Thursday, April 17, 2014

«Ξαδελφάκι» της Γης εντοπίστηκε 500 έτη φωτός μακριά

Γνωρίστε τον Kepler 186f


«Ξαδελφάκι» της Γης εντοπίστηκε 500 έτη φωτός μακριά
Καλλιτεχνική απεικόνιση του Kepler 186f   (Φωτογραφία:  Reuters )

Νέα Υόρκη
Είναι λίγο μεγαλύτερος από τον πλανήτη μας και λίγο πιο κρύος, αλλά ο εξωπλανήτης που εντοπίστηκε 500 έτη φωτός μακριά, φαίνεται πως είναι ό,τι πιο κοντινό στη Γη έχουν ανακαλύψει οι αστρονόμοι. Η σχετική ανακοίνωσηέγινε στην έγκριτη επιθεώρηση Science.

Ο εξωπλανήτης Kepler 186f είναι ο πρώτος που εντοπίζεται στο μέγεθος της Γης και στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» -όπου, δηλαδή, δεν επικρατεί υπερβολική ζέστη ή υπερβολικό κρύο και όπου οι θερμοκρασίες επιτρέπουν να συντηρηθεί νερό σε υγρή μορφή, καθιστώντας δυνατό να φιλοξενήσει ζωή.

«Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη ανακάλυψη εξωπλανήτη με το μέγεθος της Γης, στην κατοικήσιμη ζώνη κάποιου άστρου» δήλωσε η επικεφαλής Ελίζα Κουιντάνα, του Κέντρου Ερευνών Ames της NASΑ και του Ινστιτούτου SETI.

Το 2013 οι αστρονόμοι είχαν ανακοινώσει τον εντοπισμό δύο ακόμα εξωπλανητών σε κατοικήσιμη ζώνη. Στην περίπτωση εκείνη επρόκειτο, όμως, για δυο «υπερ-Γαίες» που κινούνται γύρω από το άστρο Kepler 62.

Εξαιτίας του μικρότερου μεγέθους του, ο εξωπλανήτης Kepler 186f αναμένεται να έχει μια πιο βραχώδη επιφάνεια, παρόμοια με εκείνη της Γης και οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «πρόοδο» στην προσπάθεια αναζήτησης ενός εξωπλανήτη παρόμοιου με τη Γη.

Ωστόσο, ο Kepler 186f δεν αποτελεί «δίδυμο» πλανήτη της Γης. Το άστρο του, Kepler 186, είναι ένας ερυθρός νάνος που είναι μικρότερος και πιο κρύος από τον Ήλιο.

Επίσης, ο Kepler 186f κινείται πιο κοντά στο άστρο του από ότι η Γη στον Ήλιο, ενώ το «έτος» του (πλήρης περιφορά γύρω από το άστρο) διαρκεί μόλις 130 ημέρες.

Ακόμη, βρίσκεται στο εξωτερικό άκρο της κατοικήσιμης ζώνης, γεγονός που σημαίνει ότι λαμβάνει μικρότερη θερμότητα, επομένως εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος της επιφάνειάς του είναι παγωμένο.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι με τη μεγαλύτερη μάζα του, ο Kepler 186f έχει πιθανότατα πιο πυκνή ατμόσφαιρα.

«Ίσως είναι περισσότερο ξαδελφάκι της Γης, παρά δίδυμο αδελφάκι της» δήλωσε ο Τόμας Μπέρκλεϊ, μέλος της ερευνητικής ομάδας από το Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών Bay Area.

Η Αποστολή Kepler της NASA, βασιζόμενη στα δεδομένα του -ανενεργού πλέον- διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler, έχει μέχρι σήμερα εντοπίσει 961 εξωπλανήτες.

Δείτε τη «συγκομιδή» εξωπλανητών της Αποστολής Kepler σε εντυπωσιακό infographic των New York Times.

in.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget