Thursday, January 26, 2017

Άρειος Πάγος: Δεν εκδίδονται οι Τούρκοι στρατιωτικοί


«Όχι» στην έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, τους οποίους η Τουρκία κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, αποφάνθηκε ο Αρειος Πάγος. H απόφαση του Αρείου Πάγου είναι οριστική και αμετάκλητη και κατά συνέπεια το αίτημα των τουρκικών Αρχών έχει απορριφθεί τελεσίδικα. Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ξεκαθάρισε πως όποιες και να είναι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις του δικαστηρίου.
Το ανώτατο δικαστήριο δέχτηκε τα επιχειρήματα των τούρκων στρατιωτικών ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην πατρίδα τους και ότι κινδυνεύουν να υποστούν βασανισμούς ή ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους. Για έξι από τους αξιωματικούς η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη ενώ για τους υπόλοιπους δύο μόνο ένα μέλος της σύνθεσης μειοψήφησε.
Με ενδιαφέρον αναμένεται φυσικά η αντίδραση της Άγκυρας, καθώς η αντιπαράθεση πλέον έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, πόσο μάλλον όταν ανοιχτά είναι διάφορα "μέτωπα", όπως το προσφυγικό ή το Κυπριακό.
Le Soir: Ο Ερντογάν απειλεί την Ελλάδα για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς
Στην εκδίκαση από τον Άρειο Πάγο της υπόθεσης έκδοσης των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας «Le Soir», με τίτλο «Δεν είμαστε πραξικοπηματίες».
Το δημοσίευμα αφού συνοψίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι οχτώ αξιωματικοί βρέθηκαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο, επισημαίνει αφενός τις διαρκείς και ισχυρές πιέσεις που ασκεί η Τουρκία στην ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει στην έκδοσή τους, και αφετέρου την επιμονή των Τούρκων αξιωματικών στην αθωότητά τους.
Σε σχέση με τις τουρκικές πιέσεις, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Eρντογάν και οι υπουργοί του απειλούν την Ελλάδα με επανεκκίνηση των μεταναστευτικών ροών προς τις ακτές της, με αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης ή ακόμα και με πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου, ενώ ελληνική κυβερνητική πηγή υπογραμμίζει ότι έχει χρόνια να εμφανιστεί τόσο απειλητική η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα, ζητώντας από την Ευρώπη να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της υπόθεσης και να βοηθήσει στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
Η εφημερίδα παραθέτει ακόμη την ιστορία των Τούρκων αξιωματικών για τη βραδιά του πραξικοπήματος, όπως οι ίδιοι την αφηγούνται, υποστηρίζοντας ότι, όντας κληρονόμοι της κεμαλικής παράδοσης που εδώ και καιρό είναι παρούσα στον τουρκικό στρατό, συμβολίζουν σήμερα αυτό που θέλει να εξαλείψει ο Eρντογάν από τις τάξεις της διοίκησής του, της αστυνομίας και του στρατού.
Το δημοσίευμα καταλήγει με τη δήλωση ενός εκ των Ελλήνων δικηγόρων που έχουν αναλάβει την υπεράσπισή τους, ότι ενδεχόμενη απόφαση υπέρ της έκδοσής τους θα αποτελούσε ντροπή για την Ελλάδα και τη δικαιοσύνη της.
  

No comments:

Post a Comment

wibiya widget