Friday, November 10, 2017

Υγεία,Ζώή. Πόσες είναι οι ομάδες αίματος στα ζώά;

Τα σκυλιά έχουν πάνω από 13 διαφορετικές ομάδες αίματος, τα άλογα 8, 

blood
Στα ζώα και στα βακτήρια η ομάδα αίματος προκύπτει από τα αντιγόνα στην επιφάνεια των κυττάρων τους. Ομάδες αίματος αντίστοιχες με τις ανθρώπινες εντοπίζονται σε μαϊμούδες και πιθήκους. Οι χιμπατζήδες, οι μπαμπουίνοι και οι μακάκοι έχουν 2 συστήματα ομάδων αίματος (VABD & RCEF) τα οποία όπως έχει αποδειχτεί είναι παρόμοια με τα ανθρώπινα συστήματα ομάδων αίματος MNS & Rh-Hr.
Στους σκύλους υπάρχουν περισσότερες από 13 ομάδες αίματοςενώ 8 τύποι αναγνωρίζονται διεθνώς. Από αυτούς τους τύπους (DEA) ο DEA 4 και ο DEA 6 εμφανίζονται στα ερυθρά κύτταρα της πλειοψηφίας (98%) των σκύλων. Μάλιστα, οι σκύλοι με ομάδα αίματος DEA 4 θεωρούνται δωρητές για όλες τις ομάδες, καθώς οι άλλοι τύποι προκαλούν ανταπόκριση του ανοσοποιητικού κατά τη διάρκεια μετάγγισης, με σοβαρότερες τις αντιδράσεις στον τύπο DEA 1.1+.
Η πιο «καυτή» ομάδα αίματος των σκύλων είναι η DEA 1.1. Τα σκυλιά θετικά σε αυτόν τον τύπο (33-45% αυτών) μπορούν να δεχθούν αίμα, αν χρειαστεί, από οποιαδήποτε ομάδα αίματος χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή αν ένας σκύλος είναι DEA 1.1-. Μπορεί να δεχτεί αίμα από όλους τους τύπους εκτός του DEA 1.1+. Παρότι η πρώτη μετάγγιση με DEA 1.1+ δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αν μια επόμενη μετάγγιση αίματος συμπέσει να είναι και πάλι DEA 1.1+ το ζώο κινδυνεύει με θάνατο.
Oι γάτες έχουν πιο απλό σύστημα με ομάδες Α, Β και ΑΒ. Η πλειοψηφία των γατών στις ΗΠΑ έχει συνήθως ομάδα αίματος Α. Αντίθετα, στην Αγγλία οι γάτες με ομάδα αίματος Β είναι περισσότερες από αυτές με ομάδα αίματος Α. Αν μια γάτα χρειάζεται μετάγγιση, πρέπει πρώτα, με απλή εξέταση αίματος, να δούμε τι ομάδα είναι ώστε να μην κινδυνεύσει από αιμολυτική ασθένεια. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι ο δωρητής δεν φέρει FelV/FIV ασθένειες (όπως το AIDS).
Tα άλογα έχουν 8 ομάδες αίματος – 7 από αυτές (A,C,D,K,P,Q και U) αναγνωρίζονται διεθνώς ενώ η όγδοη (T) χρησιμοποιείται στην έρευνα. Κάθε ομάδα αίματος έχει τουλάχιστον δύο αλληλόμορφους παράγοντες. Για παράδειγμα η ομάδα Α έχει a,b,c,d,e,f και g που μπορούν να συνδυαστούν με κάθε πιθανό τρόπο (Aa, Afg, Abedg κ.λπ. Έτσι τα άλογα έχουν περίπου 400.000 συνδυασμούς! Για αυτό αρκεί μια εξέταση αίματος για να αναγνωρισθεί ένα άλογο ή να ταυτοποιηθεί η πατρότητα.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget