Friday, November 29, 2013

Σκελετός δεινοσαύρου πωλήθηκε για 480.000 ευρώ!

Σκελετός δεινοσαύρου πωλήθηκε για 480.000 ευρώ!
Φωτό αρχείου
Ο βρετανικός οίκος δημοπρασιών Summers Place, στο Δυτικό Σάσσεξ, έβγαλε στις 27 Νοεμβρίου «στο σφυρί» το σκελετό ενός δεινοσαύρου, μήκους 17 μέτρων και ηλικίας 150 εκατομμυρίων ετών και το ποσό πώλησης ξεπέρασε τις προσδοκίες του οίκου!


Συγκεκριμένα, πωλήθηκε προς 400.000 λίρες Αγγλίας (480.000 δολάρια) και σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, το σκελετό που εντοπίστηκε στις ΗΠΑ και συναρμολογήθηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, αγόρασε ένα ινστιτούτο και σύντομα θα τον παρουσιάσει στο κοινό.


Λίγη ώρα πριν τη δημοπρασία, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου ανακοίνωσε πως δεν θα διεκδικήσει το σκελετό, παρά τις φήμες που ήθελαν να μπαίνει δυναμικά στη δημοπρασία.


Η δημοπρασία, με την ανακοίνωσή της, είχε προκαλέσει αντιδράσεις φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο το θέμα του κατά πόσο είναι ηθικό και σωστό να πωλούνται τόσο σπάνια απολιθώματα. Σύμφωνα, όμως, με τον υπεύθυνο της δημοπρασίας, ο σκελετός βρέθηκε σε ιδιωτική έκταση, γεγονός που σημαίνει ότι η μεταφορά και η πώλησή του είναι νόμιμη.


Η ιστορία του δεινόσαυρου

Πρόκειται για το σκελετό ενός φυτοφάγου Διπλόδοκου (Diplodocus longus), ο οποίος πωλήθηκε μαζί με άλλα παλαιοντολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων τα απολιθώματα ενός Ιχθυόσαυρου και μια συλλογή οστών εξαφανισμένων πτηνών Ντόντο.


Το σκελετό ανακάλυψαν στο Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ το 2009 οι γιοι του παλαιοντολόγου Raimund Albersdoerfer, ηλικίας 11 και 14 ετών. Ο παλαιοντολόγος εργαζόταν στην τοποθεσία Dana Quarry, μια τεράστια πηγή απολιθωμάτων, όπου στο πλαίσιο ανασκαφών έχουν ανακαλυφθεί εντυπωσιακοί σκελετοί δεινοσαύρων. Όταν έστειλε τους γιους του για παιχνίδι, ο παλαιοντολόγος δεν μπορούσε να πιστέψει ότι τα παιδιά επέστρεψαν με ένα γιγάντιο οστό, εύρημα εξαιρετικής σημασίας. Η ομάδα του έπιασε αμέσως δουλειά και μετά από εννέα εβδομάδες ανασύρθηκε ολόκληρος ο σκελετός του θηλυκού δεινοσαύρου, που ονομάστηκε Misty.


Η Misty αποτελεί έναν από τους ελάχιστους σκελετούς Διπλόδοκου, αλλά και έναν από τους πληρέστερους.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget