Friday, November 10, 2017

Aίδώς . Γεύμα… γκουρμέ 30 €/άτομο σε ενθρόνιση νέου μητροπολίτη προκαλεί σάλο!


«Γενικό ξεσηκωμό» έχει προκαλέσει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μεγάλης πόλης της Ανατολικής Μακεδονίας για σειρά δαπανών από πλευράς του δήμου για την ημέρα της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανου. Το ύψος των δαπανών αυτών, που εντάχθηκαν στον προϋπολογισμό του 2017, αγγίζει τις 12.000 ευρώ, σε μια περίοδο οικονομικής ένδειας για την πλειοψηφία των πολιτών.
Η τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανου, αναμένεται να γίνει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Να σημειωθεί ότι το ποσό των 12.000 ευρώ για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη ΦΝΘ αφορά μόνο τον δήμο Καβάλας και όχι το σύνολο του ποσού που θα πιθανώς θα διατεθεί και από τους υπόλοιπους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για την τελετή.
Ο… κατάλογος και τα ποσά για την τελετή ενθρόνισης
Το θέμα του ποσού για την ενθρόνιση περιλαμβάνονταν στην εισήγηση του 14ου τακτικού θέματος του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο άπτονταν του προϋπολογισμού για πολιτιστικές και λοιπές εκδηλώσεις του δήμου Καβάλας, ενώ εστάλη στα mail των δημοτικών συμβούλων το μεσημέρι, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση.
Στην εισήγηση αναφέρονται αναλυτικά τα ποσά που θα διατεθούν, όπως η αγορά σταυρού ευλογίας αξίας 2.000 ευρώ και η παράθεση γεύματος σε 200 άτομα αξίας 6.000 ευρώ, αλλά και η αγορά κόκκινου χαλιού αξίας 400 ευρώ.
Αναλυτικά τα ποσά, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, έχουν ως εξής:
Προμήθεια ενός σταυρού ευλογίας-δώρο του δήμου Καβάλας προς τον νέο μητροπολίτη, προϋπολογισμού 2.000 ευρώ
Παράθεση ενός επίσημου γεύματος διακοσίων ατόμων ενδεικτικού προϋπολογισμού 6.000 ευρώ
Ενοικίαση 300 καρεκλών για τις ανάγκες της εκδήλωσης ενδεικτικού προϋπολογισμού 500 ευρώ
Εκτύπωση προσκλήσεων ενδεικτικού προϋπολογισμού 500 ευρώ
Προμήθεια έξι ανθοσυνθέσεων προϋπολογισμού 331 ευρώ
Προμήθεια κόκκινης μοκέτας διαστάσεων 10Χ4 ενδεικτικού προϋπολογισμού 400 ευρώ
Προμήθεια αναλώσιμων υλικών-ειδών κατασκευής ενδεικτικού προϋπολογισμού 850 ευρώ
Προμήθεια τριών μπάνερ (σε τελάρο) διαστάσεων 4Χ3 προϋπολογισμού 750 ευρώ
Προμήθεια αναλογίου από πλεξιγκλάς προϋπολογισμού 700 ευρώ
Τα ποσά εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το δημοτικό δυμβούλιο.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Καβάλας Ηλίας Καλανταρίδης, μιλώντας στο Kavala Portal, εξήγησε ότι «ήρθαμε σε επαφή με τον τοποτηρητή της Μητρόπολης, Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα, ο οποίος και μας είπε ότι βάση πρωτοκόλλου και εθιμοτυπίας ο δήμος Καβάλας θα πρέπει να αναλάβει αυτά τα έξοδα που ψηφίστηκαν. Ως δημοτική αρχή της πρωτεύουσας του νομού, της έδρας του νέου Μητροπολίτη, δεν μπορούμε να μην προσφέρουμε ένα γεύμα στους καλεσμένους ούτε να μην πάρουμε ένα δώρο στον νέο μας Μητροπολίτη -άλλωστε, τα συγκεκριμένα έξοδα δεν γίνονται κάθε μέρα, και για εμάς είναι πρωτόγνωρη εμπειρία. Όσον αφορά το ενδεχόμενο να δαπανήσουν κάποια χρήματα και οι άλλοι 2 δήμοι που θα βρεθούν υπό την σκέπη του Σεβασμιώτατου (οι δήμοι Νέστου και Θάσου), υπήρχε η αρχική σκέψη να συνεισφέρουν και αυτοί, αλλά από τη μια δεν θέλαμε να μπούμε σε μια διαδικασία μειοδοσίας και «παζαριού» με τους άλλους δήμους, και από την άλλη το να δαπανήσει ο δήμος Νέστου ή ο δήμος Θάσου για κάτι που θα γίνει εντός των ορίων του δήμου Καβάλας δεν είναι εύκολο από γραφειοκρατικής και νομικής άποψης.»
Κωστής Σιμιτσής: Το κόστος του γεύματος είναι υπερβολικό
Στο θέμα αυτό τοποθετήθηκε και ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος μιλώντας στο Kavala Portal σχολίασε ότι «το κόστος για την αγορά του σταυρού είναι, πιστεύω, φυσιολογικό. Δεν μπορούμε να πάρουμε ένα φτηνό σταυρό, ένα φτηνό δώρο για τον νέο Μητροπολίτη. Αλλά εκτιμώ ότι το κόστος για το γεύμα (6000 €, 30 € ανά άτομο) είναι υπερβολικό, διότι από τη μια παραπέμπει σε gourmet καταστάσεις και από την άλλη με προβληματίζει το γεγονός ότι μιλάμε για 200 άτομα -ένα νούμερο που φαντάζει υπερβολικό.
Πηγή seleo.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget