Sunday, March 30, 2014

Κυρίαρχος ο Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας

ΣΚΛΗΡΗ ΜΑΧΗ ΣΕ ΑΓΚΥΡΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ


Παρά τις σκιές από το πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά και τις πρόσφατες επικρίσεις για το κλείσιμο μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να βγαίνει αλώβητος από τις δημοτικές εκλογές - δημοψήφισμα, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη γείτονα χώρα. Ωστόσο, το αλαλούμ με τα αποτελέσματα


Κυρίαρχος ο Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας
Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές.
Με καταμετρημένο 54% το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) αποσπά ποσοστό των ψήφων 43.34 % έναντι 24,06% του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) σε εθνικό επίπεδο.
Η κρίσιμη μάχη δίνεται στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ του υποψηφίου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μουσταφά Σαριγκιούλ και του κυβερνώντος κόμματος Καντίρ Τοπμπάς.
Ειδικότερα, με καταμετρημένο το 54% στην Κωνσταντινούπολη προηγείται ο Καντίρ Τοπμπάς του AKP με 46.01% και ακολουθεί ο Μουσταφά Σαριγκιούλ του CHP με 42,96%.
Στην Άγκυρα προηγείται ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, Ιμπραήμ Μελίχ Γκιοκτσέκ με 46,09% και ακολουθεί ο Μανσούρ Γιαβάς του αντιπολιτευτικού CHP με 42,03%.
Ο χάρτης των αποτελεσμάτων δείχνει την κυριαρχία του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, στην πλειοψηφία των περιφερειών της Τουρκίας.
Κυρίαρχος ο Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές της Τουρκίας
Χάος με τις δύο πηγές μετάδοσης αποτελεσμάτων
Σύγχυση στη μετάδοση και την εκτίμηση των αποτελεσμάτων προκαλεί το γεγονός ότι τα αποτελέσματα μεταδίδονται από δύο πηγές, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και το ιδιωτικό πρακτορείο Τζιχάν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δύο διαφορετικές εικόνες.
Το Anadolu στις 10 το βράδυ εμφάνιζε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης να έχει συγκεντρώσει συγκεντρωτικά ποσοστό 47,9%, το δεύτερο πρακτορείο έδινε το ποσοστό 44,2%.
Ακόμη πιο σοβαρά είναι τα πράγματα στους δύο μεγαλύτερους νομούς της χώρας, την Κωνσταντινούπολη και την 'Αγκυρα. Το πρακτορείο «Ανατολή» εμφανίζει τον υποψήφιο δήμαρχο του κυβερνώντος κόμματος περίπου στο 50% και τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στο 38%. Ωστόσο μεταδίδονται και αποτελέσματα που εμφανίζουν τους δύο υποψηφίους να έχουν μεταξύ τους πολύ μικρή διαφορά.
Στην Αγκυρα, ενώ εμφανιζόταν προπορευόμενος ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με συνέντευξη τύπου που έδωσε κατήγγειλε τη «δημιουργία εντυπώσεων με λανθασμένα στοιχεία», υποστηρίζοντας ότι θα κερδίσει με ποσοστό περίπου 50%.
Ο αντιπρόεδρος του CHP, Χαλούκ Κοτς, έκανε λόγο για χειραγώγηση των εκλογικών αποτελεσμάτων από το Anadolu.
Ο δήμαρχος του Εσκίσεχιρ, Γιλμάζ Μπουγιουκερσέν (CHP) δήλωσε ότι σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος σε εννέα γειτονιές της πόλης, συμπεριλαμβανομένου και του δικαστηρίου, επηρεάζοντας αρνητικά την καταμέτρηση. Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ αρνήθηκε ότι υπήρξε πρόβλημα.
«Ματωμένες» ψήφοι, αυτοκτονίες και ευτράπελα
Στην Κωνσταντινούπολη έχουν ήδη αρχίσει να παρατάσσονται οχήματα της αστυνομίας και αύρες νερού γύρω από την Πλατεία Ταξίμ, υπό τον φόβο διαδηλώσεων.
Στο μεταξύ, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις που φέρνουν σήμερα αντιμέτωπους υποψηφίους για θέσεις αρχηγών χωριών, ενώ σημειώθηκε και μία αυτοκτονία.
Στο χωριό Γιουβατσίκ, κοντά στο Χιλβάν, στην ανατολική επαρχία Σανλιούρφα που συνορεύει με τη Συρία, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν δέκα τραυματίστηκαν στη διάρκεια μάχης με πυροβόλα όπλα ανάμεσα σε οικογένειες υποψηφίων.
Μια άλλη παρόμοια σύγκρουση σημειώθηκε στη νότια επαρχία Χατάι, που συνορεύει επίσης με τη Συρία, και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Εννέα τραυματίστηκαν από μαχαίρι, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan.
Στην Τραπεζούντα, ένας ύποπτος τον οποίο σταμάτησε η αστυνομία, αφού ψήφισε, αυτοκτόνησε. Ο άνδρας αναγνωρίστηκε ως ο Σ. Κ. και σύμφωνα με αναφορές αυτοπυροβολήθηκε, όταν τον περικύκλωσαν αστυνομικοί, λίγο αφότου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.
Σε εκλογικό τμήμα της πόλης Τατβάν, στις όχθες της λίμνης Βαν, η ψηφοφορία ακυρώθηκε, καθώς ένας από τους εκλογικούς αντιπροσώπους αναφέρθηκε ότι σφράγισε τα ψηφοδέλτια και τους φακέλους στο σπίτι του, ενώ αυτό θα έπρεπεπ να γίνει ενώπιον του αξιωματούχου της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής της εν λόγω περιφέρειας
Να αλλάξει εκλογικό τμήμα ανάγκασαν τον Ερντογάν δύο μέλη της φεμινιστικής οργάνωσης FEMEN, που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για τον αποκλεισμό του Twitter και του YouTube.
Οι δύο γυναίκες «εισέβαλαν» το μεσημέρι σε εκλογικό τμήμα της συνοικίας Ισκιντάρ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, αποκαλύπτοντας το πάνω μέρος του σώματός τους, όπου είχαν γράψει το σύνθημα «να απαγορεύσουμε τον Ερντογάν».
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επρόκειτο να ψηφίσει στο συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο, ωστόσο η διαμαρτυρία των ουκρανών φεμινιστριών τον ανάγκασαν να επιλέξει ένα άλλο εκλογικό τμήμα της ίδιας περιοχής.
Οι δύο γυναίκες συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία.
Ν.Δ. (Με πληροφορίες από Hurriyet Daily News, Hurriyet, ΑΜΠΕ)
ΕΘΝΟΣ.gr
ΔΙΕΘΝΗ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


No comments:

Post a Comment

wibiya widget