Saturday, December 24, 2011

ΚΑΛΑ ΣΑΤΟΥΡΝΑΛΙΑ ! HAPPY SATURNALIA !


Από τον Όσιρις, στον Διόνυσο, στον Πάπα..
(Μια σειρά αυτοτελών copypaste προσωπικών μου μεταφράσεων και λοιπών κειμένων πάνω στις υπερφυσικές μου ανησυχίες)

Η ανυσηχία της ημέρας: «Χριστούγεννα»

Μιας και σήμερα λένε τα κάλαντα να ξεκινήσω με τις καλένδες..
Οι καλένδες (Kalends) είναι το όνομα που έδωσαν οι Ρωμαίοι στην πρώτη ημέρα του μήνα. Οι καλένδες ήταν η ημέρα της νέας σελήνης. Ενώ οι καλένδες ήταν πάντα την πρώτη μέρα του μήνα, οι άλλες δύο ονομαστές ημέρες, οι Ειδοί (ides) και οι Νόννοι (Nones), δεν ήταν πάντοτε την ίδια ημέρα του μήνα. Οι καλένδες ήταν στη νέα σελήνη, οι Ειδοί στην πανσέληνο και οι Νόννοι μεταξύ αυτών των δύο. Η μεγαλύτερη περίοδος του μήνα έπεφτε μεταξύ της πανσέληνου και των Καλένδων. Κι εδώ έχουμε την  αρχαία παροιμία: «ες τς λληνικς καλνδας ξοφλεν» (ad graecas calendas solvere - επί χρεών διαρκώς μη εξοφλούμενων), δεδομένου ότι το ελληνικό ημερολόγιο δεν είχε καλένδες αλλά νουμηνίες.
Εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις γιορτές του ημερολογίου των Ρωμαίων.

Oι αγρότες δεν θα μπορούσαν απλά να κοιτάξουν ένα ημερολόγιο τοίχου για να υπολογίσουν πόσες μέρες είναι μέχρι την τελευταία ημερομηνία παγετού. Ωστόσο, γνωρίζοντας ότι υπήρχαν περίπου 12 κύκλοι της Σελήνης μεταξύ μιάς άνοιξης και της επόμενης,  μπορούσαν να υπολογίσουν πόσες φάσεις της σελήνης παρέμειναν πριν από τη σεζόν για το φύτεμα. Έτσι γεννήθηκε η έννοια των 354 ημερών του σεληνιακού ημερολογίου, μια έννοια αιώνια σε αντίθεση με τις περίπου 365,25 ημέρες του ηλιακού έτους.

Στην Αρχαία Ρώμη, η μυθική εποχή της βασιλείας του Κρόνου ήταν μια χρυσή εποχή της ευτυχίας για όλους τους άνδρες, και δεν υπήρχαν η κλοπή ή η υποτέλεια, και η ατομική ιδιοκτησία. Ο Κρόνος, που εκθρονίστηκε από το γιο του τον Δία, είχε ακολουθήσει τον Ιανό ως κυβερνήτης στην Ιταλία, αλλά όταν τέλειωσε ο χρόνος του ως επίγειος βασιλιάς, έγινε άφαντος. "Λέγεται ότι μέχρι σήμερα Εκείνος βρίσκεται σε ένα μαγικό ύπνο σε ένα κρυφό νησί κοντά στην Βρετανία, και σε κάποια μελλοντική στιγμή ... Θα επιστρέψει για να εγκαινιάσει μια άλλη Χρυσή Εποχή ».
Ο Ιανός καθιέρωσε τα Σατουρνάλια (17-24 Δεκεμβρίου) ως ένα ετήσιο φόρο τιμής στον φίλο του, τον Κρόνο. Για τους θνητούς, το φεστιβάλ παρείχε μια ετήσια συμβολική επιστροφή στη Χρυσή Εποχή. Ήταν ντροπή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να τιμωρείται εγκληματίας ή να ξεκινάει πόλεμος. Το γεύμα που συνήθως προετοιμάζονταν μόνο για τους αφέντες σερβίρονταν πρώτα στους σκλάβους, και στην περαιτέρω αντιστροφή της κανονικής τάξης, σερβιριζόταν στους σκλάβους από τους αφέντες. Όλοι οι άνθρωποι ήταν ίσοι και, επειδή ο Κρόνος είχε αποκλειστεί πριν από την τρέχουσα κοσμική τάξη, η κακοδιοίκηση, με τον άρχοντα της «Saturnalia Princeps», ήταν στην ημερησία διάταξη.
Τα παιδιά και οι ενήλικες συμμετείχαν στην ανταλλαγή δώρων, αλλά και των ενηλίκων η ανταλλαγή έγινε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα - οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί να γίνονται φτωxότεροι - κι έτσι
θεσπίστηκε ένας νόμος καθιστώντας νόμιμο μόνο για τους πλούσιους ανθρώπους να δίνουν στους φτωχούς.
Σύμφωνα με Σατουρνάλια του Μακρόβιου , οι διακοπές ήταν αρχικά μάλλον μόνο μία ημέρα, αν και όπως σημειώνει σε ο Ατελλανός θεατρικός συγγραφέας , Νόβιος, την περιέγραψε ως επταήμερη. Με την αλλαγή του ημερολογίου του Καίσαρα από το ημερολόγιο ο αριθμός των ημερών του φεστιβάλ αυξήθηκε.
25 Δεκ. - Dies Natalis Invicti Solis (Η γέννηση του Αήττητου Θεού Ήλιου)


