Wednesday, January 18, 2017

Τρέμει η Ιταλία: Τέσσερις απανωτοί σεισμοί, 5,6 ο μεγαλύτερος, εκκενώνεται το μετρό της Ρώμης [εικόνες]


Νέα, τέταρτη κατά σειρά σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στην κεντρική Ιταλία. Η δόνηση έγινε αισθητή στις 14:35 (τοπική ώρα) στην ευρύτερη περιοχή του Αματρίτσε, ανάμεσα στις πόλεις Ριέτι και Λ'Ακουϊλα.
Η τρίτη σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, στις 11:26 (τοπική ώρα) στην κεντρική Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης.
Η δόνηση ήταν μεγέθους 5,4, βαθμών (η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 5,7) και το επίκεντρό της εντοπίστηκε 110 χλμ βορειοανατολικά της Ρώμης και είχε εστιακό βάθος 40 χλμ, σύμφωνα με το EMSC.
Το μέγεθος της δεύτερης σεισμικής δόνησης, η οποία έπληξε σήμερα την περιοχή της κεντρικής Ιταλίας γύρω από το χωριό Αματρίτσε, ήταν 5,6 βαθμοί.
Στην Ρώμη, για προληπτικούς λόγους, οι αρχές αποφάσισαν την εκκένωση του μετρό, ενώ παράλληλα εκκενώθηκαν και τα σχολεία της πόλης Ριέτι.
Δείτε φωτογραφίες με τους Ιταλούς να εκκενώνουν κτίρια
Φωτογραφίες: Twitter /@Boff23
Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,4 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού που έπληξε στις 10:25 το πρωί την κεντρική Ιταλία επανακαθορίσθηκε, πριν από λίγο, στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Αματρίτσε (στο χωριό Καπιτινιάνο), η οποία είχε πληγεί ήδη, με τραγικό τρόπο, από τον Εγκέλαδο τον περασμένο Αύγουστο. Το Ιταλικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Γεωλογίας υπολόγισε το μέγεθος του σεισμού στους 5,3 βαθμούς και το εστιακό βάθος του 9 χιλιόμετρα.
Προς το παρόν έχουν διαπιστωθεί μόνον μικρές καταρρεύσεις στην περιοχή του Αματρίτσε (η οποία είχε υποστεί τεράστιες καταστροφές από τους σεισμούς του περασμένου καλοκαιριού), αλλά προς το παρόν δεν προκύπτει να υπάρχουν τραυματίες.
Ζημιές στο Αματρίτσε
Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι από τις τρεις σημερινές δονήσεις κατέρρευσε ό,τι είχε απομείνει από το καμπαναριό της κεντρικής εκκλησίας του Αματρίτσε.
Δείτε φωτογραφίες:
Σημειώθηκαν επίσης ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή του Αματρίτσε, ενώ έχουν διακοπεί πολλές σιδηροδρομικές συνδέσεις ανάμεσα στη Ρώμη και περιοχές που βρίσκονται βόρεια της ιταλικής πρωτεύουσας. Πολλά σχολεία στην Αιώνια Πόλη, αλλά και στις πόλεις Ριέτι και 'Ασκολι, εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους.
Η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει τους ελέγχους και τις αυτοψίες στην ευρύτερη περιοχή στα σύνορα των περιφερειών Λάτσιο και Αμπρούτσο, αλλά η κυκλοφορία των οχημάτων είναι ιδιαίτερα προβληματική, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων.
Η δημόσια τηλεόραση Rai μετέδωσε την είδηση ότι στο χωριό Κόλε Ντ΄Αρκουάτα δεν απαντούν στα τηλεφωνήματα των συγγενών τους, 15 κτηνοτρόφοι. Τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας εξακρίβωσαν όμως ότι οι 12 απ' αυτούς είναι καλά στην υγεία τους και επιχειρεί να εντοπίσει τους υπόλοιπους τρεις.
Η προσπάθεια της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας να ελέγξει την όλη περιοχή δυσχεραίνεται από την έντονη κακοκαιρία: το χιόνι ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το ένα μέτρο και φράζει τις εισόδους πολλών σπιτιών. Κάτοικοι της περιοχής της πόλης Λ' 'Ακουϊλα επιχειρούν, παρά το χιόνι και τον πάγο, να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να μεταβούν σε ασφαλέστερα κτίρια .
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Παόλο Τζεντιλόνι ζήτησε την ενίσχυση της παρουσίας του στρατού στις σεισμόπληκτες περιοχές της κεντρικής Ιταλίας για να παρασχεθεί όλη η αναγκαία βοήθεια στους κατοίκους. Στην Ρώμη, αλλά και σε πολλές μικρότερες πόλεις, τα μαθήματα στα σχολεία διακόπηκαν και οι γονείς κλήθηκαν να μεταβούν στα σχολικά συγκροτήματα για να πάρουν τα παιδιά τους. Συνολικά, από τις 10:25 το πρωί, έχουν καταγραφεί πάνω από εκατό σεισμικές δονήσεις.
Αύριο σε πολλές περιοχές της κεντρικής Ιταλίας οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ στην Ρώμη, για προληπτικούς πάντα λόγους, διεκόπη η κυκλοφορία των συρμών του μετρό. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών Ούμπρια, Μάρκε και Λάτσιο της κεντρικής Ιταλίας βιώνουν τεράστιο ψυχολογικό στρες, διότι η σεισμική αυτή δραστηριότητα, η οποία τους περασμένους μήνες προκάλεσε την ουσιαστική εξαφάνιση ολόκληρων χωριών, μοιάζει ατέλειωτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε πριν από λίγο η RAI, στα σύνορα των περιφερειών της Ρώμης και της Λ'Άκουιλα ενδέχεται να υπάρχουν θύματα λόγω καταρρεύσεων που προκλήθηκαν από τις σεισμικές δονήσεις και από το βάρος του χιονιού.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ηφαιστειολογίας της Ρώμης δήλωσαν στη δημόσια τηλεόραση Rai ότι πρόκειται για την ίδια σεισμική δραστηριότητα η οποία ξεκίνησε στις 24 του περασμένου Αυγούστου στην περιοχή του Αματρίτσε'.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget