Saturday, January 21, 2017

Για τον Τραμπ τα.. έσπασαν όλα. Χάος, βίαια επεισόδια, ένας γυμνός διαδηλωτής κι ογκώδεις πορείες στιγμάτισαν την ορκωμοσία Τραμπ

Σ' ένα σπάνιο για τελετές ορκωμοσίας Αμερικανών προέδρων ξέσπασμα βίας μαυροφορεμένοι διαδηλωτές, που βρίσκονταν ανάμεσα στους εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι συμμετείχαν στις πορείες διαμαρτυρίας κατά του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χθες, συγκρούστηκαν με την αστυνομία μερικά τετράγωνα μακριά από τον Λευκό Οίκο. 
Τουλάχιστον 217 άνθρωποι συνελήφθησαν, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Το ξέσπασμα πολιτικής ανυπακοής, που ακολούθησε μια ιδιαίτερα έντονη προεκλογική εκστρατεία που οδήγησε στην αναπάντεχη νίκη του Τραμπ στις 8 Νοεμβρίου και η οποία έχει διχάσει βαθιά τις ΗΠΑ.
Στη διάρκεια των επεισοδίων ταραξίες που φορούσαν μαύρα και μάσκες έριξαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου.
Ένας διαδηλωτής έριξε ένα αντικείμενο μέσα από το παράθυρο του συνοδηγού ενός περιπολικού, το οποίο τράπηκε σε φυγή υπό τις ενθουσιασμένες κραυγές του πλήθους.
Νωρίτερα οι ταραξίες χρησιμοποίησαν κομμάτια από το πεζοδρόμιο και μπαστούνια του μπέιζμπολ για να σπάσουν τα παράθυρα ενός υποκαταστήματος της τράπεζας Bank of America και ένα εστιατόριο McDonald’s.
Πολλά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν, μεταξύ αυτών και μια λιμουζίνα. Μια ομάδα ανθρώπων έσυρε κάδους απορριμμάτων στη μέση του δρόμου, λίγα τετράγωνα μακριά από τον Λευκό Οίκο και τους πυρπόλησε. Οι διαδηλωτές έριξαν στη φωτιά ένα κόκκινο καπελάκι με το προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ «Make America Great Again».
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν στα επεισόδια.
Οι χθεσινές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν λίγα τετράγωνα μακριά από την λεωφόρο Πενσιλβάνια, όπου ο Τραμπ συμμετείχε στην παραδοσιακή παρέλαση, που πραγματοποιείται μετά την ορκωμοσία των προέδρων, στη διαδρομή από το Καπιτώλιο ως τον Λευκό Οίκο.
Οι διάφορες ομάδες διαμαρτυρίας, σκορπισμένες σε όλη την Ουάσινγκτον, φώναζαν συνθήματα κατά του Τραμπ και κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Ο Τραμπ δεν είναι δικός μας πρόεδρος» και «Κάντε και πάλι τους ρατσιστές να φοβούνται».
Αξιωματούχοι των Δημοκρατικών καταδίκασαν τα βίαια επεισόδια.
Από την πλευρά τους η Μυστική Υπηρεσία, η αστυνομία της Ουάσινγκτον και άλλες υπηρεσίες επιβολής της τάξης είχαν παρατάξει 28.000 μέλη τους στην πρωτεύουσα για να προστατεύσουν μια περιοχή περίπου 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Πάντως η οργάνωση Disrupt J20 ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter ότι η οργή της δεν έχει στόχο μόνο τον Τραμπ, και ότι θα είχε διαδηλώσει ακόμη κι αν νικήτρια των εκλογών ήταν η Χίλαρι Κλίντον.
Ο αριθμός των ανθρώπων που πήγε στην Ουάσινγκτον για να παρακολουθήσει την τελετή ορκωμοσίας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ φαίνεται να ήταν πολύ μικρότερος από τα 2 εκατομμύρια που είχαν παραστεί στην πρώτη ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα το 2009.
Το μετρό της Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι στις 11:00 το πρωί είχαν χρησιμοποιήσει το δίκτυό του λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους από αυτούς που το είχαν κάνει το 2013 ή το 2009.
Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις και χώρες του κόσμου, όπως το Λος Άντζελες, το Τόκιο και το Λονδίνο.
Αντίθετα, καθώς οι Ρώσοι που ελπίζουν σε μια νέα εποχή στις αμερικανορωσικές σχέσεις υπό τον Τραμπ, στη Μόσχα γιόρτασαν την ορκωμοσία του.
Στην Ουάσινγκτον μια ξεχωριστή παρουσία ήταν ο Ντέιβιντ Γκάθρι, ένας μακρυμάλλης 36χρονος γενειοφόρος, από το Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα, ο οποίος στάθηκε ολόγυμνος σε μια γωνία του δρόμου έχοντας γράψει με μαύρο μαρκαδόρο στα οπίσθιά του μια βρισιά και «Τραμπ».
(Πηγή φωτό Daily Mail)  Ιefimerida.gr
Ο Γκάθρι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη διαμαρτυρία του αφού η αστυνομία του έριξε σπρέι πιπεριού.





No comments:

Post a Comment

wibiya widget