Saturday, November 9, 2013

ΚΥΠΡΟΣ- Ο Ανδρέας Βγενόπουλος τους λάδωνε όλους. Του Όμηρου Αλεξάνδρου


Όταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος αποφάσιζε να βάλει στο χέρι του την Λαϊκή Τράπεζα το 2006 με 2007, ήξερε πολύ καλά ότι για να το πετύχει έπρεπε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να λαδώσει όσους είχαν εξουσία να τον σταματήσουν, όπως κεντρικούς τραπεζίτες, πολιτικούς και κόμματα ακόμα και δημοσιογράφους και αυτό ακριβώς έκανε.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όπως έγραψα σε προηγούμενο άρθρο μου τον Απρίλιο του 2013 και το οποίο έχω αναρτημένο στο Μπλοκ μου, ο τραπεζικός κολοσσός HSBC που κατείχε μέχρι τότε το 25% στην Λαϊκή Τράπεζα εκδήλωσε ενδιαφέρον από το 2004 να αποκτήσει 51% και πλέον ποσοστό, να την εκσυγχρονίσει και να την καταστήσει τράπεζα παγκόσμιας εμβέλειας, αλλά δυστυχώς ο τότε Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος μαζί με τον φίλο του και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Λαϊκής Κίκη Λαζαρίδη, προκειμένου να καλύψουν τις βρωμιές τους που άρχισαν με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος του Σλόποταν Μιλόσεβιτς δεν το επέτρεψαν. Μετά από αυτήν την εξέλιξη η HSBC αποφάσισε να πουλήσει το ποσοστό που κατείχε στην Λαϊκή και ν αποχωρήσει από την Κύπρο. Εκεί λοιπόν καραδοκούσε ο Βγενόπουλος και μέσω της τράπεζας του της Μαρφίν Εγνατίας και του Tosca Fund, που εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι ενεργούσαν σε συνεννόηση, και με την βοήθεια των δικών μας Δούριων Ίππων, αγόρασε το ποσοστό της HSBC και έγινε ο μεγαλομέτοχος  του συγκροτήματος.

Νέα στοιχεία είδαν χθες το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τον διαβολικό τρόπο που μετήλθε ο Βγενόπουλος για να πετύχει τον έλεγχο του συγκροτήματος της Λαϊκής. Πιο συγκεκριμένα ίδρυσε με τον φίλο και συνεργάτη του Μιχάλη Ζολώτα την εταιρεία FOCUS MARITIME CORPORATION που είχε το καθεστώς αλλοδαπής εταιρείας, με έδρα τα Marshall Islands και δραστηριότητες, με βάση το καταστατικό της, την παροχή υπηρεσιών. Η εταιρεία αυτή αποδείχθηκε ότι ο ρόλος της ήταν αποκλειστικά και μόνο το λάδωμα για να πετύχει τους άνομους σκοπούς του ο Βγενόπουλος. Τον Ιούλιο του 2007 έμβασε 1 εκ. στην νεοϊδρυθείσα εταιρεία της θυγατέρας του τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου A.CCHRISTODOULOU CONSULTANTS LTD. Ο Βγενόπουλος όμως δεν έμεινε μέχρις εκεί, μέσω της εταιρείας αυτής η οποία διατηρούσε λογαριασμό με την Λαϊκή με αριθμό 0129948420, προχώρησε σε εμβάσματα περίπου 2 εκ. που κατέληξαν μέσω ύποπτων διαδρομών στα ταμεία των κυπριακών κομμάτων ως ακολούθως: Στις 19/9/2007 δύο εμβάσματα εκ 500 χιλιάδων έκαστον, στις 25/1/2008 δέκα εμβάσματα των 50 χιλιάδων και στις 26/6/2008 άλλα δύο εμβάσματα εκ 200 και 250 χιλιάδων έκαστο.

Τα πιο πάνω στοιχεία είναι εις γνώση της ΜΟΚΑΣ (Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης) η προϊστάμενη της οποίας δήλωσε αναρμόδια να τα διερευνήσει και τα παρέπεμψε στην Γενική Εισαγγελία για να τα ‘’διερευνήσει’’......καλά τώρα.... Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας επιφυλάχθηκαν να τα διερευνήσουν αλλά σε κατοπινό στάδιο λόγω φόρτου εργασίας,....Τουτέστιν μεθερμηνευόμενο  ΚΟΥ ΚΟΥ ΛΕΙΣΙΟΝ. Σιγά που οι διορισθέντες από τον ‘’αδιάφθορο’’ Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη,  με παχυλούς μισθούς, Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, θα πειράξουν το Κόμμα του Προέδρου η οποιονδήποτε άλλο κόμμα. Στη μπανανία Κύπρο ζούμε και τέτοια πράγματα δεν γίνονται. Το μεγάλο δούλεμα όμως παίζεται με τις βαρύγδουπες δηλώσεις πολιτικών και Εισαγγελέων, ότι δηλαδή θα οδηγήσουν τον Ανδρέα Βγενόπουλο στην δικαιοσύνη για να πληρώσει δήθεν μαζί με άλλους αξιωματούχος της Λαϊκής τράπεζας για την χρεοκοπία της τράπεζας και της κυπριακής οικονομίας. Λες και ο Βγενόπουλος ήταν τόσο παλαβός, που όταν λάδωνε αυτά τα ελεεινά ρεμάλια για να πετύχει τα ανομολόγητα και διαβολικά του σχέδια, δεν θα φρόντιζε να τους κρατάει όλους από τα αρ......δια.     

Ας το εμπεδώσουμε επιτέλους. Αυτό το ελεεινό κομματικό κατεστημένο που μας οδήγησε σε αυτή την θλιβερή κατάσταση δεν μπορεί να αναμένουμε ότι θα μα σώσει. Αν και αυτή την φορά μείνει αλώβητο δεν μπορεί να αναμένουμε ότι αυτός ο τόπος θα έχει μέλλον. Η μόνη λύση που απομένει είναι ο θάνατος του συστήματος, αυτό το μήνυμα εισπράττω καθημερινά μιλώντας με τους πολίτες.

Δύο τρόποι υπάρχουν για να πεθάνει το κομματικό κατεστημένο. Πρώτον ο αποτελεσματικός έλεγχος της εξουσίας από μια Βουλή στην οποία θα συμμετέχουν πέραν του 50% μη κομματικοί βουλευτές. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να εισαχθεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές το μέτρο της οριζόντιας ψηφοφορίας. Ο αποτελεσματικός έλεγχος της εξουσίας θα καταστεί με αυτό τον τρόπο πιο εφικτός καθ’ ότι η άσκηση πολιτικής από έμπειρους κομματικούς βουλευτές θα είναι ελεγχόμενη σε ένα μεγάλο βαθμό από μη κομματικούς βουλευτές.

Ένας δεύτερος τρόπος που δεν αναιρεί αλλά βοηθά τον πρώτον, είναι η δημιουργία ενός νέου κομματικού σχηματισμού το καταστατικό του οποίου να περιέχει σύγχρονες δημοκρατικές και ηθικές αρχές και αυστηρές πρόνοιες και ποινές για όσους τις παραβιάζουν. Του κομματικού αυτού σχηματισμού θα πρέπει να ηγούνται μη κομματικά πολιτικά πρόσωπα ψηλού μορφωτικού επιπέδου που να τα χαρακτηρίζει η φιλοπατρία και το ήθος. Για να επιβιώσει όμως ένας τέτοιος κομματικός σχηματισμός χρειάζεται δυστυχώς μια οικονομική ενίσχυση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον αναμενόμενο πόλεμο που θα έχει να αντιμετωπίσει από το υπάρχον πανίσχυρο οικονομικά κομματικό κατεστημένο και τα ΜΜΕ. Αυτή η οικονομική ενίσχυση θα μπορούσε να προέλθει από απλούς πολίτες που αγαπούν πραγματικά τον τόπο τους καθώς επίσης και από γνήσιους πατριώτες, επιφανείς οικονομικούς παράγοντες που θα δώσουν αυτή την οικονομική ενίσχυση χωρίς τα προσδοκώμενα οικονομικά ανταλλάγματα που προσέφερε μέχρι τώρα το υπάρχον κομματικό κατεστημένο.     

Τα πιο πάνω ας προβληματίσουν κάποιους από εμάς και ας γίνει κάτι το συντομότερο πριν η ελεεινή κομματοκρατία μας δώσει την χαριστική βολή. Προσωπικά δεν έχω κάποια προσωπική φιλοδοξία να ηγηθώ μιας τέτοιας κίνησης, σας διαβεβαιώ δε ότι θα παραμείνω ένας απλός, σεμνός και ανιδιοτελής στρατιώτης με μόνο μου κίνητρο και φιλοδοξία το καλό της Κύπρου μας.

Όμηρος Αλεξάνδρου  

No comments:

Post a Comment

wibiya widget