Sunday, March 26, 2017

Ντοκουμέντο - Τα νεκρά βασιλικά άλογα μετά την επίθεση στο Λονδίνο το 1982


Οι βομβιστικές επιθέσεις στο Χάιντ Παρκ και το Ρίτζεντ Παρκ ήταν ένα από τα χειρότερα χτυπήματα του IRA στη βρετανική πρωτεύουσα, σκοτώνοντας έντεκα στρατιώτες, επτά άλογα και αφήνοντας πίσω δεκάδες τραυματίες.   
Οι βόμβες πυροδοτήθηκαν στις 20 Ιουλίου 1982, σε τέτοιο χρόνο ώστε να προκαλέσουν τις μέγιστες απώλειες. Οι σκοτωμένοι στρατιώτες απομακρύνθηκαν γρήγορα από το σημείο. 
Αλλά ο φωτογραφικός φακός κατάφερε να αιχμαλωτίσει, με ανατριχιαστική λεπτομέρεια, ένα συγκλονιστικό, ιστορικό ντοκουμέντο μετά την επίθεση με τα βομβαρδισμένα αυτοκίνητα και δίπλα τους τα κουφάρια των νεκρών βασιλικών αλόγων.   
Στις 10.40 π.μ. εκρήγνυται μια βόμβα, η οποία βρισκόταν μέσα σε ένα μπλε Morris Marina, παρκαρισμένο στην South Carriage Drive στο Hyde Park.
 Η βόμβα περιείχε 11 κιλά εκρηκτικά και 14 κιλά καρφιά κι εξερράγη τη στιγμή που περνούσε από το σημείο μία 15μελής ίλη της έφιππης φρουράς της βασίλισσας Ελισάβετ, που εκτελούσαν την τυπική αλλαγή φρουράς.
 Τρεις στρατιώτες πέθαναν ακαριαία και οι υπόλοιποι μέσα στις επόμενες ημέρες, υποκύπτοντας στα βαριά τραύματά τους. Κατά την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης και αρκετοί πολίτες. Επτά από τα άλογα κατέληξαν νεκρά- μερικά σκοτώθηκαν εκείνη τη στιγμή και άλλα χρειάστηκε να υποβληθούν σε ευθανασία λόγω των επώδυνων πληγών τους.   
Δύο ώρες αργότερα, σημειώνεται και δεύτερη έκρηξη βόμβας κοντά στο Ρίτζεντ Παρκ. 
Αυτή είχε τοποθετηθεί κάτω από μια εξέδρα όπου πάνω βρισκόταν μια στρατιωτική μπάντα. 
Η ωρολογιακή βόμβα, που πυροδοτήθηκε ενώ οι στρατιώτες έπαιζαν μουσική, είχε τον τραγικό απολογισμό ακόμη έξι νεκρών στρατιωτών και 26 τραυματισμένων θεατών. 
Ο IRA ανέλαβε την ευθύνη και για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις, στοχοποιώντας απευθείας την τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, την οποία κατηγόρησαν για την απόφασή της να στείλει Ιρλανδούς στα Φόκλαντ.   
lifo.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget