Thursday, November 14, 2013

Eνω τα "Ελληνικά ΜΜΕ" ασχολούνται με..γλάστρες,τα Τουρκικά ΜΜΕ γράφουν για τη στήριξη του Γ.Παπανδρέου στο"Γκεζί"














Υπέρ του ''κινήματος Γκεζί'' που τα έβαλε με την κυβέρνηση Ερντογάν, την σύγχρονη έννοια της Δημοκρατίας ως συμμετοχική διαδικασία και αποφυγή συγκέντρωσης εξουσιών αλλά και με αιχμές κατά εκείνων - όπως μερίδα Γερμανών πολιτικών και άλλοι βόρειοι- που επικρίνουν ως δήθεν ''τεμπέληδες'' τους Ελληνες αντί να συνεργάζονται όλοι μαζί τοποθετήθηκε στην Τουρκία ο πρώην Πρωθυπουργός καιΠρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Αυτά τουλάχιστον τα σημεία αναδεικνύουν οι τουρκικές εφημερίδες που δίνουν έμφαση στις παρεμβάσεις του Γ.Παπανδρέου στην εκδήλωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κωνσταντινούπολη.

Η δημοκρατία είναι κάτι παραπάνω από τη διενέργεια εκλογών, είναι η αποφυγή της συγκέντρωσης των εξουσιών, δήλωσε από το βήμα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου τονίζοντας ότι κινήματα όπως το Γκεζί συνιστούν μεγάλο μέρος της δημοκρατίας.

«Η δημοκρατία είναι μια καινοτομία προκειμένου να εξασφαλιστεί ο διαχωρισμός των εξουσιών … γιατί η συγκέντρωση των εξουσιών το μόνο που να κατορθώσει είναι να αποστερήσει από την κοινωνία τη συλλογική φαντασία, το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα, κάποιος άλλος να αποφασίζει για σας. Το βαθύ νόημα της δημοκρατίας δεν είναι να παραχωρεί την εξουσία σε κάποιον, είναι η συμμετοχή όλων».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την εξέγερση στην Αίγυπτο, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Τα κινήματα των νέων είναι εδώ. Το κίνημα Γκεζί είναι εδώ. Χρειάζεται να ακουστούν περισσότερες συμμετοχικές φωνές. Αυτό αποτελεί κομμάτι της δημοκρατίας. Από τη μία μεριά είχαμε εκλογές στην Αίγυπτο όπου εξελέγη ο κ. Μόρσι. Αλλά από την άλλη μεριά, δημοκρατία είναι κάτι παραπάνω από εκλογές. Πιστεύω ότι η δημοκρατία πρέπει να προχωρήσει πιο βαθιά», δήλωσε θέτοντας το σωκρατικό ερώτημα:«Μπορείς να εκλέξεις ένα δικτάτορα; Μπορείς να εκλέξεις κάποιον που θα παραμείνει για πάντα (στην εξουσία); Αυτό είναι η συζήτηση για τη δημοκρατία. Δημοκρατία σημαίνει ότι η πολιτική δεν εκλέγει μόνο πολιτικούς». 
<<Ορισμένες φορές οι πολιτικοί κατηγορούν ο ένας τον άλλον αντί να εργαστούν από κοινού για την επίλυση του προβλήματος. Παίζουν το παιχνίδι του εθνικισμού, του σεκταρισμού, των θρησκευτικών διαφορών, του λαϊκισμού. Αντί να πουν '‘είναι ένα οικονομικό πρόβλημα ας εργαστούμε μαζί η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία κλπ’', ορισμένοι πολιτικοί λένε ‘'όχι, οι τεμπέληδες Έλληνες αποτελούν το πρόβλημα''>>, δήλωσε, απευθύνοντας έκκληση στους πολιτικούς να αποφύγουν τέτοιες προσεγγίσεις. 
Μια αναφορά που ερμηνεύεται από αναλυτές ως αιχμή κατά Γερμανών πολιτικών και γερμανικών ΜΜΕ αλλά και άλλων βορείων που έχουν χρησιμοποιήσει τέτοιες απαξιωτικές αναφορές κατά της Ελλάδας.

Οι παρεμβάσεις του Γ.Παπανδρέου είχαν μεγάλη έκταση στον τουρκικό τύπο .Ιδού οι βασικοί τίτλοι: 
Η Vatan αναφέρεται στις δηλώσεις Παπανδρέου, με τον τίτλο: «Υποστήριξη του γείτονα στο Γκεζί»

Η Turkiye αναφέρεται στο θέμα με τον τίτλο: «Ο Παπανδρέου υποστήριξε το Γκεζί».

Η Taraf γράφει για το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο: «Φύτεψε δενδρύλλιο στο σημείο που άρχισε το θέμα Γκεζί».

Η Radikal κάνει αναφορά στο θέμα με τίτλο: «Φυτεύτηκε δενδρύλλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο πάρκο Γκεζί».

H Posta γράφει για το θέμα με τον τίτλο: «Έκκληση για το Γκεζί από τους Σοσιαλιστές»

Η Milliyet γράφει για το θέμα με τον τίτλο: «Οι άνθρωποι αποκαλούν ‘G0’ τους ‘G20’».

Η Hurriyet αναφέρεται στις δηλώσεις Παπανδρέου με τον τίτλο: «Ο Παπανδρέου είπε: Η δημοκρατία δεν είναι μόνο εκλογές».
Το ίδιο τίτλο χρησιμοποιεί και η Cumhuriyet.

Η Bugun αναφέρεται στο θέμα με τίτλο: «Ο Παπανδρέου φύτεψε δενδρύλλιο στο Γκεζί».


http://www.onalert.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget