Monday, March 17, 2014

Tελικό: Το 96,77% ψήφισε υπέρ της ένωσης με Ρωσία.Το Ρούβλι β' νόμισμα





Τι θα κάνει ο Πούτιν μετά το δημοψήφισμα στην Κριμα;ia



Υπέρ της ένωσης της δημοκρατίας της Κριμαίας με τη Ρωσία τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της, στο χθεσινό (Κυριακή) δημοψήφισμα που επισφράγισε το χάσμα ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση.
Με καταμετρημένο το 100% των εκλογικών τμημάτων ποσοστό 96,77% των κατοίκων της χερσονήσου τάχθηκε υπέρ της ένωσης, ενώ η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε το 83,1%. Την ψηφοφορία μποϊκόταραν οι κάτοικοι του Μπακσίσαράι, "πρωτεύουσα" της μουσουλμανικής κοινότητας των Τατάρων της Κριμαίας.

Η Κριμαία θα ζητήσει σήμερα επισήμως την ένωσή της με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αξιόνοφ, δηλώνοντας στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Λένιν της Συμφερούπολης "επιστρέφουμε στην πατρίδα. Η Κριμαία πηγαίνει στη Ρωσία".

Μετά το δημοψήφισμα στην Κριμαϊκή χερσόνησο, ο ηγέτης του κόμματος Δίκαιη Ρωσία, και πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, (Άνω Βουλή) Σεργκέι Μιρόνοφ, που θεωρείται σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε ότι η Δούμα, η Κάτω Βουλή της Ρωσίας, θα ψηφίσει γρήγορα όλους τους νόμους σχετικά με την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

"Θα εγκρίνουμε όλους τους νόμους το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο Μιρόνοφ σε ρωσικά ΜΜΕ. "Όλα θα συμβούν με ακρίβεια και ταχύτητα. Να μην αμφιβάλουν οι αδελφοί μας της Κριμαίας” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μιρόνοφ.
Κριμαία: To 95,5% των ψηφοφόρων υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία

Διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις

 Στις μεγάλες βιομηχανικές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, φιλορώσοι διαδηλωτές προχώρησαν σε εκδηλώσεις επίδειξης ισχύος.

 Στο Ντονέτσκ, διαδηλωτές εισέβαλαν στα γραφεία της εισαγγελίας και στην έδρα των ειδικών υπηρεσιών. Στο Χάρκοβο, εξάλλου, 6.000 διαδηλωτές οργάνωσαν συγκέντρωση-δημοψήφισμα για περισσότερη αυτονομία και για την "κυριαρχία" της ρωσικής γλώσσας.


Εκεχειρία μέχρι την 21η Μαρτίου
Οι Υπουργοί Άμυνας Ρωσίας και Ουκρανίας συμφώνησαν εκεχειρία εντός της Κριμαίας έως τις 21 Μαρτίου.  Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν διαταγή να μην εγκαταλείψουν την Κριμαία, αλλά και να μην εξέλθουν από τις βάσεις τους.
Αντιδράσεις για το δημοψήφισμα από ΗΠΑ και Ε.Ε
Το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο της Ουκρανίας, όσο και της Δύσης, που το χαρακτήρισαν παράνομο. ΗΠΑ και ΕΕ δήλωσαν πως αγνοούν το δημοψήφισμα, ενώ απείλησαν τη Μόσχα με την άμεση επιβολή αυστηρών κυρώσεων. Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε στο Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ότι οι ΗΠΑ απορρίπτουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία και προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. Σε συντονισμό με τους ευρωπαίους εταίρους, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι το δημοψήφισμα είναι απολύτως σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και εξέφρασε την ανησυχία του για την αποτυχία των αρχών του Κιέβου να εμποδίσουν τη βία κατά των ρωσόφωνων της Ουκρανίας.  Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι, παρά τις διαφορές τους, είναι αναγκαίο να συνεργασθούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί το δημοψήφισμα στην Κριμαία «παράνομο και παράτυπο» και «δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματά του», αναφέρεται σε κοινή δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

 Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων οι ΥΠΕΞ των χωρών της ΕΕ θα εξετάσουν το πρωί στις Βρυξέλλες την κατάσταση και θα αποφασίσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων.

Το δημοψήφισμα στην Κριμαία καταδίκασαν επίσης ο Καναδάς και η Ιαπωνία.   Έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία απευθύνει η Κίνα. Η πολιτική διευθέτηση, υποδεικνύει, είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί η κρίση στη χώρα.
 Η ουκρανική κρίση θα απασχολήσει, εξάλλου, τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την πρ.Πέμπτη.
Από: SigmaLive Ημερομηνία: Μάρτιος 17, 2014 06:54


Κριμαία: Το ρούβλι δεύτερο επίσημο νόμισμα

No comments:

Post a Comment

wibiya widget