Monday, September 11, 2017

Το "ΙΕΡΌ ΠΗΔΑΛΙΟ" των ιερέων περί "ΜΑΛΑΚΙΑΣ,αρσενοκοιτίας ,μοιχειας και πορνείας


Επειδή οι Άγιοι πατέρες οι μοναχοί και το χριστιανικό ποίμνιο συχνά ….τον παίζουν με το ίδιο χέρι που κάνουν και το σταυρό τους, η πράξη αυτή θεωρήθηκε μεγάλη αμαρτία  και εκδόθηκε από την εκκλησία ’’Το ιερό Πηδάλιον’’  που αποτελεί και σήμερα το  επίσημο «Ποινολόγιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας.  
                                                              
                           
Το Ιερό Πηδάλιο είναι ογκωδέστατο έργο και αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή ιερών κανόνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Συντάχθηκε σε δημώδη γλώσσα το 1793 από δυο λόγιους μοναχούς, τον Νικόδημο τον Αγιορείτη και τον ιερομόναχο Αγάπιο.

Γράφει ο










Γεώργιος Κοσμόπουλος


 Για την ολοκλήρωση του «Πηδαλίου» χρειάστηκαν τρία χρόνια σκληρής εργασίας. Περιέχει  ερμηνεία  των κανόνων των Αγίων Αποστόλων, των Οικουμενικών συνόδων, των τοπικών συνόδων και των Πατέρων της εκκλησίας.Εκδόθηκε αρχικά στη Λειψία το έτος 1800  μετά από επικύρωση της πατριαρχικής συνόδου Κωνσταντινούπολης, το 1791,όπως και το 1841 κατά τη δεύτερη έκδοσή του.
Το  κεφάλαιο   περί μαλακίας κ.λ.π  αποτελεί το επίσημο και σε ισχύ μέχρι και σήμερα «Ποινολόγιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας,.                          Το Πηδάλιον  δέχεται ότι υπάρχουν  τρία είδη μαλακίας: με το χέρι σου, με το χέρι άλλου και... με το χτύπημα στους μηρούς!!                   Εκτός από τους άνδρες  η μαλακία παρατηρείται και στις γυναίκες. στις οποίες πρέπει να εφαρμόζονται οι ίδιες και αυστηρότερες ποινές με τους άνδρες.
Επειδή οι μοναχοί και το ποίμνιο συχνά …τον παίζουν με το ίδιο χέρι που κάνουν και το σταυρό τους το Πηδάλιο τους ενημερώνει για τις συνέπειες που θα έχουν.
Όποιος... κάνει μαλακία, για 40 μέρες θα τρώει  μόνο  ψωμί και νερό και      100 μετάνοιες κάθε μέρα!! Ακόμα, ορίζεται η τιμωρία του ιερέα που «έχει μαλακιστεί δύο-τρεις φορές», η οποία είναι υποβιβασμός σε ψάλτη!
Τώρα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί όλοι οι καλόγεροι θεωρούσαν τους εαυτούς τους αμαρτωλούς και άξιους της αιωνίας κολάσεως. Να υπήρχε άραγε κανείς που να μην είχε υποπέσει στο αμάρτημα αυτό;

Το Ιερό Πηδάλιο  στο κεφάλαιο ’’Περί μαλακίας’’ κάνει  και ιατρική διάγνωση  για την μαλακία.  Οι άγιοι πατέρες θεωρούν ότι η μαλακία φθείρει τον άνθρωπο και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία όπως:
Α΄ κιτρινίζουσι,
Β΄ αδυνατεί ο στόμαχός των και να χωνεύσουν δεν ημπορούν,
Γ΄ ασθενεί η όρασις των οφθαλμών τους,
Δ΄ χάνουσι την φωνήν,
Ε΄ χάνουσι την ευφυΐαν και οξύτητα του νοός,
ΣΤ΄ χάνουσι την μνήμην,
Ζ΄ χάνουσι τον ύπνον, με κάποια ταραχώδη ενύπνια,
Η΄ τρέμει το σώμα των,
Θ΄ χάνουσινόλην την ανδρείαν του σώματος και της ψυχής και γίνονται άνανδροι ωσάν γυναίκες,
Ι΄ ακολουθεί εις αυτούς η αποπληξία, ήτοι ο ταμπλάς,
ΙΑ΄ ακολουθεί εις αυτούς συχνάκις η καθ' ύπνους ρεύσις, πολλάκις δε και όταν είναι έξυπνοι διά το πολύ άνοιγμα των σπερματικών τους πόρων, και
ΙΒ΄ τέλος πάντων γηράσκουσιν ογλήγορα και αποθνήσκουσι κακώς.»
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Άγιου  Νικόδημου «ένα δράμι σπέρμα αξίζει με σαράντα δράμια αίμα, και η δύναμης εκείνου είναι ισόμετρος με την δύναμιν των τεσσαράκοντα δραμίων του αίματος».
Αυτή είναι η προσφορά των καλόγερων στην επιστήμη της ιατρικής: μαλακίες επί μαλακιών.                                                                                Οι ανθέλληνες συντάκτες του Πηδαλίου  καταφέρονται και κατά των Ελλήνων φιλοσόφων:
.............«και είναι γνώμη τινών διδασκάλων ότι ο θεός μισώντας τόσον πολλά τους υπερήφανους φιλοσόφους των Ελλήνων, τους αφήκε να κυριευτούν από την αμαρτία αυτήν (εννοεί την μαλακία) δια τιμωρία της ειδωλολατρίας των, επειδή γνώντες τον θεόν, ουχ ως θεόν εδόξασαν».
Αυτόν τον ανώμαλο άνθρωπο που έγραψε τις προαναφερόμενες μαλακίες, επί μαλακιών τον Άγιο Νικόδημο τον αγιορείτη, οι πατέρες τον ανακήρυξαν εξέχοντα άγιο!!!  και γιορτάζει  στις 14 Ιουλίου.
Από τον εκδοτικό οίκο Περίπλους κυκλοφόρησε  πρόσφατα μία περιληπτική έκδοση του βιβλίου,  ΠΗΔΑΛΙΟΝ (βλέπε google)

Ενδυμίων  Γιώργος  Κοσμόπουλος

No comments:

Post a Comment

wibiya widget