Thursday, April 10, 2014

Αθήνα.Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας

Εξερράγη Ι.Χ.-βόμβα έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας

Εξερράγη Ι.Χ.-βόμβα έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας
Ολα άρχισαν στις 05.10 το πρωί όταν άγνωστος τηλεφώνησε στην ιστοσελίδα «Ζούγκλα» και πέντε λεπτά αργότερα, στις 05:15 στην Εφημερίδα των Συντακτών, λέγοντας: «Ανάμεσα στη Σταδίου και την Πανεπιστημίου, επί της οδού Αμερικής, έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας, υπάρχει αυτοκίνητο με 75 κιλά εκρηκτικά, που θα εκραγεί σε 45 λεπτά».

Αμέσως στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις αποκλείοντας την περιοχή, ενώ πράγματι εντοπίστηκε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, μάρκας NISSAN SUNNY, που όλα έδειχναν ότι επρόκειτο για το παγιδευμένο ΙΧ.
Οι αστυνομικοί απομάκρυναν εγκαίρως εργαζόμενους, κυρίως υπαλλήλους security, και απέκλεισαν σε μεγαλύτερη ακτίνα την περιοχή, προκειμένου να μην υπάρξουν θύματα.

Οπως ακριβώς είχε προειδοποιήσει ο άγνωστος στα τηλεφωνήματα, στις 05:55, ακούστηκε ο εκκωφαντικός θόρυβος της έκρηξης που έγινε αντιληπτός σε όλη σχεδόν στην Αθήνα.
Από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς το αυτοκίνητο, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και παρακείμενα καταστήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι ένας άνδρας πάρκαρε το αυτοκίνητο στο σημείο και στη συνέχεια έφυγε με μοτοσικλέτα χωρίς πινακίδες, στην οποία τον περίμενε ενα άτομο που φορούσε κράνος.
Κάτοικοι της γύρω περιοχής ανέφεραν ότι έμοιαζε σαν να έγινε σεισμός.
Στο σημείο βρίσκονται αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, πυροτεχνουργοί, καθώς και κλιμάκια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, ο οποίοι ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή το χώρο της έκρηξης και στα συντρίμμια του οχήματος.
Σημαντικά στοιχεία αναμένεται να δώσει στις Αρσχές και το οπτικό υλικό που συλλέγεται από τις κάμερες ασφαλείας της Τράπεζας, αλλά και των γύρω κτιρίων.
Σε κτίρια της οδού Αμερικής στεγάζονται εκτός από τα γραφεία της ΤτΕ, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αυτό του μόνιμου εκπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.
Υπενθυμίζεται ότι παγιδευμένο αυτοκίνητο το οποίο ωστόσο λόγω λάθους στη συνδεσμολογία δεν είχε εκραγεί, είχε εντοπιστεί στις 18 Φεβρουαρίου Φεβρουάριο του 2009 έξω από τα γραφεία της Citibank στη διασταύρωση των οδών Αχαΐας και Τροιζηνίας στην Κηφισιά.
Ηταν ένα κλεμμένο αυτοκίνητο Mazda, το πορτ μπαγκάζ του οποίου είχαν τοποθετηθεί φιάλες προπανίου με 60 κιλά εκρηκτικής ύλης. Αγνωστοι το είχαν αφήσει στον περίβολο και είχαν εγκαταλείψει το σημείο, ενώ δεν είχε υπάρξει προειδοποιητικό τηλεφώνημα.
Ο μηχανισμός είχε εξουδετερωθεί από την Αστυνομία και την ευθύνη είχε αναλάβει ο «Επαναστατικός Αγώνας».
Την ίδια χρονιά, η οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο και το Χρηματιστήριο Αθηνών, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.
Πολιτικές αντιδράσεις
Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης ήρθε από τον Σίμο Κεδίκογλου, ο οποίος σε δηλώσεις του στον Σκάι, ανέφερε ότι «προφανής στόχος των δραστών είναι να αλλάξουν την ατζέντα. Δε θα επιτρέψουμε στους τρομοκράτες να πετύχουν τον στόχο τους. Πάνω απ' όλα αυτή τη στιγμή είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. Ίσως χρειάζεται περισσότερη προσοχή και διαφορετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων».
Ως προσπάθεια να μείνει η Ελλάδα εγκλωβισμένη χαρακτήρισε την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
«Το να βάλεις εκρηκτικά την ημέρα που ανοίγει το βιβλίο προσφορών, την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται να βγει έξω, που γίνεται η πρώτη ουσιαστική κίνηση για να ξαναγίνουμε μία κανονική χώρα, την ώρα που η Ελλάδα δηλαδή προσπαθεί να φύγει εμπρός, αυτή η κίνηση τι στόχο μπορεί να έχει; Να τρομάξει κάποιους;», είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.
«Τα κίνητρα και οι στόχοι είναι προφανείς. Είναι απολύτως αδίστακτοι αλλά ματαιοπονούν», τόνισε το ΠΑΣΟΚ.
«Η βομβιστική ενέργεια έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος το μόνο που εξυπηρετεί είναι στη δημιουργία ενός κλίματος γενικευμένου φόβου, αποπροσανατολισμού και ενίσχυσης της καταστολής. Ο λαός μας έχει τα δικά του μέσα πάλης, τους μαζικούς ειρηνικούς αγώνες για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας. Η ενέργεια αυτή πλήττει τη διεθνή εικόνα της χώρας, σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει μείζονα οικονομικά προβλήματα. Εκείνοι που επιλέγουν να τρομοκρατούν επιδιώκουν την προσβολή της δημοκρατίας και τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας. Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις οφείλουν να έχουν σταθερό μέτωπο απέναντι σε όσους νομίζουν ότι μπορούν με την τυφλή βία να επιβάλλουν συνθήκες ανωμαλίας», υπογράμμισε η ΔΗΜΑΡ.
Η στιγμή της έκρηξης




Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το περιστατικό που συνέβη το πρωί της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας. «Είναι προφανείς οι σκοπιμότητες, αλλά η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε τρομοκράτες να περάσουν τη δική τους ατζέντα» δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Μιλώντας μάλιστα στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: 

«αΕίναι προφανείς οι σκοπιμότητες και οι τρομοκράτες δεν θα πετύχουν το στόχο τους. Υποθέτετε ότι έγινε η βομβιστική επίθεση για να αποτραπεί η έξοδος στις αγορές. Και αν αυτή είναι η ερώτηση, η απάντηση δόθηκε από τις αγορές. Από εκεί και πέρα, οι τρομοκράτες δεν θα πετύχουν το στόχο τους. Η δημοκρατία μας είναι θωρακισμένη και η οικονομία στέκεται όλο και πιο γερά στα πόδια της. Ο στόχος τους μπορεί να ήταν να αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας και η σταθερότητα της οικονομίας. Αλλά δεν πέτυχαν το στόχο τους».

«Ορισμένοι ματαιοπονούν» δήλωσε από την πλευρά του με νόημα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Πέμπτης.

«Η βομβιστική ενέργεια έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος το μόνο που εξυπηρετεί είναι στη δημιουργία  ενός κλίματος γενικευμένου φόβου, αποπροσανατολισμού και ενίσχυσης της καταστολής» ανέφερε σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο λαός μας έχει τα δικά του μέσα πάλης, τους μαζικούς ειρηνικούς αγώνες για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη» πρόσθεσε η Κουμουνδούρου.

Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Η "Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία" καταδικάζει με τον πιo κατηγορηματικό τρόπο το τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας. Η ενέργεια αυτή πλήττει τη διεθνή εικόνα της χώρας, σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει μείζονα οικονομικά προβλήματα. 

» Εκείνοι που επιλέγουν να τρομοκρατούν επιδιώκουν την προσβολή της δημοκρατίας και τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας.

 » Ολες οι δημοκρατικές δυνάμεις οφείλουν να έχουν σταθερό μέτωπο απέναντι σε όσους νομίζουν ότι μπορούν με την τυφλή βία να επιβάλλουν συνθήκες ανωμαλίας». 

Το γεγονός σχολίασαν μέσω Twitter ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ και υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Τέρενς Κουίκ δήλωσε: «Η απάντηση του λαού κατά της συγκυβέρνησης των μνημονίων και της τρόικας δεν μπορεί να γίνεται με τρομοκρατικές ενέργειες, μπορεί να γίνει μόνο με την ψήφο στις κάλπες και με την εφαρμογή του άρθρου 120 του Συντάγματος».

Η Δράση καταδίκασε την επίθεση στο κέντρο της Αθήνας, σημειώνοντας ότι «οι βόμβες δεν είναι επιχειρήματα, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους έχουν απέναντί τους όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.»

No comments:

Post a Comment

wibiya widget