Friday, February 28, 2014

Επιχειρηματικότητα και Δήμοι. Άσχετοι όροι ή μήπως απόλυτα σχετικοί; Της Χριστίνας Βράνη


Christina Vrani

Γράφει η

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΒΡΑΝΗ 

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος  στον Άλιμο
Με το Συνδυασμό 
Εικόνα
Πολλά λέγονται για την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας, είτε πρόκειται για τα start up είτε για υπάρχουσες επιχειρήσεις. Συνήθως η συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδιασμού, που θα στηρίξει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και θα άρει τα σημερινά εμπόδια όπως για παράδειγμα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και ο τρόπος φορολόγησης.



Οι δήμοι πρέπει να έχουν κάποιο ρόλο σε αυτή τη προσπάθεια; Μπορούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν; Μπορούν να στηρίξουν τους δημότες που θέλουν να ξεκινήσουν μία νέα επιχειρηματική προσπάθεια;
Ας ξεκινήσουμε από το προφανές, ότι είναι δηλαδή σημαντικό για τους δήμους να στηρίξουν τις επιχειρήσεις γιατί βοηθούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,  διαμορφώνουν την εικόνα και το κλίμα που επικρατεί και επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας και είναι η αρχή- βάση σε ένα εθνικό προγραμματισμό.
1.       Αρχικά οι δήμοι πρέπει είναι σε θέση να γνωρίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη θέση,τη μορφολογία , τα χαρακτηριστικά και τις γνώσεις των κατοίκων και να αποφασίσουν που θα επικεντρωθούν. Ποιος θα είναι ο κεντρικός μοχλός ανάπτυξης της κάθε περιοχής. Για παράδειγμα θα πρέπει να είναι η θέση δίπλα στη θάλασσα το επίκεντρο ανάπτυξης του Αλίμου; Είναι ο τουρισμός και η ιστορία της περιοχής συγκριτικό πλεονέκτημα; Θα μπορούσαν να αποτελούν ένα κεντρικό άξονα ανάπτυξης;  Φυσικά αυτό αποτελεί κομμάτι ενός γενικότερου σχεδιασμού ανάπτυξης της περιφέρειας, όμως ο ρόλος των δήμων είναι πολύ σημαντικός.
2.       Χρειάζεται να καταλάβουμε το που βρισκόμαστε, το σημείο από το οποίο ξεκινάμε. Η επικοινωνία μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι βασική  προϋπόθεση  για την ειλικρινή κατανόηση των αναγκών των επιχειρήσεων.  Τι συνεργασίες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με τα πανεπιστήμια , κολέγια , οργανώσεις ανάπτυξης μικρών επιχειρήσεων , εκπαιδευτικούς σύμβουλους; Μπορούμε τουλάχιστον να φέρουμε σε επαφή την πληροφορία με τις τοπικές επιχειρηματικές ομάδες; Μπορούμε να βοηθήσουμε στα διαδικαστικά ;
Το να υποσχεθείς ότι μέσω των δήμων θα αλλάξεις τα οικονομικά δεδομένα της χώρας είναι υπερβολή  όμως υπάρχουν κινήσεις που μπορεί να κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση για να διευκολύνει τις υπερπροσπάθειες των δημοτών της. Μερικά παραδείγματα :
Υποστήριξη και χώρος φιλοξενίας νέων επιχειρήσεων
Δημιουργία και οργάνωση χώρων για τη φιλοξενία επιχειρήσεων  που βρίσκονται στο στάδιο της ιδέας ή μόλις έχουν συσταθεί. (Με συγκεκριμένα κριτήρια δημοσιοποιημένα και συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα). Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι νέες προσπάθειες. Επιπλέον μπορεί να παρέχονται υπηρεσίες νομικές ή λογιστικές ή συμβουλευτικού χαρακτήρα.(Mentoring).
Η ιδέα αυτή ήδη εφαρμόζεται στον ιδιωτικό τομέα, με κοινούς χώρους εργασίας , με την παροχή free mentoring (επιχειρηματικών συμβουλών) από διάφορες καλά οργανωμένες ομάδες, ενώ σε επίπεδο Δήμων υπάρχουν τοπικές αρχές που το έχουν εντάξει στο πρόγραμμα τους για το 2014.
Οι χώροι αυτοί μπορούν να γίνουν σε συνεργασία με άλλους γειτονικούς δήμους, αλλά και εταιρείες στα πλαίσια προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Επιχειρηματικότητα και νέοι
Προγράμματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα στο σχολεία που θα θέλανε να συμμετέχουν. Ήδη αρκετά σχολεία συμμετέχουν σε προγράμματα επιχειρηματικότητας, όπου τα παιδιά με την βοήθεια ανθρώπων από την αγορά εργασίας φτιάχνουν τη δική τους  εικονική «επιχείρηση» και συμμετέχουν ακόμα και σε διεθνείς διαγωνισμούς. Αυτό σίγουρα επιτρέπει στα νέα  παιδιά να έχουν μία πιο ρεαλιστική εικόνα του τι σημαίνει «επιχειρηματικότητα»
Επιχειρηματικότητα  «μία νέα επιλογή»
Προγράμματα κυρίως εκπαιδευτικά σε συνεργασία με δημόσιους φορείς και ιδιώτες ,  για όσους θέλουν να επεκτείνουν της δραστηριότητες τους και αναζητούν νέες δεξιότητες και γνώσεις.
Διαφημιστικοί χώροι – Δήμου
Οι διαφημιστικοί χώροι του δήμου αποτελούν πηγή εσόδων για το δήμο και έτσι πρέπει να συνεχίζουν να αξιοποιούνται, με ένα όμως σωστό προγραμματισμό και κριτήρια θα μπορούσανε να ενισχύουν τις τοπικές επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους, αλλά και τις νέες ακόμα και με δωρεάν προβολή.
Ευρωπαϊκά προγράμματα και πανεπιστημιακές έρευνες
Αναζήτηση συνεργασιών με πανεπιστήμια και φορείς που έχουν συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξης που ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του δήμου.
Σίγουρα  η πορεία μίας επιχείρησης εξαρτάται από την ομάδα που τη διαχειρίζεται, είναι η ιδέα, τα ρίσκα η σκληρή δουλειά που την καθορίζουν. Αυτή την προσπάθεια (την εποχή του 30% ανεργία) όλοι οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, δήμοι και περιφέρεια  πρέπει τουλάχιστον να τη διευκολύνουν, με νέες πρακτικές και νέες ιδέες.
Στη κίνηση  «Αγαπώ τον Άλιμο»  έχουμε τη διάθεση αλλά και τις γνώσεις.


1 comment:

  1. Η μαρτυρία μου Γεια σε όλους. Είμαι εδώ για να καταθέσω πώς έλαβα το δάνειο μου από τον κ. Μπέντζαμιν αφού υπέβαλα αίτηση αρκετές φορές από διάφορους δανειστές δανείων που υποσχέθηκαν να βοηθήσουν, αλλά δεν μου έδωσαν ποτέ το δάνειο. Μέχρι που ένας φίλος μου με εισήγαγε στον κ. Μπεντζάιν Λι υποσχέθηκε να με βοηθήσει και μάλιστα το έκανε όπως υποσχέθηκε χωρίς καμία καθυστέρηση. Ποτέ δεν πίστευα ότι υπάρχουν ακόμα αξιόπιστοι δανειστές δανείων έως ότου συνάντησα τον κ. Benjamin Lee, ο οποίος πράγματι βοήθησε το δάνειο και άλλαξε την πεποίθησή μου. Δεν ξέρω αν χρειάζεστε με κανέναν τρόπο ένα γνήσιο και επείγον δάνειο. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον κ. Benjamin μέσω του WhatsApp +1-989-394-3740 και το email του: Lfdsloans@outlook.com ευχαριστώ.

    ReplyDelete

wibiya widget