Saturday, March 18, 2017

Ο Τραμπ τίναξε στον αέρα το G20!

Αδιέξοδο στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στην 
Γερμανία, μπλόκαρε η Ουάσιγκτον τη συμφωνία για αποφυγή προστατευτισμού. Δυσφορία του Σόιμπλε.

Ρωγμή στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα κατάφερε να προκαλέσει ο Ντ. Τραμπ, λίγους μήνες μετά την εκλογή του, δίνοντας νέα τροφή στα σενάρια για μετάβαση από την εποχή του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου σε μια περίοδο προστατευτισμού και εμπορικών πολέμων.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών (G20), υπό τον Στέβεν Μνούτσιν, προκάλεσε εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων στο Μπάντεν Μπάντεν, με την επιμονή της να μην επαναληφθεί αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν στην ανάγκη να αποφευχθούν μέτρα προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο.
Ο Μνούτσιν ήλθε σε σκληρή αντιπαράθεση γι' αυτό το θέμα με τον Κινέζο υπουργό Οικονομικών, όπως μεταδίδουν οι "Financial Times". Ο οικοδεσπότης, Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, εξέφρασε ανοικτά την απογοήτευσή του από τις συνομιλίες, τονίζοντας: "φθάσαμε σε αδιέξοδο, γι' αυτό και δεν αναφέρεται στο ανακοινωθέν κάτι σχετικό με τον προστατευτισμό".
Μάλιστα, υπήρξε μέχρι την ύστατη ώρα κίνδυνος να μην μνημονευθεί καν στο ανακοινωθέν των υπουργών το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς οι Αμερικανοί απέρριπταν όλες τις προταθείσες διατυπώσεις. Αυτό, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, θα σηματοδοτούσε ένα φιάσκο χωρίς προηγούμενο για το G20, καθώς είναι αδιανόητο οι υπουργοί Οικονομικών να συντονίζουν, υποτίθεται, τη δράση τους για την παγκόσμια ανάπτυξη, χωρίς να ασχολούνται με το εμπόριο, που αντιστοιχεί στο μισό προϊόν της παγκόσμιας οικονομίας.
Τελικά, με παρέμβαση των ψύχραιμων Καναδών, που βρήκαν υποστήριξη από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, βρέθηκε μια "χλιαρή" διατύπωση, ώστε να γίνει αναφορά στο παγκόσμιο εμπόριο στο κοινό ανακοινωθέν. Μια διατύπωση, που απέχει πολύ από την περυσινή αντίστοιχη δήλωση, όπου διατυπωνόταν η κατηγορηματική δέσμευση "να αντισταθεί το G20 σε όλες τις μορφές προστατευτισμού".
Στο φετινό ανακοινωθέν, που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο, γίνεται μια γενικόλογη αναφορά στην προσπάθεια να ενισχυθεί η συνεισφορά του εμπορίου στην ανάπτυξη και να περιορισθούν οι ανισορροπίες και ανισότητες. 
Η αναφορά σε "ανισορροπίες και ανισότητες", όπως επισημαίνουν παρατηρητές, αντανακλά τη ρητορική Τραμπ κατά της παγκοσμιοποίησης και των αδικιών που, κατά τον Αμερικανό πρόεδρο, έχουν υποστεί η αμερικανική οικονομία και οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ από τις οικονομικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο.
Από τις μεγάλες εξαγωγικές οικονομίες, μόνο η Ιαπωνία κράτησε στο G20 μια σχετικά φιλική στάση προς τη διοίκηση Τραμπ. Αντίθετα, η κινεζική αντιπροσωπεία επιβεβαίωσε με τη στάση της ότι βρίσκεται σε ιδιότυπο "ψυχρό πόλεμο" με την Ουάσιγκτον, ενώ έντονη δυσφορία εκφράζει και η γερμανική πλευρά. Άλλωστε, οι διαφωνίες με την Ουάσιγκτον για τα ζητήματα του διεθνούς εμπορίου ήλθαν στην επιφάνεια και στη συνάντηση του Τραμπ με την Α. Μέρκελ στον Λ. Οίκο.
Πάντως, οι "μάχες" για την κατεύθυνση που θα πάρει η παγκοσμιοποίηση δεν έχουν τελειώσει. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σύνοδος κορυφής του G20, τον Ιούλιο, όπου ο ίδιος ο Ντ. Τραμπ θα κληθεί να ξεκαθαρίσει αν τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, ή αν επιδιώκει μια επάνοδο στον προστατευτισμό και σε εμπορικούς πολέμους.
Sofokleousin.gr 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget