Thursday, March 16, 2017

Sex,Χυδαιότητες, εξομολογήσεις και κοινοτοπίες στα γκραφίτι της Πομπηίας


Μεταφράζει ο
 Κωνσταντίνος Σαπαρδάνης
Η ιστοριογραφία σπάνια ασχολείται με το σεξ, ή ακόμα και με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων – αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από εξιστορήσεις πολέμων, σφαγών, λιμών και άλλα σημαδιακά περιστατικά που καθόρισαν τη ζωή του παρελθόντος και έδωσαν βήμα στο δικό μας παρών. Τα γκραφίτι των κατοίκων της αρχαίας Πομπηίας προσφέρουν μια εξαίρεση στον κανόνα, αφού μας προσφέρουν μια ευρεία εικόνα του πνεύματος της εποχής των αποκαλούμενων «απλών» ανθρώπων.
Η Πομπηία είναι από τις πιο καλοδιατηρημένες αρχαίες πόλεις, λόγω της έκρηξης του γειτονικού Βεζούβιου η οποία είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσει» τους κατοίκους και τα κτήρια, σχεδόν σε στιγμιότυπο (δείτε μια ψηφιακή αναπαράσταση της έκρηξης εδώ). Πέρα από την πληθώρα ευρημάτων, από κτήρια μέχρι σκεύη και από δρόμους μέχρι απανθρακωμένους ανθρώπους, βρέθηκαν γκραφίτι σε διάφορα σημεία της πόλης, που μας προσφέρουν μια ματιά στην καθημερινή δραστηριότητα των κατοίκων της άτυχης Πομπηίας. Απ’ ότι φαίνεται οι πολίτες δεν ήταν φειδωλοί στο να γράφουν σε τοίχους τις σκέψεις τους, είτε αφορούσαν προσβολές είτε χαριτολογήματα είτε δηλώσεις έρωτα –ή και φιλοσοφήματα.
Πέρα από επιγραφές που θυμίζουν τις πιο βαρετές αναρτήσεις στα σημερινά κοινωνικά δίκτυα, όπως «Ο Staphylus ήταν εδώ με την Quieta» και «Ο Aufidius ήταν εδώ. Αντίο» ή προτάσεις που μάλλον απευθύνονται σε κουρασμένους ταξιδιώτες για το πού έχει καλό κρασί στην πόλη και ποιος ξενώνας είναι ο καλύτερος, διαβάζουμε ερωτικές εξομολογήσεις, αποκαλύψεις για το ποιος έκανε σεξ με ποια (ή ποιον) και από ποια πόρνη έμεινε περισσότερο ικανοποιημένος ο εξωστρεφής περαστικός ή ο θαμώνας ενός μπαρ.
Ακολουθούν μερικά παραδείγματα. Πρώτα αναφέρεται το μέρος όπου βρέθηκε το γκραφίτι, και ακολουθεί το σημείωμα.
Μπαρ/Οίκος ανοχής: Κλάψτε, κορίτσια. Το πέος μου σας έχει εγκαταλείψει. Τώρα διεισδύει σε πισινούς ανδρών. Αντίο, θαυμαστή θηλυκότητα!
Σπίτι, κάτω από τη ζωγραφιά ενός άντρα με μεγάλη μύτη: Amplicatus, το ξέρω ότι ο Icarus σε πηδάει. Ο Salvius το έγραψε αυτό.
Σπίτι του Μένανδρου: Στη Nuceria, ψάξτε την Novellia Primigenia κοντά στη Ρωμαϊκή πύλη στην περιοχή με τις πόρνες.
Μπαρ: Πήδηξα την μπαργούμαν.
Ταβέρνα: Ο Restitutus λέει: «Restituta, βγάλε την χλαμύδα σου, σε παρακαλώ, και δείξε μας τα τριχωτά σου απόκρυφα».
Στρατώνας μονομάχων: Ο Floronius, προνομιούχος στρατιώτης της 7ης λεγεώνας, ήταν εδώ. Οι γυναίκες δεν γνώριζαν για την παρουσία του. Μόνο έξι γυναίκες το έμαθαν, πολύ λίγες για τέτοιον επιβήτορα.
Σπίτι: Απόσυρε λάγνες εκφράσεις και ερωτιάρικες ματιές από τη γυναίκα άλλου άντρα· να υπάρχει σεμνότητα στην έκφρασή σου.
Τοίχος δρόμου: Theophilus, μην κάνεις στοματικό σεξ σε κορίτσια πάνω στον τοίχο της πόλης σαν σκύλος.
Στρατώνας μονομάχων: Ο Celadius ο Θράκας μονομάχος είναι η απόλαυση όλων των κοριτσιών.
Σπίτι: Hectice, μωρός μου, ο Mercator σε χαιρετά.
Σπίτι: Έχω πηδήξει άντρες
Οίκος ανοχής: Η ξανθιά μου έχει μάθει να μισώ τις μαυρομάλλες. Θα τις μισώ, αν μπορώ, αλλά δεν θα με πείραζε να τις αγαπώ. Η Venus Fisica από την Πομπηία το έγραψε αυτό
Οίκος ανοχής: Είθε η Αγάπη να κάψει σε κάποιο μοναχικό βουνό όποιον θέλει να βιάσει τη φιλενάδα μου!
Σπίτι: Ο Atimetus με άφησε έγκυο.
Σπίτι: O Figulus αγαπάει την Idaia.
Κτήριο της ιέρειας Ευμάχιας: Στον Secundus αρέσει να πηδάει αγόρια.
Οίκος ανοχής LupinareΠήδηξα πολλά κορίτσια εδώ.
Οίκος ανοχής Lupinare: Στις 15 Ιουνίου, ο Hermeros πηδήχτηκε εδώ με τους Phileterus και Caphisus.
Οίκος ανοχής LupinareSollemnes, πηδάς καλά!
Δωμάτιο οίκου ανοχής: Gaius Valerius Venustus, στρατιώτης της 1ης πραιτοριανής κοόρτιδος, στην εκατονταρχία του Rufus, πηδηχτής γυναικών.
Παγκάκι δίπλα στην Marine Gate: Αν κάποιος καθίσει εδώ, ας διαβάσει αυτό πρώτα: αν κάποιος ψάχνει για πήδημα, ας ψάξει την Attice· κοστίζει 4 sestertii.
Βασιλική Στοά: Epaphra, είσαι φαλακρή!
Βασιλική Στοά: Η Epaphra δεν είναι καλή στα παιχνίδια με μπάλες.
Βασιλική Στοά: Chie, εύχομαι οι αιμορροΐδες σου να τρίβονται μεταξύ τους τόσο πολύ που να πονάει περισσότερο απ’ όσο έχουν πονέσει ποτέ!
Βασιλική Στοά: Ο Phileros είναι ευνούχος!
Βασιλική Στοά: Άρπαξε την σκλάβα σου όποτε το θελήσεις· είναι δικαίωμά σου.
Βασιλική Στοά: Ο Samius στον Cornelius: άντε κρεμάσου!
Βασιλική Στοά: Ο άντρας με τον οποίον τρώω δείπνο είναι ένας βάρβαρος.
Βασιλική Στοά: Η Virgula στον φίλο της Tertius: είσαι αηδιαστικός!
Ταβέρνα: Έχουμε βρέξει το κρεβάτι, ξενοδόχε. Το ομολογώ πως δεν κάναμε καλά. Αν θες να ξέρεις το γιατί, δεν υπήρχε δοχείο νυκτός.
Σπίτι: Ο Stronius Stronnius δεν γνωρίζει τίποτα!
