Friday, February 28, 2014

Οι Έλληνες της Ουκρανίας: Περισσότεροι από 100.000 από το Κίεβο μέχρι την Κριμαία

ellines_kr4imaia_750044635.jpg

Οι Έλληνες της Ουκρανίας: Περισσότεροι από 100.000 από το Κίεβο μέχρι την Κριμαία

Οι δεσμοί της Ελλάδας με την Ουκρανία είναι γνωστοί και στενοί. Χιλιάδες οι Έλληνες που ζουν στη χώρα και παρακολουθούν με αγωνία της δραματικές εξελίξεις στη χώρα. Υπάρχουν 11 βουλευτές ελληνικής καταγωγής και 48 αμιγώς ελληνικά χωριά!

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι που μένουν στην Ουκρανία έχουν ελληνική καταγωγή. Δεκάδες είναι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η Αλεξάνδρα Προτσένκο, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, μίλησε στην ελληνική υπηρεσία του Euronews. Μένει και εργάζεται στην Μαριούπολη, όπου είναι και η βάση των περισσότερων ομογενών που βρίσκονται στην χώρα.

"Έχουμε έντεκα ελληνικής καταγωγής βουλευτές που αντιμετώπιζαν προβλήματα και είμαστε σε επαφή μαζί τους, γιατί φυσικά μας ενδιαφέρει να έχουμε ισχυρή ελληνική παρουσία στην Βουλή ανεξαρτήτως ποιος είναι επικεφαλής. Επίσης, οι κυβερνήτες σε έξι μεγάλες περιφέρειες είναι ελληνικής καταγωγής.

Υπάρχουν επίσης για παράδειγμα Έλληνες κοινοτάρχες σε αμιγώς ελληνικά χωριά, που είχαν διοριστεί από την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς και δεν ξέρουμε τώρα αν θα τους αλλάξουν. Μόνο στις περιοχές της Μαριούπολης και του Ντόνετσκ έχουμε 48 ελληνικά χωριά και δεν ξέρουμε μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πώς θα επηρεαστούν", είπε.

Στην Κριμαία
Στην γεωγραφική ευθύνη του γενικού προξενείου της Οδησσού ανήκει και η περιοχή της Κριμαίας, που έχει επίσης έντονο το ελληνικό στοιχείο. Εκεί υπάρχει επίτιμο προξενείο με έδρα την Γιάλτα. Από την Κριμαία προέρχονταν οι Έλληνες που το 1776 ίδρυσαν την Μαριούπολη, την πόλη στην οποία ακόμα και σήμερα διατηρείται ιδιαίτερα έντονο από οπουδήποτε αλλού στην Ουκρανία το ελληνικό στοιχείο.

Έλληνες υπάρχουν και στα δυτικά της χώρα, για παράδειγμα στην πόλη Λβιβ, που αποτέλεσε από τα επίκεντρα των επεισοδίων του τελευταίου διαστήματος. "Ξεπερνούν τους 2.000 αν δεν έχουν δηλωθεί στην απογραφή ως ελληνικής καταγωγής, αλλά είναι ορθόδοξοι, κρατάνε τις παραδόσεις. Δεν έχουμε κάποια διαφορά. Είμαστε σε επαφή και με αυτούς, τηλεφωνούμε, είναι καλά", είπε η Αλεξάνδρα Προτσένκο.

Απο Pontos-News και NewsIt

No comments:

Post a Comment

wibiya widget