Sunday, March 30, 2014

ΕΛΛΑΔΑ.“Ναι” στο πολυνομοσχέδιο “δια πυρός και σιδήρου” ΟΧΙ Γ.Παπανδρέου στο 2ο



Με ψήφους 152 ψηφίστηκε το άρθρο 1 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για το κοινωνικό μέρισμα και την λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Κατά ψήφισαν 135 βουλευτές και «παρών» ένας.
Με 151 ψήφους υπέρ, 136 κατά και ένα «παρών» ψηφίστηκε και το άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου καταψήφισε το άρθρο 2 ενώ ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε «παρών».
Εξάλλου, ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε «παρών» στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου.


ΕΦ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ



Οργισμένη αντίδραση Βενιζέλου

Καταψήφισε το άρθρο για τις τράπεζες ο Γ.Παπανδρέου όπως είχε δηλωσει απο καιρό

Αθήνα
Τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να καταψηφίσει το άρθρο 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κατά τη διαδικασία ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου την Κυριακή.

Το «όχι» του Γ.Παπανδρέου, καθώς και το «παρών» του Απ.Κακλαμάνη στο άρθρο για τις τράπεζες προκάλεσε την οργή του Ευ.Βενιζέλου, ο οποίος δήλωσε ότι κανένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εμφανίζεται ως «δήθεν πιο ευαίσθητος» από τους άλλους, ειδικά όταν δεν έχει εκφράσει την αντίθεσή του με το εν λόγω άρθρο νωρίτερα. Έκανε, δε, λόγο για «υποκρισία και προσωπικά πολιτικά παιχνίδια» που κρίνονται από την παράταξη και τον ελληνικό λαό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την ψηφοφορία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος, φανερά οργισμένος, επισκέφθηκε τον Γ.Παπανδρέου στο γραφείο του και μεταξύ τους σημειώθηκε έντονος διάλογος.

«Αυτό που έκανες ήταν πολιτική αλητεία» φέρεται να είπε ο Ευ.Βενιζέλος στον Γ.Παπανδρέου, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος επέστρεψε στο γραφείο του, όπου είχε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο και εξετάστηκε ακόμη και το ενδεχόμενο διαγραφής του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, δεδομένης και της διαγραφής του Ν.Κακλαμάνη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, κάτι που αφήνει την κυβερνητική πλειοψηφία με 152 βουλευτές, μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις.

Κατόπιν αυτών, εκδόθηκε η ανακοίνωση του Ευ.Βενιζέλου, με την οποία αποδοκιμάζονται τόσο ο Γ.Παπανδρέου, όσο και ο Απ.Κακλαμάνης.
Η δήλωση του Ευ.Βενιζέλου για τις διαφοροποιήσεις των Γ.Παπανδρέου και Απ.Κακλαμάνη έχει ως εξής:
«H K.O του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας συλλογικά και υπεύθυνα, υπερψήφισε συνολικά το νομοσχέδιο με το οποίο συντελείται η τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο. Το νομοσχέδιο απέκτησε την τελική του μορφή, χάρις στις τεράστιες προσπάθειες και τις βελτιωτικές παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ.
»Η ρύθμιση, ειδικότερα, για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, αποτυπώνει το αποτέλεσμα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, δηλαδή με τους εταίρους και δανειστές μας και ιδίως με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που επέμενε στην τήρηση συγκεκριμένων κανόνων του Ευρωπαϊκού δικαίου του ανταγωνισμού, όπως  τους διατύπωσε αναλυτικά σε έγγραφό του ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια.
»Κανένα άλλωστε μέλος της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε  ζήτημα σχετικά με τη ρύθμιση αυτή, ούτε στη προχθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ούτε στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.
»Δεν έχει συνεπώς κανείς το ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να εμφανίζεται ως δήθεν πιο ευαίσθητος στα θέματα αυτά από τους σημερινούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της κρίσης, χωρίς να κατέχουν καμία θέση ευθύνης και δεν ανέχονται ούτε άμεσες ούτε έμμεσες προσβολές.
»Οι υποκρισίες και τα προσωπικά πολιτικά παιχνίδια είναι αυτά που οδήγησαν τη χώρα και το πολιτικό σύστημα στη σημερινή του κατάσταση. Αυτές τις πρακτικές είναι που οφείλουμε να ανατρέψουμε. Όλοι κρινόμαστε, από την παράταξη και τον ελληνικό λαό».
In.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget