Friday, January 20, 2017

ΣΕ 2 ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ορκίστηκε ο Ντόναλτ Τράμπ 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ


Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επίσημα πλέον, ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ολόκληρη η ομιλία του νέου προέδρου, εκτός από τις συνεχείς αναφορές στον θεό και τις ΗΠΑ, είχε στο επίκεντρό της, την λογική του προστατευτισμού στην οικονομία αλλά και των διεθνών συμμαχιών.



Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σφράγισε την ομιλία του με τη φράση "Δύο απλοί κανόνες: Αγοράζουμε αμερικανικά, προσλαμβάνουμε Αμερικανούς", αλλά και με την αναφορά του στην υποχρέωση των χωρών να προασπίζουν οι ίδιες τα σύνορα τους. Αυτή η τελευταία αναφορά θα μπορούσε να σημάνει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από μια σειρά χώρες της υφηλίου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να κατευθύνει μεγάλο μέρος των χρημάτων που οι ΗΠΑ ξοδεύουν στα εκτός χώρας στρατεύματα, για υποδομές του κράτους.

Οι υποδομές ήταν και το τρίτο σημείο, στο οποίο στάθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στην παρθενική του ομιλία στον θεσμικό του πλέον ρόλο. "Θα χτίσουμε δρόμους, γέφυρες, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια παντού" είπε ο Ντόναλτ Τραμπ.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει την πρόθεση να αναπτύξει ένα σύστημα πυραυλικής άμυνας "αιχμής" για να προστατευθούν οι ΗΠΑ από επιθέσεις του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, αναφέρει ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου.
Η ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε μέσω του ιστοτόπου της αμερικανικής προεδρίας μερικά λεπτά μετά την ορκωμοσία του Ρεπουμπλικάνου, δεν δίνει λεπτομέρειες για το εάν το σύστημα αυτό είναι άλλο από αυτό που βρίσκεται ήδη υπό ανάπτυξη, ή το πώς θα καλυφθεί το κόστος του.



Η προεδρική ομιλία

Σας ευχαριστώ. Εμείς οι πολίτες των ΗΠΑ, είμαστε μαζί σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια να ξαναχτίσουμε τις ΗΠΑ και να αποκαταστήσουμε τις υποσχέσεις στο λαό μας. Μαζί με τον κόσμο για τα χρόνια που θα έρθουν. Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά θα τα φέρουμε σε πέρας. Είμαστε ευγνώμονες στο ζεύγος Ομπάμα για την μετάβαση. 

Σήμερα η τελετή, έχει εξαιρετικό μήνυμα, δεν μεταβιβάζουμε απλώς την εξουσία, αλλά μεταβιβάζουμε την εξουσία από την πρωτεύουσα πίσω σε σας, στο λαό. Για πολύ καιρό μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων, έπαρναν την εξουσία και τα κόστη τα πλήρωνε ο κόσμος. Η Ουάσινγκτον ευημερούσε, όμως ο λαός δεν συμμετείχε την ευημερία. Το κατεστημένο προστατευόταν, όμως οι πολίτες όχι. 

Όσο γιόρταζαν στην πρωτεύουσα, υπήρχαν λίγοι λόγοι να γιορτάζουν στην υπόλοιπη χώρα. Αυτή η αλλαγή αρχίζει τώρα. Η στιγμή ανήκει σε σας. Ανήκει σε όσους ήρθαν εδώ και σε όσους παρακολουθούν. Είναι η μέρα σας, η γιορτή σας. Οι ΗΠΑ είναι δική σας χώρα. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία δεν είναι ποιο κόμμα έχει την εξουσία, αλλά αν ελέγχεται από το λαό.
Στις 20 Ιανουαρίου θα γιορτάζουμε τη μέρα που ο κόσμος έγινε αφέντης ξανά. Οι ξεχασμένοι δεν θα είναι πλέον ξεχασμένοι. Όλοι σας ακούνε τώρα. Ήρθατε να γίνετε μέρος του κινήματος, ενός κινήματος που ο κόσμος δεν είχε ξαναδεί. 

Οι αμερικανοί θέλουν ασφαλείς γειτονιές, καλές δουλειές αυτές είναι εύλογες απαιτήσεις από καλούς και δίκαιους ανθρώπους. Υπάρχει όμως μια διαφορετική πρραγματικότητα. Υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στη φτώχια, εργοστάσια άδεια. Υπάρχει στέρηση, εγκληματικότητα που κλέβει από το λαό μας. Αυτή η σφαγή σταματά τώρα. 

Είμαστε ένα έθνος και ο πόνος των ανθρώπων είναι δικός μας πόνος. Και η επιτυχία τους, θα είναι δική μας επιτυχία. Μοιραζόμαστε ένα σπίτι, μια πατρίδα. Ο όρκος μου είναι προς εσάς. Για πολλές δεκαετίες κάναμε πλούσια την ξένη βιομηχανία, με κόστος στη δική μας. Δώσαμε επιδοτήσεις σε ξένους και όχι στους δικούς μας. Υπερασπιστήκαμε σύνορα άλλων κρατών και όχι τα δικά μας. Ξοδέψαμε τρισεκατομμύρια στο εξωτερικό, ενώ οι υποδομές μας υποβαθμίζονται. Κάναμε χώρες πλούσιες, ενώ η δική μας αυτοπεποίθηση εξανεμίστηκε. Οι βιομηχανίες μας έφυγαν για άλλες χώρες, χωρίς σκέψη για όσους έμειναν άνεργοι. 

Υπήρξαν ολόκληρες κοινότητες που έφυγαν. Αυτό αποτελεί παρελθόν, βλέπουμε μόνο προς το μέλλον. Σήμερα κάνουμε ένα καινούργιο μήνυμα να ακουστεί. Από σήμερα ένα καινούριο όραμα θα κυβερνά τη χώρα. Η Αμερική πρώτα. Κάθε πρόταση για φορολογία, μετανάστευση, εξωτερική πολιτική θα παίρνεται με σκοπό να επωφελούνται αμερικανοί. 

Η προστασία θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία και ισχύ. Θα πολεμήσω για σας με κάθε ικμάδα της δύναμής μου και δεν θα σας απογοητεύσω. Η Αμερική θα αρχίσει να νικάει. Θα φέρουμε πίσω τις θέσεις εργασίας, τα σύνορά μας, τον πλούτο μας και τα όνειρά μας. Θα χτίσουμε καινούργιους δρόμους, γέφυρες, σιδηροδρόμους, αεροδρόμια παντού. Θα βάλουμε όλους τους ανθρώπους σε θέσεις εργασίας και θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια σε αμερικανικά κεφάλαια. 

Δύο απλοί κανόνες. Αγοράζουμε αμερικανικά και προσλαμβάνουμε αμερικανικά. Θα χτίσουμε φιλίες σε όλο τον κόσμο, όμως κάθε χώρα έχει καθήκον να υπερασπίζεται τους δικούς της ανθρώπους. Θα είμαστε το φωτεινό παράδειγμα για τον κόσμο. Θα πολεμήσουμε τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό και την τρομοκρατία την οποία θα εξαφανίσουμε από προσώπου γης.


Σκίτσο του Ηλία Μακρή (20.01.2017) KAΘΗΜΕΡΙΝΗ.gr

ΛΟΝΔΙΝΟ        
Απόλυτα συμβολική η κίνηση στην Tower Bridge του Λονδίνου με τους ακτιβιστές να γράφουν στο μήνυμά τους "Χτίστε Γέφυρες Όχι Τείχη" . 
"Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει η πολιτική του μίσους που διασπείρουν όμοιοι του Ντόναλντ Τραμπ", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Νόνα Χάρκμανς της οργάνωσης.


Η ημέρα της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ, τα είχε όλα. Πρωτοφανή επεισόδια με ομάδες αναρχικών στους δρόμους της πρωτεύουσας, που επιτέθηκαν σε υποκαταστήματα τραπεζών και πολυεθνικών αλλά και σε πολυτελή αυτοκίνητα, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά του Ντόναλντ Τραμπ και της... μπουρζουαζίας.




Είχε ακόμα την Χίλαρι Κλίντον να εμφανίζεται στην τελετή της ορκωμοσίας, συντετριμμένη. Το θλιμμένο της ύφος, άλλαξε μόνο όταν εντόπισε τον σύζυγό της και πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να μην μπορεί να πάρει τα μάτια του από την κόρη του Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα. Και η θλίψη ξαφνικά μετατράπηκε σε οργή...

ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΕ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ
Θλιμμένος όμως εμφανίστηκε και ο 10χρονος γιος του προέδρου, Μπάρον, για τον οποίο η τελετή της ορκωμοσίας έμοιαζε... παντελώς αδιάφορη. “Ξενερωμένη” στο πλευρό του απερχόμενου προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα, η πρώην πρώτη κυρία Μισέλ. Το ζευγάρι, επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο του σώματος Πεζοναυτών και αποχώρησε με κατεύθυνση την βάση Άντριους, απ' όπου θα ταξιδέψουν στην Καλιφόρνια για να ξεκινήσουν τις διακοπές τους στο Παλμ Σπρινγκς.





Το προεδρικό ζεύγος, προχώρησε σε μια κίνηση εκτός πρωτοκόλλου, καθώς προσέφερε ένα δώρο στην πρώην πρώτη κυρία, από το πασίγνωστο κατάστημα Tiffany & Co της Νέας Υόρκης.

Η πρώτη κυρία, Μελάνια Τραμπ εμφανίστηκε με ένα σύνολο που έφερε στη μνήμη πολλών την εμφάνιση της Τζάκι Κένεντι στο πλευρό του J.F.K.

Ιδιαίτερα... κωμικές σκηνές χάρισε ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους τζούνιορ και η απίστευτη μάχη του με ένα αδιάβροχο. Viral όμως έγινε και ο ίδιος ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς χρησιμοποίησε φράση από ταινία Batman στην ομιλία του. Φράση, που στην ταινία χρησιμοποιείται από τον... κακό της υπόθεσης.

Την στιγμή της ορκωμοσίας, ο Ντόναλντ Τραμπ, έμοιαζε εκστασιασμένος. Ο λόγος του, που ακολούθησε, ο παρθενικός του προεδρικός, διήρκεσε ένα 20λεπτο και ήταν γεμάτος υποσχέσεις για μια προστατευτική οικονομική και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που θα “κάνει ξανά μεγάλη την Αμερική”. Η πρώτη ανακοίνωση πάντως για την αντιπυραυλική ασπίδα τελευταίας τεχνολογίας που η νέα κυβέρνηση προτίθεται να εγκαταστήσει για να αμυνθεί απέναντι σε Ιράν και Βόρεια Κορέα, διέψευσαν τις όποιες ελπίδες άφησε ο λόγος του για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από μια σειρά χώρες...




Συγκινημένος εμφανίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, στο Καπιτώλιο λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή της ορκομωσίας του. Πλησίασε και χαιρέτησε την οικογένεια του αλλά και την Μισέλ Ομπάμα.





  Καταχειροκροτήθηκε ο Ομπάμα
Ο Μπαράκ Ομπάμα πήρε τη θέση του για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ και το Καπιτώλιο σείστηκε από τα χειροκροτήματα του κόσμου. 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget