Wednesday, March 22, 2017

Στα Ιεροσόλυμα ο Τσίπρας για την αναστύλωση του ..Πανάγιου Ταφου

 Όπως μετεδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ έφτασε αργά απόψε (Τρίτη) στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος θα παραστεί αύριο το πρωί, στην τελετή παράδοσης του έργου συντήρησης, προστασίας και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, ενώ την τελετή θα παρακολουθήσουν επίσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και ο πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας. Θα παραστούν ο γενικός πρόξενος Χρήστος Σοφιανόπουλος και ο αναπληρωτής γενικού προξένου, Βασίλης Κοΐνης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο κ. Τσίπρας, αύριο στις 9.15 το πρωί θα φτάσει στην είσοδο της Παλαιάς Πόλης, στη συνέχεια θα έχει κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Αμέσως μετά, θα μεταβεί μαζί με τους δύο Πατριάρχες στον Πανάγιο Τάφο.
Η τελετή θα γίνει μπροστά στο Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου τον οποίο έχουν την ευθύνη να διαφυλάσσουν οι Τρεις Θρησκευτικές Κοινότητες - το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Τάγμα των Φραγκισκανών Μοναχών και το Αρμένικο Πατριαρχείο. Στη συνέχεια παρουσία του πρωθυπουργού, η επιστημονικώς υπεύθυνη των εργασιών Τώνια Μοροπούλου θα παρουσιάσει το έργο στην αίθουσα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Νωρίτερα σήμερα, η Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο στον οποίο εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της για την ολοκλήρωση του έργου.
Το έργο πραγματοποιήθηκε από διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τη συνεργασία δύο συντηρητών του ΥΠΠΟΑ, υπό την διεύθυνση της κ. Μοροπούλου. Οι εργασίες για τη συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου διήρκεσαν επτά μήνες και το κόστος τους προσέγγισε τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίστηκαν οι επικίνδυνες εξωτερικές παραμορφώσεις στο κάτω μέρος του μνημείου, ώστε να επιτραπεί και η απομάκρυνση της μεταλλικής προστατευτικής κατασκευής που είχε τοποθετηθεί περιμετρικά του.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget