Saturday, December 17, 2011

ΚΑΒΑΦΕΙΑ 2011 στο Κάιρο της Αιγύπτου


Τα 12α Καβάφεια ξεκίνησαν με την τελετή εγκαινίων την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στην Όπερα του Καϊρου με την απονομή των Διεθνών Βραβείων Καβάφη. Ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου κ. Χοσσάμ Νασσάρ και ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης χαιρέτησαν την ελληνο-αιγυπτιακή συνεργασία. Ειδικότερα ο κ. Νασσάρ επισήμανε ότι δεν υπάρχει στερεότυπος διαχωρισμός μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αλλά προέκταση της Ανατολής και προέκταση της Δύσης όπου ο Καβάφης λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο πολιτισμών. Ο κ.Λάζαρης υπογράμμισε τη σημασία πραγματοποίησης εκδηλώσεων που στόχο έχουν τη συνεργασία των δύο λαών και τόνισε την καθοριστική σημασία της συμβολής της αιγυπτιακής πλευράς στη φετινή διοργάνωση.
Τα 12α Καβάφεια ήταν αφιερωμένα στη μνήμη του Κωστή Μοσκώφ, Μορφωτικού Συμβούλου της Πρεσβείας. Με την ευκαιρία αυτή, η Ελληνική Πρεσβεία και το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καϊρου εξέδωσαν ένα βιβλίο υπό τον τίτλο «Κωστής Μοσκώφ» με την χορηγία του Δημόσιου Αιγυπτιακού Οργανισμού Βιβλίου. Το βιβλίο εξεδόθη με ευθύνη της Πολιτιστικής Συμβούλου της Πρεσβείας, της κας Μαριλένας Γρίβα και του μεταφραστή κ. Σαμουήλ Μπισσάρα.
Τα Διεθνή Βραβεία Καβάφη απονεμήθηκαν εκ μέρους της αιγυπτιακής επιτροπής, η οποία αποτελείται από τις καθηγήτριες και λογοτέχνες Δρ. Αμίνα Ρασίντ και η Δρ. Σάχαρ Ελ Μούγκι με πρόεδρο τον κ.Χοσσάμ Ρασίντ ο οποίος είναι και ποιητή, στον  ποιητή κ. Αμίν Χαντάτ, στην συγγραφέα κα Αχντάφ Σουέϊφ και στον μεταφραστή κ. Μπεσέϊρ Ελ Σεμπάϊ.
Η ελληνική επιτροπή απαρτιζόμενη από τον Καβαφολόγο κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο, την Καθηγήτρια κα Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού και τον κριτικό κ. Κώστα Γεωργουσόπουλο τίμησε τον ποιητή κ. Γιώργο Χρονά και τον συγγραφέα κ. Δημήτρη Στεφανάκη. Με ομόφωνη απόφαση της  Οργανωτικής Επιτροπής  αποφασίστηκε η απονομή τιμητικού τίτλου στον καθηγητή κ. Στέφανο Γερουλάνο για την προβολή του Καβαφικού έργου μέσω εκθέσεων, διαλέξεων και εκδόσεων καθώς και στον ποιητή κ. Ρεφάατ Σαλάμ για την πρόσφατη έκδοση των Απάντων του Καβάφη στα αραβικά.
Η βραδιά έκλεισε με κονσέρτο της σοπράνο κας Αγγελικής Καθαρίου και του πιανίστα κ. Θοδωρή Τζοβανάκη που εκτέλεσαν τα 10 Inventions για μεσόφωνο και πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου (1929).
Τα 12α Καβάφεια διοργανώθηκαν από την Ελληνική Πρεσβεία σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Πολιτισμού, το Ελληνικό Κέντρο Καϊρου, το ελληνικό παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, την Όπερα του Καίρου με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, των Γενικών Προξενείων Καίρου και Αλεξανδρείας, των Ελληνικών Κοινοτήτων Καίρου και Αλεξανδρείας και την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη.
Το πρόγραμμα  εκδηλώσεων συνεχίστηκε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στην Αλεξάνδρεια με την παρουσίαση της εικαστικής συλλογής του Μουσείου Καβάφη με έργα που φιλοτέχνησαν καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου τα οποία προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς στο Μουσείο Καβάφη. Κατά τη διάρκεια της τελετής η ζωγράφος κα Δήμητρα Καμαράκη δώρισε στο μουσείο πορτραίτο του Καβάφη. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την  Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου με ημερίδα στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας με ομιλητές τους καθηγητές κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλο και κ. Στέφανο Γερουλάνο, τους ποιητές κ. Ρεφάατ Σαλάμ και κ. Φουάτ Ταμάν, τον συγγραφέα κ. Δημήτρη Στεφανάκη και τον μεταφραστή κ. Σαμουήλ Μπισσάρα. Τέλος με προβολή του φιλμ «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» και με επίσκεψη στο Μουσείο Καβάφη στην πρώην οδό Lepsius μετονομασθείς σε οδό Κ.Π.Καβάφη. 
Γ.ΧΡΟΝΑΣ
(Τα νεα μας τα έστειλε ο ακούραστος εργάτης της τέχνης Στάθης Κομνηνός)
  

No comments:

Post a Comment

wibiya widget