Tuesday, November 19, 2013

Η Κύπρος αποχαιρέτησε τον Γλαύκο Κληρίδη.Το τελευταίο «αντίο»

Η Κύπρος αποχαιρέτησε τον Γλαύκο Κληρίδη

Η Κύπρος αποχαιρέτησε τον Γλαύκο Κληρίδη
Ο Νίκος Αναστασιάδης αποτίει φόρο τιμής στον Γλαύκο Κληρίδη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Λευκωσία, Κύπρος
Δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους εν ενεργεία τελέστηκε στη Λευκωσία η κηδεία του πρώην προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη.

Επίσης τηρείται δημόσια αργία. Οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια, τα σχολεία και την πρεσβεία της Ελλάδας κυματίζουν μεσίστιες.

Τη Δευτέρα, πολιτικοί και πολίτες κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, όπου είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του.

Πολλοί ήταν εκείνοι που άφηναν ένα άνθος στο φέρετρο, το οποίο είχε καλυφθεί με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Φόρο τιμής στον Κληρίδη απέτισε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και ο πρεσβευτής της Ελλάδος στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, ο πρόεδρος της Βουλής, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου υπέγραψαν το εξής κείμενο στο Βιβλίο Συλλυπητηρίων:

«Με βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τιμούμε την προσφορά του προς την πατρίδα του, Κύπρο, από τις επάλξεις του Βουλευτή, Προέδρου της Βουλής, Υπουργού, Διαπραγματευτή και Προέδρου της Δημοκρατίας. Τον τιμούμε ακόμα για τη συμμετοχή του στον αγώνα του ελεύθερου κόσμου στο πλευρό των Συμμάχων εναντίον του φασισμού και του ναζισμού.»

Στην κηδεία του ιστορικού πολιτικού παρέστησαν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Ν.Αναστασιάδης. Η σορός ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία, όπου έχει ενταφιαστεί και η σύζυγος του Γλαύκου Κληρίδη, Λίλα.

Η οικογένεια του Γλαύκου Κληρίδη έχει απευθύνει έκκληση αντί στεφάνων να γίνονται εισφορές για την Επιτροπή των Αγνοουμένων.

Ειδική συνεδρίαση στη Βουλή


Το πρωί συνήλθε σε ειδική συνεδρίαση η Κυπριακή Βουλή για να αποτίσει φόρο τιμής στον Γλαύκο Κληρίδη. Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο και άλλα στελέχη της κυβέρνησης.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι «ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε αδιάλειπτα παρών και δεν φυγάδευσε ποτέ τον εαυτό του από τους αγώνες και τις αγωνίες της πατρίδας και του λαού». Χαρακτήρισε τον εκλιπόντα προσηνή, ανεξίκακο, μεγαλόθυμο, μειλίχιο, πνευματώδη, οξυδερκή, ικανό διαπραγματευτή, διαλεκτικό, οπαδό του ήπιου πολιτικού λόγου, φορέα ήθους εντιμότητας και ανιδιοτέλειας.
«Ο Γλαύκος Κληρίδης διαμόρφωσε πρότυπο πολιτικού το οποίο έχουμε απόλυτη ανάγκη στη σημερινή βαθιά κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής, των πολιτικών και του πολιτικού συστήματος» είπε ο κ. Ομήρου.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο πλούσιο βιογραφικό του Γλαύκου Κληρίδη και τον χαρακτήρισε κορυφαίο πολιτικό, αλλά όχι ιδιοτελή και υστερόβουλο. Θεσμικό και ταυτόχρονα ανατρεπτικό. Επιγραμματικό και τεκμηριωμένο διδακτικό αλλά όχι επιδεικτικό. Ανεκτικό στην αντίθετη άποψη και την κριτική. Οπαδό του μέτρου και εχθρό της υπερβολής.
Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε και για τις μακρόχρονες προσπάθειες του Γλαύκου Κληρίδη να επιτύχει λύση του Κυπριακού και κατέληξε: «Χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα του για ελευθερία και δικαίωση».
Συλλυπητήρια μηνύματα
Στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου και στα γραφεία του ΔΗΣΥ καταφθάνει σωρεία συλλυπητηρίων τηλεγραφημάτων από όλο τον κόσμο.
«Πυξίδα πορείας για το σήμερα» ο Γλαύκος Κληρίδης, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος είχε συνεργαστεί στενά με τον πρώην πρόεδρο της Κύπρου για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Σημίτης αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το όραμα του Γλαύκου Κληρίδη, αυτό της επανένωσης της Κύπρου, «οφείλουμε να το πραγματοποιήσουμε, ως φόρο τιμής σε ένα μεγάλο πολιτικό».
«Ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν μια ηγετική προσωπικότητα, η οποία σφράγισε την ιστορία της Κύπρου. Ρεαλιστής και διεκδικητικός, μετριοπαθής και ορθολογιστής, ανθρώπινος και βαθιά δημοκράτης, ο Γλαύκος Κληρίδης είναι πυξίδα πορείας για το σήμερα» τονίζει ο Κ.Σημίτης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του και στον κυπριακό ελληνισμό.
Ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «υπήρξε ένας ιστορικός πολιτικός ηγέτης, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Κύπρου και του λαού μας, με αρετές και χαρακτηριστικά που αποτέλεσαν και αποτελούν πρότυπο για όλους μας».
Newsroom ΔΟΛ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget