Υιοθετήθηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η έκθεση για το ρόλο και τη λειτουργία των Τρόικα στις χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα προσαρμογής (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος).
Η έκθεση (Ngoc και Karas) που υπερψηφίστηκε και από τους Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η δημιουργία του σχήματος των Τρόικα ήταν αναπόφευκτη στην πρώτη φάση της κρίσης, λόγω της απουσίας κατάλληλων μηχανισμών και κατάλληλων πολιτικών στο Ευρωπαϊκό επίπεδο...
Ταυτοχρόνως, ασκεί, έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι Τρόικες σε ζητήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ζητήματα διαφάνειας, αλλά και στο συχνά ανεπαρκή συντονισμών μεταξύ της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Έντονη κριτική επίσης ασκεί η έκθεση και για τις αστοχίες στον οικονομικό σχεδιασμό και στις προτάσεις πολιτικής.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα, επισημαίνονται ο κίνδυνος χρεοκοπίας και μη βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών λόγω της συνεχούς μείωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού στα χρόνια πριν από την έναρξη του προγράμματος, ενώ αναφέρει ότι «η προβληματική κατάσταση στην Ελλάδα οφειλόταν επίσης και στη στατιστική απάτη στα χρόνια πριν από την έναρξη του προγράμματος», επισημαίνοντας, ωστόσο, την αποφασιστική δράση της κυβέρνησης για ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Αρχής τον Μάρτιο του 2010. Η έκθεση αναγνωρίζει στην άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε στην χώρα χάρη στις θυσίες των ελλήνων πολιτών και στο μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών αλλαγών που υλοποιούνται, ασκώντας παράλληλα κριτική για αστοχίες και αδικίες στον επιμερισμό του κόστους [annipodimata]
Epikairo: Η αξιολόγηση των πολιτικών που ασκήθηκαν από τα ευρωπαϊκά κράτη με την επίβλεψη της τρόικα περιέχεται στην έκθεση που παραθέσαμε παραπάνω και εξηγεί αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας εισήλθε στο πρόγραμμα του μνημονίου ενώ διευκρινίζει ότι η ένταξή μας στο μνημόνιο οφείλεται στη στατιστική απάτη της κυβέρνησης Καραμανλή με Υπουργό Οικονομικών τον Παπαθανασίου [Αποκαλυπτικό: Ο Παπαθανασίου έστειλε εν γνώσει του πλαστά στοιχεία για το έλλειμμα #elleimma2009]. Πρόκεται για την απόλυτη δικαίωση του τότε οικονομικού επιτελείου Παπακωνσταντίνου-Σαχινίδη και προφανώς της οικονομικής πολιτικής που ασκήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Παρ' όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ που επιθυμούσαν διακαώς να πέσει άπλετο φως στην περίπτωση του πρώτου μνημονίου, καταψήφισαν το πόρισμα της συγκεκριμένη έκθεσης. Εύλογα αναρωτιέται ο Φίλιππος Σαχινίδης στο τουίτερ:
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας είχαν επενδύσει πολλά σε αυτή την εξεταστική επιτροπή για το ρόλο της τρόικα. Μάλιστα, ο ίδιος ο Τσίπρας επισκέφθηκε τους 2 εισηγητές της επιτροπής στις Βρυξέλλες και τους ζήτησε «να επεκταθεί η διάρκεια, αλλά και η θεματολογία της έρευνας που διεξάγουν, γιατί τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο να βγάλουμε συμπεράσματα, γιατί έγιναν αυτές οι λάθος επιλογές, ποιοι ευθύνονται γι' αυτές τις επιλογές και τι πραγματικά πρέπει να αλλάξει»! Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι η πολιτική του μνημονίου μάς επιβλήθηκε και ήταν επιλογή που μπορούσαμε να αποφύγουμε. Θυμίζουμε τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα "το πρώτο Μνημόνιο επιβλήθηκε παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο και τη δημοκρατία. Η τότε κυβερνητική πλειοψηφία είχε απλώς εξουσιοδοτήσει τον υπουργό των Οικονομικών -ο οποίος δεν έχει περιληφθεί στον κύκλο ακροάσεων της Επιτροπής- για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου" [11/12/2013]
Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο πολιτικό «άδειασμα» που συνέβη σε ελληνικό κόμμα κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Βέβαια, Φίλιππος Σαχινίδης συνεχίζει να αναρωτιέται και για τους γαλάζιους ψεκασμένους που σήμερα μας κυβερνούν και ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούν την κυβέρνηση Παπανδρέου ότι μας έμπλεξε βάζοντάς μας στο πρώτο μνημόνιο:
To πολιτικό ζήτημα που προκύπτει δεν έχει να κάνει μόνο με την καταψήφιση του πρώτου μνημονίου από την τότε αντιπολίτευση Σαμαρά και τα παραμύθια περί Ζαππείων που οδήγησαν πολύ κόσμο να βγει στο δρόμο πιστεύοντας ότι ο Σαμαράς θα επαναδιαπραγματευτεί καλύτερα τις τύχες τους φέρνοντας χρήματα και δουλειές με το τσουβάλι. Διότι, κακά τα ψέματα, η πολιτική Σαμαρά να σταθεί απέναντι στο μνημόνιο είναι αυτή που δημιούργησε και γιγάντωσε τις θεωρίες συνομωσίες και πολλαπλασίασε τις «ψεκασμένες» απόψεις τις οποίες ο ίδιος τροφοδότησε με ανακοινώσεις τύπου ότι θα μηδένιζε το έλλειμμα σε 1 χρόνο.
Το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει έχει να κάνει με τις πρόσφατες δηλώσεις Σαμαρά για τις οποίες και εκτίθεται ανεπανόρθωτα:
Η έκθεση της εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο μνημόνιο συνιστά κόλαφο για τις πολιτικές επιλογές Τσίπρα-Σαμαρά και η ιστορία καλείται να κρίνει τη δημαγωγική τους δράση που έβλαψε τον ελληνικό λαό, την αλήθεια και περισσότερο όλων τη εξεύρεση ορθών επιλογών για την έξοδό μας από την κρίση.
Το μεγάλο φταίξιμο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ότι καταδίκασαν στη συνείδηση ενός ολόκληρου λαού τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου και στιγμάτισαν τα πρόσωπα της τότε κυβέρνησης ως προδότες της χώρας. Το μεγάλο φταίξιμο και η μεγάλη ευθύνη είναι ότι καταδίκασαν μαζί με τη συνείδηση και τη μοίρα ενός ολόκληρου λαού.
Άραγε θα ζητήσουν συγνώμη από τον ελληνικό λαό ή θα συνεχίσουν να βαρούν το αλυτρωτικό ντέφι της δημαγωγίας και του φαρισαϊσμού;
«Mπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ καιρό ή πολλούς για λίγο καιρό, αλλά όχι όλους για πάντα»
- See more at: http://www.epikairo.gr
No comments:
Post a Comment