Από πολύ νωρίς στην ιστορία, ο Ήλιος έχει γιορταστεί με τελετουργικά από πολλούς πολιτισμούς, όταν ξεκίνησε το κυρίαρχο ταξίδι του μετά την εμφανή αδυναμία του κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η προέλευση αυτών των τελετών, για τους  πιστούς του Μίθρα, ήταν η διακήρυξη, στην αυγή της ανθρώπινης ιστορίας, της εντολής από τον Μίθρα στους ακόλουθούς Του να παρατηρούν αυτές τις τελετές και σ αυτή την ημέρα να γιορτάζουν τη γέννησή του Μίθρα, του αήττητου Ήλιου.

Όμως, η πραγματική επιλογή της 25ης Δεκεμβρίου για τα Χριστούγεννα πιστεύεται ότι έχει γίνει κάτω από τον αυτοκράτορα Αυρηλιανό, επειδή αυτή ήταν η ημερομηνία του χειμερινού ηλιοστασίου και ήταν η ημέρα που οι αφιερωμένοι στον Μίθρα γιόρταζαν  γενέθλια του αήττητου ήλιου
DIE NATALIS SOLIS INVICTI.


Ο Μιθραϊσμός στην Περσία, όπως ο Χριστιανισμός, προσφέρει σωτηρία στους οπαδούς του. Ο Μίθρα γεννήθηκε στον κόσμο για να σώσει την ανθρωπότητα από το κακό. Και οι δύο φιγούρες πήραν την ανθρώπινη μορφή, ο Μίθρα για να χειριστεί το άρμα του ήλιου, ο Χριστός για να πάει στον Παράδεισο. Το παρακάτω συνοψίζει τις πτυχές του Μιθραϊσμού που βρίσκονται επίσης στο Χριστιανισμό.

     " Ο Μίθρα, ο ήλιος-θεός, γεννήθηκε από μια παρθένο σε μια σπηλιά στις 25 Δεκεμβρίου, και λάτρευαν την Κυριακή, την ημέρα του κατακτητή ήλιου. Ήταν ένας σωτήρας-θεός που συναγωνίστηκε τον Ιησού στη δημοτικότητα. Πέθανε και αναστήθηκε για να γίνει ένας αγγελιοφόρος θεός, μεσάζων ανάμεσα στον άνθρωπο και τον καλό θεό του φωτός, και ο ηγέτης των δυνάμεων της δικαιοσύνης ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις του κακού θεού. "
Ο Μιθραϊσμός έρεται από την Περσία
  • Τα γεννέθλια του Μίθρα γιορταζόταν 2 Δεκεμβρίου
  • Ο Μίθρα καταδίκασε το Κακό
  • Η πρακτίκή του ήταν η βάπτιση
  • Ευλόγησε το ψωμί και το κρασί
  • Αναγωνρίστηκε σαν Ήρωας/Σωτήρας
  • Το αίμα του σκοτωμένου ταύρου καθάριζε από τις αμαρτίες

Ο Όσιρις ένας άλλος παγανιστής θεός
  • Οι πιστοί του εφάρμοζαν τις πρακτικές:
  • Χτυπούσαν καμπάνες
  • Πιτσιλιζόταν με άγιασμένο νερό
  • Έκαιγαν κεριά
  • Στόλιζαν πεύκα για τα γεννέθλιά του

Και μ’ όλα αυτά τα παραπάνω που διαβάζω κατα καιρούς,  από την ώρα που μπαίνω στην εκκλησία, μέχρι την ώρα που βγαίνω νιώθω έντονο το παγανιστικό στοιχείο.....

Καλά Σατουρνάλια λοιπόν !
'Γειά και Χαρά σε όλο τον κόσμο
Ζωή Τζάρτα
Οικονομολόγος Παραγωγής ΑΤΕΙ

 


1 comment:

  1. Πολύ καλή δουλειά..Θενκς ΖΩΗ!!!ΚΑΛΑ ΣΑΤΟΥΡΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΖΗΤΩ Η ΖΩΗ ΛΟΙΠΟΝ!!

    ReplyDelete

wibiya widget