Saturday, March 11, 2017

Χαμος.Η Ολλανδία απαγόρευσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να προσγειωθει στη χώρα της


Η Τουρκία κάλεσε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ολλανδό επιτετραμμένο στην Άγκυρα, δήλωσαν πηγές στο υπουργείο Εξωτερικών, για να διαμαρτυρηθεί κατά της απόφασης της Χάγης να απαγορεύσει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να συμμετάσχει σε συγκέντρωση υπέρ του Ερντογάν στην Ολλανδία, ανακοίνωσε αξιωματούχος.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επρόκειτο να μεταβεί αεροπορικώς στο Ρότερνταμ για να κινητοποιήσει την εκεί τουρκική κοινότητα υπέρ της επέκτασης των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -- ένα ζήτημα που μπορεί να διχάσει την Τουρκία, στην οποία διεξάγεται τον ερχόμενο μήνα δημοψήφισμα. Οι αρχές της πόλης ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή πως απαγορεύουν τη συγκέντρωση.
Η ολλανδική κυβέρνηση επικαλέσθηκε τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια ως λόγους που την οδήγησαν να ανακαλέσει την άδεια προσγείωσης της πτήσης του Τσαβούσογλου. Διευκρίνισε πως η απειλή του Τσαβούσογλου μερικές ώρες νωρίτερα για πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που ανακαλούνταν η άδεια να πραγματοποιήσει το ταξίδι, κατέστησαν αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης.
Μαρκ Ρούτε: Εντελώς απαράδεκτο το σχόλιο του Ερντογάν
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι το σχόλιο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέκρινε τους Ολλανδούς με τους Ναζί, ήταν «εντελώς απαράδεκτο».
Ο Ερντογάν αποκάλεσε την Ολλανδία «απομεινάρια των Ναζί, φασίστες», αφού η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια προσγείωσης στην Ολλανδία του αεροπλάνου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
«Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο», δήλωσε ο Ρούτε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για τις εκλογές της 15ης Μαρτίου. «Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».
Οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν τελικά την προσγείωση στην Ολλανδία της πτήσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, μετέδωσε σήμερα το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα CNN Turk και NTV μετέδωσαν πως η Ολλανδία ανακάλεσε την άδεια που είχε δώσει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μεταβεί αεροπορικώς σήμερα στο Ρότερνταμ αφού του απαγορεύθηκε να μιλήσει σε συγκέντρωση Τούρκων εκεί.

Οι αρχές του Ρότερνταμ απαγόρευσαν την ομιλία του Τσαβούσογλου σε συγκέντρωση στην πόλη υπέρ της εκστρατείας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την επέκταση των εξουσιών του που θα τεθεί σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο. Ο Τσαβούσογλου είχε πει πως θα μετέβαινε ούτως ή άλλως στο Ρότερνταμ.

Το CNN Turk μετέδωσε πως δεν δόθηκε άδεια πτήσης στο αεροπλάνο του Τσαβούσογλου. Το NTV μετέδωσε πως δεν του δόθηκε άδεια προσγείωσης. Εν ολίγοις η Χάγη δεν έδωσε τελικά διπλωματική άδεια στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών για να μεταβεί στο Ρότερνταμ.


Μην τολμήσετε έλεγε ο Τσαβούσογλου
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε απειλήσει με κυρώσεις την Ολλανδική κυβέρνηση για την περίπτωση που οι αρχές της χώρας εμπόδιζαν την προσέγγιση του στο Ρότερνταμ.

Μιλώντας στο CNN Turk ο Τσαβούσογλου είχε πει ότι «αν οι Ολλανδικές αρχές απαγορεύσουν την πτήση μου τότε  οι κυρώσεις μας σε βάρος της Ολλανδίας θα είναι πολύ σκληρές. Αυτές είναι φασιστικές πρακτικές» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά η Ολλανδική κυβέρνηση δεν έκανε πίσω και σύμφωνα με το Accotiated Press οι αρχές της Ολλανδίας πήραν την συγκεκριμένη απόφαση επικαλούμενες κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια της Τουρκικής κυβέρνησης να κινητοποιήσει τις μειονότητες της στην Ευρώπη προκειμένου να στηρίξουν την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση έχουν δημιουργήσει σοβαρές διπλωματικές παρενέργειες, εκτός από την Ολλανδία με τη Γερμανία αλλά και την Ελβετία.

Ολλανδική ανακοίνωση
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της Ολλανδίας, στην επίσημη ιστοσελίδα της στο Facebook, τόνισε ότι η ακύρωση της άδειας αφορά καθαρά λόγους «δημόσιας ασφάλειας και τάξης».

Όπως ξεκαθαρίζεται, είχε συζητηθεί μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας, να γίνει κάποιου είδους ιδιωτική ή «κλειστή» συγκέντρωση μικρότερου χαρακτήρα, σε κάποιο προξενείο.

«Οι τουρκικές αρχές απείλησαν δημοσίως με κυρώσεις. Αυτό καθιστά αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Γι' αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης» του αεροπλάνου του τούρκου υπουργού.

«Πολλοί Τούρκοι της Ολλανδίας έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα σχετικά με το τουρκικό Σύνταγμα. Η ολλανδική κυβέρνηση δεν έχει καμία αντίρρηση για την ενημέρωσή τους μέσω συναντήσεων, σχετικά με αυτό. Αλλά, μόνο εφόσον αυτές οι συναντήσεις δεν ωθούν σε εντάσεις στην κοινωνία. Και όποιος θέλει μια συνάντηση πρέπει να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της αρμόδιας αρχής, έτσι ώστε να μπορεί να εγγυηθεί τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θέλει να σεβαστεί τους κανόνες σε αυτό το θέμα».

No comments:

Post a Comment

wibiya widget