Saturday, March 1, 2014

Δεκτό το αίτημα Πούτιν για αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία

ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ


Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Κριμαία, μετά την ομόφωνη έγκριση από τη ρωσική Άνω Βουλή του αιτήματος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ.


Δεκτό το αίτημα Πούτιν για αποστολή στρατευμάτων στην Κριμαία
Παράλληλα, η Άνω Βουλή της Ρωσίας θα ζητήσει από τον Πούτιν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, όπως μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση.
Στο άκουσμα του αιτήματος του Πούτιν για ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Η Ρωσία διαθέτει μια σημαντική δύναμη στην Κριμαία αφού, με βάση μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, στη Σεβαστούπολη έχει τη βάση του ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας που αριθμεί περίπου 20.000 άνδρες.

Χουριέτ
Μία ρωσική, στρατιωτική επέμβαση στο εσωτερικό της Ουκρανίας θα θέσει σε εκ νέου δοκιμασία τις ήδη ταραγμένες σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, με τον Μπαράκ Ομπάμα να κάνει λόγο για συνέπειες.
Σε διάγγελμά του από το Λευκό Οίκο την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε σαφή προειδοποίηση προς τη Ρωσία ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική επέμβαση στο εσωτερικό της Ουκρανίας.
«Οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητική», είπε ο αμερικανός πρόεδρος στη σύντομη τοποθέτησή του. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν με τη διεθνή κοινότητα στην οποία δηλώνεται ότι θα υπάρξει κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία» συμπλήρωσε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Νέα συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ

Εν μέσω σοβαρών ανησυχιών για την κατάσταση στην Κριμαία, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συνεδριάσουν ξανά εντός των επόμενων ημερών, όπως ανέφεραν ευρωπαίοι διπλωμάτες.
«Μιλάμε για μια συνάντηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», είπε ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του ενώ ένας άλλος εκτίμησε ότι η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον θα συγκαλέσει μια συνεδρίαση πιθανότατα την Δευτέρα.
Η Δύση έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την ανάπτυξη φιλορώσων ακτιβιστών και Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία, την αυτόνομη, ρωσόφωνη δημοκρατία στη νότια Ουκρανία.
  • Διαβάστε ακόμη

No comments:

Post a Comment

wibiya widget