιοχών στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ να φύγουν επειγόντως πριν από την άφιξη της Ίρμα.
Το μάτι του κυκλώνα, που συνοδεύεται από ανέμους ταχύτητας 240 χιλιομέτρων την ώρα, αναμένεται να πλήξει τη νότια Φλόριντα.
«Παραμένει μια καταιγίδα ιδιαίτερα επικίνδυνη και το παράθυρο που θα σας επιτρέψει να καταφύγετε σε ασφαλείς περιοχές για να αναμένετε το πέρασμα του κυκλώνα ή να εγκαταλείψετε τις εστίες σας (…) θα κλείσει σύντομα» επισήμανε ο Πράις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν υποχρεωτικά τα σπίτια τους στην Φλόριντα και τη Τζόρτζια, έκανε γνωστό ο Μπροκ Λονγκ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (Fema), που ήταν επίσης παρών στην ενημέρωση των αρχών.
«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι δεν γνωρίζω κανέναν στην Φλόριντα ο οποίος έχει ποτέ ζήσει φαινόμενο παρόμοιο με αυτό που θα πλήξει προσεχώς τη νότια Φλόριντα» υπογράμμισε ο ίδιος. Οι κάτοικοι που διατρέχουν κίνδυνο «πρέπει να φύγουν και να υπακούσουν στις εντολές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μονάχα τρεις κυκλώνες κατηγορίας 5 έχουν πλήξει τις ΗΠΑ από το 1851, ανάμεσά τους ο Άντριου που σάρωσε το νότιο τμήμα της Φλόριντας το 1992.
«Ο Άντριου ήταν ένας κυκλώνας κατηγορίας 5, με πολύ πολύ μικρό αντίκτυπο σε σύγκριση με όσα αναμένουμε από τον Ίρμα» τόνισε.
«Το ζήτημα δεν είναι εάν η Φλόριντα θα πληγεί, αλλά η σοβαρότητα που αυτό θα γίνει» 

Διπλή απειλή – Έρχεται και ο Χοσέ

Ο κυκλώνας Χοσέ, ο οποίος βρίσκεται στον Ατλαντικό και απέχει 700 χιλιόμετρα ανατολικά από τις Μικρές Αντίλλες, ενισχύθηκε κι άλλο σήμερα, φτάνοντας στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 240 χιλιομέτρων την ώρα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC).
Ο Χοσέ κινείται με ταχύτητα 30 χιλιομέτρων την ώρα προς τα δυτικά-βορειοδυτικά. Φαίνεται ότι ακολουθεί την πορεία της Ίρμα, του τεράστιου κυκλώνα που έπληξε πολλά νησιά της Καραϊβικής τις τελευταίες ημέρες και τώρα απειλεί την Κούβα, τις Μπαχάμες και τη Φλόριντα.

«Δεν έχουμε ξαναζήσει τίποτα σαν την Ίρμα»

Αίσθηση προκαλεί η δραματική προειδοποίηση του Μπροκ Λονγκ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA) των ΗΠΑ.
Ο κυκλώνας Ίρμα, είπε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, πρόκειται να είναι καταστροφικός για τις ΗΠΑ.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πολιτεία να μείνει για μέρες «αν όχι για περισσότερο» χωρίς ρεύμα και πως 100.000 άνθρωποι ίσως χρειαστούν καταφύγιο.
«Δεν γνωρίζω κανέναν στη Φλόριντα που να είναι έμπειρος», προφανώς για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.
«Ο κυκλώνας Ίρμα συνεχίζει να αποτελεί μια απειλή που μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στις ΗΠΑ είτε στη Φλόριντα είτε σε κάποιες από τις νοτιοανατολικές Πολιτείες», τόνισε ο Μπροκ Λονγκ.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής

Η Ίρμα προκάλεσε καταστροφές σε μια σειρά μικρών νησιών στη βορειοανατολική Καραϊβική.
Ανάμεσά τους η Μπαρμπούντα, ο Άγιος Μαρτίνος, οι Βρετανικές και οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι.
Δέντρα ξεριζώθηκαν, κτίρια και νοσοκομεία ισοπεδώθηκαν.
Τα νησιά Άγιος Μαρτίνος και Άγιος Βαρθολομαίος ζουν με τον φόβο των λεηλασιών. Ήδη, στην ολλανδική πλευρά του πρώτου, έχουν φτάσει Ολλανδοί στρατιώτες. 
«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τους πληθυσμούς και να αποκαταστήσουμε την τάξη» επειδή μετά το πέρασμα του κυκλώνα «σημειώθηκε αριθμός λεηλασιών», δήλωσε ο Ζεράρ Κολόμπ.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έκανε λόγο για ένα «σοβαρό πρόβλημα».
Η Γαλλίδα υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε πως λεηλασίες έγιναν μπροστά στα μάτια της στη διάρκεια αναγνωριστικής αποστολής που έκανε την Πέμπτη στον Άγιο Μαρτίνο. 
Στην ολλανδική πλευρά του νησιού, αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Algemeen Dagblad, είπε ότι στους δρόμους κυκλοφορούν «άνθρωποι οπλισμένοι με περίστροφα και ματσέτες».
«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος», πρόσθεσε.
Ο Ολλανδός υπουργός Εσωτερικών Ρόναλντ Πλάστερκ επιβεβαίωσε πως έγιναν λεηλασίες και υπογράμμισε πως στρατιώτες βρίσκονται πλέον επιτόπου για να προσπαθήσουν να επιβάλουν μια επιστροφή στην ομαλότητα. 
Στον Άγιο Βαρθολομαίο έχει διακοπεί η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση. Το αεροδρόμιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ίρμα
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

No comments:

Post a Comment

wibiya widget