Σπίτι: Νταβραντισμένε γιε μου, με πόσες γυναίκες έχεις κάνει σεξουαλική επαφή;
Σπίτι: O Restitutus έχει πλανέψει πολλά κορίτσια.
Μπαρ: Δύο φίλοι ήταν εδώ. Όσο ήταν εδώ, έλαβαν υπηρεσίες κάθε είδους από έναν τύπο που τον λένε Εpaphroditus. Τον πέταξαν έξω και ξόδεψαν με ευχαρίστηση 105 και μισό sestertii σε πόρνες.
Μπαρ: Ο Apelles ο αυλάρχης με τον Dexter, έναν σκλάβο του Καίσαρα, έφαγαν εδώ ικανοποιημένοι και κάνανε και ένα πηδηματάκι.
Μπαρ: Ο Apelles Mus και ο αδερφός του Dexter κάνανε σεξ ο καθένας δύο φορές με δύο πόρνες.
Σπίτι: Ο Secundus αφόδευσε εδώ [γραμμένο τρεις φορές σε έναν τοίχο]
Μπαρ: Ο Apollinaris, ο γιατρός του αυτοκράτορα Titus, αφόδευσε καλά εδώ.
Σπίτι: Προς αυτόν που αφοδεύει εδώ. Πρόσεξε την κατάρα. Αν δεις αυτήν την κατάρα αφ’ υψηλού, είθε να έχεις έναν εξαγριωμένο Δία για εχθρό σου.
Ένα πιο σύγχρονο μήνυμα, με σχεδόν το ίδιο περιεχόμενο, 2000 χρόνια μετά (από φουαγιέ πολυκατοικίας)
Έξω από μια πύλη: Αφοδευτή, είθε όλα να πάνε καλά ώστε να φύγεις από αυτό το μέρος.
Μπαρ: Όποιος θέλει να αφοδεύσει σε αυτό το μέρος το συμβουλεύω να κάνει πέρα. Αν αγνοήσει αυτήν την προειδοποίηση, θα χρειαστεί να πληρώσει πρόστιμο. Τα παιδιά θα πρέπει να πληρώσουν [λείπει το νούμερο] ασημένια κέρματα. Οι σκλάβοι θα χτυπηθούν στον πισινό τους.
Μπαρπάνω από μια ζωγραφιά μια γυναίκας που κρατάει στάμνα κρασιού και ένα κύπελλο: Όποιος θέλει να σερβιριστεί μόνος του ας πάει να πιει από τη θάλασσα.
Ξυλουργείο: Τι πολλά κόλπα χρησιμοποιείς για να κάνεις απάτες, ξενοδόχε. Πουλάς νερό αλλά εσύ πίνεις σκέτο κρασί.
Σπίτι: Αν κάποιος δεν πιστεύει στην Αφροδίτη, ας ατενίσει τη φιλενάδα μου.
Δωμάτιο οίκου ανοχής: Ο Vibius Restitutus κοιμήθηκε εδώ μόνος του και πεθύμησε την αγαπημένη του Urbana.
Διάδρομος θεάτρου: Η Methe, σκλάβα της Cominia, από την Ατέλλα, αγαπάει τον Chrestus. Είθε η Πομπήιος Αφροδίτη να είναι καλή μαζί τους και να ζούνε οι δυο τους πάντα αρμονικά.
Βασιλική Στοά: Όποιος είναι ερωτευμένος ας έρθει να δει. Θέλω να σπάσω με ρόπαλα τα πλευρά από το άγαλμα της Αφροδίτης και να ακρωτηριάσω τα αχαμνά της θεάς. Αν αυτή μπορεί να χτυπήσει το απαλό μου στήθος, τότε γιατί να μη μπορώ να κομματιάσω τη κεφάλι της με ρόπαλο;
Βασιλική Στοά: Αν μπορείς αλλά δεν είσαι πρόθυμη, γιατί παραμελείς την ευτυχία μας και βάζεις προσάναμα στην ελπίδα και μου λες να ξαναέρθω αύριο; Τότε, ανάγκασέ με να πεθάνω αφού με αναγκάζεις να ζω χωρίς εσένα. Το να σταματήσεις να με βασανίζεις θα είναι το δώρο σου σε μένα. Σαφώς, η ελπίδα επιστρέφει σε αυτόν που αγαπά αυτό που του έχει αρπαχτεί.
Βασιλική Στοά: Ο Pyrrhus στον συνάδελφό του Chius: Θρηνώ επειδή άκουσα πως έχεις πεθάνει· έχε γεια.
Βασιλική Στοά: Η αγάπη μού υπαγορεύει όσο γράφω και ο θεός Έρως [Cupid] μου δείχνει τον δρόμο, αλλά να πεθάνω αν ο θεός θέλει να συνεχίσω χωρίς εσένα.
Βασιλική Στοά: Sarra, δεν είσαι πολύ ευγενική, που με αφήνεις έτσι ολομόναχο.
Σπίτι: Αν έχεις νιώσει τις φλόγες του έρωτα, ημιονηγέ, θα βιαζόσουν περισσότερο να δεις την Αφροδίτη. Αγαπάω ένα γοητευτικό αγόρι· σε παρακαλώ, τσίγκλισε τα μουλάρια· πάμε. Πήγαινέ με στην Πομπηία, εκεί που ο έρωτας είναι γλυκός. Είσαι δικός μου…
Σπίτι: Μάθε αυτό: όσο είμαι ζωντανός, εσύ, μισερέ θάνατε, πλησιάζεις.
Σπίτι: Ανέβαλλε τους κουραστικούς διαπληκτισμούς σου αν μπορείς, ή φύγε και παρ’ τους στο σπίτι μαζί σου.
Μπαρ: Οι εραστές είναι σαν μέλισσες, στο ότι ζουν μελένια ζωή.
Σπίτι: Όποιος αγαπάει, ας ευημερήσει. Ας αφανιστεί αυτός που δεν γνωρίζει την αγάπη. Ας αφανιστεί δυο φορές όποιος απαγορεύει την αγάπη.
Σπίτι: Δεν θέλω να πουλήσω τον άνδρα μου, ούτε για όλο το χρυσάφι του κόσμου.
Σπίτι: Όταν πεθαίνεις, είσαι τίποτα.
Βασιλική Στοά: Κανένας νεαρός δεν ολοκληρώνεται αν δεν ερωτευτεί.
Βασιλική Στοά: Ένα μικρό πρόβλημα γίνεται μεγάλο αν το αγνοήσεις.
Βασιλική Στοά: Lucius Istacidius, θεωρώ ξένο όποιον δεν με προσκαλεί σε δείπνο.
Βασιλική Στοά: Αυτός που πηδάει τη φωτιά, καίει το πέος του.
Βασιλική Στοά: Ω τοίχοι, έχετε πάνω σας τόσα πολλά μακροσκελή γκραφίτι που μου κάνει εντύπωση που δεν έχετε ήδη καταρρεύσει
Ζωγραφιές σε τοίχους στης πόλης, μέσα σε οίκους ανοχής (πατήστε για μεγέθυνση).
           
Για μια μεγαλύτερη συλλογή κάντε κλικ εδώ, από όπου μεταφράστηκαν τα παραπάνω. Μια άλλη συλλογή (στα Αγγλικά) μπορείτε να βρείτε εδώ.
Δείτε το ντοκιμαντέρ του History Channel για το την πορνεία στην Πομπηία, το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Το σεξ στον αρχαίο κόσμο», με ελληνικούς υπότιτλους.
Δείτε την ψηφιακή αναπαράσταση μια βίλας της Πομπηίας και την καταστροφή της πόλης εδώ.
Διαβάστε περισσότερα:

No comments:

Post a Comment

wibiya widget