Thursday, January 3, 2013

ΠΕΛONΝΗΣΟΣ. ΣΠΑΡΤΗ-ΧΩΡΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ - LAKONIA..Ταξιδια


MsGIASEMI Αναρτηθηκε απο MsGIASEMI
O νομός Λακωνίας είναι ο νοτιότερος νομός της Πελοποννήσου και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος (Μυρτώο Πέλαγος), το Μεσσηνιακό κόλπο και το Λακωνικό κόλπο. Έχει δύο κύριες οροσειρές, του Ταϋγέτου που είναι και η υψηλότερη κορυφή της Πελοποννήσου (2.407 μέτρα) και του Πάρνωνα (1.961 μέτρα). Ανάμεσά τους βρίσκεται η κοιλάδα του ποταμού Ευρώτα και η πρωτεύουσα του νομού, Σπάρτη. Συνορεύει στα βόρεια με το νομό Αρκαδίας και στα δυτικά με το νομό Μεσσηνίας. Στο νομό Λακωνίας ανήκει και το μοναδικό κατοικημένο νησί της Πελοποννήσου, η Ελαφόνησος.
To Γεράκι είναι χωριό που βρίσκεται 39 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σπάρτης και σε υψόμετρο 300 μέτρων. Το χωριό έχει συνεχή ιστορικό βίο από την προϊστορική εποχή. Κύρια προϊόντα της περιοχής είναι σιτάρι, κριθάρι, λάδι, κρασί και λίγα σύκα και μέλι. Οι γυναίκες ασχολούνται με την υφαντουργία, τα δε κιλίμια του Γερακίου, που φημίζονται σε όλη τη Λακωνία, έχουν βραβευθεί στις εκθέσεις της Βιέννης το 1873 και του Ζαππείου το 1890.
Το Καστόρι είναι ένα καταπράσινο ορεινό χωριό στον Ταύγετο με πλούσια βλάστηση φαράγγια , ποτάμια και είναι ιδανικό για χαλάρωση , πεζοπορία , mountain bike , motorcross , jeeping είναι από τα πιο γραφικά χωριά της Λακωνίας!
Το χωριό Παρδάλι είναι συνοικισμός και ανήκει στο Δήμο Πελλάνα. Βρίσκεται νοτιοανατολικά του χωριού Πελλάνα σε απόσταση 3 χιλιομέτρων περίπου κοντά στις όχθες του ποταμού Ευρώτα. Η ονομασία του χωριού οφείλεται μάλλον σε ένα τούρκο αγά ονομαζόμενο Παρδάλη, ο οποίος με τους αγάδες Μαχμούτμπεη και το Ρεϊζο κατείχαν όλη την περιοχή.
Η Μονεμβάσια είναι μια μικρή ιστορική πόλη της ανατολικής Πελοποννήσου στο Νομό Λακωνίας. Είναι περισσότερο γνωστή από το μεσαιωνικό φρούριο, επί του ομώνυμου "Βράχου της Μονεμβασιάς"Το όνομά της είναι σύνθετη λέξη, που προέρχεται από τις δύο ελληνικές λέξεις Μόνη και Έμβασις.
Το Γεωργίτσι είναι ένα καταπράσινο ορεινό χωριό του νομού Λακωνίας σε υψόμετρο 970 μέτρων, που εκτείνεται στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου και απέχει 29 χιλιόμετρα από την Σπάρτη και 225 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Ανήκει στο Δήμο Πελλάνας και είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Πελοποννήσου.
Ο Ευρώτας είναι ποταμός της Πελοποννήσου. Πηγάζει από το αρκαδικό οροπέδιο, νότια της Μαντινείας, κοντά στη Μεγαλόπολη και διερχόμενος μεταξύ των οροσειρών Ταϋγέτου και Πάρνωνα εισέρχεται στη Λακωνία. Κατόπιν, περνά δίπλα από τη Σπάρτη διασχίζοντας τον νομό Λακωνίας από Βορρά προς Νότο, χωρίζοντάς τον στα δύο. Οι εκβολές του βρίσκονται στον μυχό του Λακωνικού Κόλπου. Aπό τα νερά του υδρεύονται οικισμοί και αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης έκτασης στη Λακωνία.
Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη ευρώς, που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει μούχλα. Στα αρχαία χρόνια, πάντως, ονομαζόταν Ίρις.


No comments:

Post a Comment

wibiya widget