Sunday, February 23, 2014

Με υπογραφή Καραμανλή "γεννήθηκε" η πρώτη ΜΚΟ – 8 εκατ. ευρώ για να... μετράει τις υπόλοιπες – Ρόντος: Ο Γιώργος τις έβαλε σε τάξη

Με υπογραφή Καραμανλή `γεννήθηκε` η πρώτη ΜΚΟ – Την πλήρωναν 8 εκατ. ευρώ για να... μετράει τις υπόλοιπες – Ρόντος: Ο Γιώργος τις έβαλε σε τάξη

- Πρόεδρός της είχε οριστεί από τον Κώστα Καραμανλή ο δημοσιογράφος Στέλιος Συρμόγλου
- Η “μητέρα των ΜΚΟ” ξόδεψε 7.476.935 € μέσα σε 5 χρόνια
- Εκτός από τα 9.500 ευρώ το μήνα που έπαιρνε ο πρόεδρός της, λάμβανε και αποζημιώσεις για συμμετοχή στις συνεδριάσεις του ΔΣ
- Μόνο μια στις 10 ΜΚΟ είναι νόμιμη!
- Άλεξ Ρόντος: Η εξουδετέρωση των ναρκών ήταν το πιο σέξι θέμα στον πλανήτη!

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν χωρίς παραστατικά. Άλλη μία περίπτωση σκανδαλώδους διαχείρισης φέρνουν στο φως οι εφημερίδες ΕΘΝΟΣ και ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Πρόκειται για το “Έργο Πολιτών”, την πρώτη κρατική ΜΚΟ που δημιουργήθηκε το 2005 από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Σκοπός της ήταν η καταγραφή των εθελοντικών οργανώσεων στην ελληνική επικράτεια.
Έξι χρόνια αργότερα έκλεισε, βουτηγμένη στα χρέη και στην παράτυπη διαχείριση των κρατικών χρηματοδοτήσεων χωρίς να έχει αποδώσει καμία σημαντική δράση.

Δια χειρός... Καραμανλή


Πρόεδρός της ορίστηκε από τον τότε πρωθυπουργό και υπουργό Πολιτισμού Κ. Καραμανλή ο Στέλιος Συρμόγλου, στέλεχος της ΝΔ, καθηγητής Πανεπιστημίου και δημοσιογράφος.

Όταν το 2008 ο μετέπειτα υπουργός πολιτισμού Μιχάλη Λιάπης “έκοψε” 500.000 € από την κρατική χρηματοδότηση της εταιρείας, ο κ. Συρμόγλου άρχισε πόλεμο εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, αφού η εταιρεία δεν είχε να πληρώσει ούτε τα ενοίκια.
Η διοίκηση είχε νοικιάσει πολυτελή γραφεία 703 τ.μ. έναντι 16.500 ευρώ το μήνα.
Σε όλες τις επιστολές που έστελνε προς υπουργούς διεκδικώντας τα λεφτά ανέφερε ότι ο φορέας έχει δημιουργηθεί με υπογραφή του τότε πρωθυπουργού. Σε επιστολή στις 11 Μαΐου του 2009 προς τον τότε υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά αναφέρει για την “τρύπα” των 500.000 ευρώ : “Δεν ήμουν εγώ ο υπουργός Πολιτισμού (υπονοώντας τον Μ. Λιάπη που περιέκοψε την κρατική επιχορήγηση). Και είχα να αντιπαλέψω κατά την προσπάθεια μου την παραγνώριση των κατευθυντήριων οδηγιών του πρωθυπουργού για τον Οργανισμό καθώς και το ενδιαφέρον του για την οικονομική ευρωστία του Έργου Πολιτών, ενδιαφέρον ρητό αδιαμφισβήτητο και αταλάντευτο μέχρι αυτήν την ώρα (εκ των χαρακτηριολογικών αρετών του Κώστα Καραμανλή) έμπρακτο ενδιαφέρον απέναντι στο οποίο κρινόμαστε και λογοδοτούμε όλοι μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά χωρίς όμως να λάβει απάντηση.
7,5εκ € μέσα σε 5 χρόνια


Η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε με περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ από το 2005 μέχρι το 2010 εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια δαπανήθηκαν σε μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, πριν από του λουκέτο στον οργανισμό, το 2011, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διέταξε έρευνα για τα οικονομικά της εταιρείας, όπου διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών στις προσλήψεις αφού ο φορέας είχε εξαιρεθεί από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για το διορισμό “ημετέρων” στη διαχείριση των κονδυλίων όπου καταγράφηκαν παράτυπες απευθείας αναθέσεις, αλλά και στις υπέρογκες αποδοχές των μελών του ΔΣ που δεν προβλέπονταν από κανένα θεσμικό πλαίσιο.
Κατά την διάρκεια της λειτουργίας της εταιρείας την πενταετία 2005-2010 η «Έργο Πολιτών» συμμετείχε σε 45 δράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν συνέδρια και ημερίδες.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ προμηθεύτηκε, σύμφωνα με ο δημοσίευμα του Έθνους, αυτοκίνητο 2.000 κυβικών έναντι 44.000 € για τον πρόεδρό της, έκανε δημοσκοπήσεις καταβάλλοντας 35.000 και πραγματοποιούσε εκδηλώσεις δημοσίων σχέσεων. Ο μισθός του προέδρου της ήταν 9.500€ συν η αποζημίωση για συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Η μισθοδοσία του προσωπικού ξεκινούσε από 765 € κι έφτανε τα 2.200€ ενώ για τους προϊσταμένους των τμημάτων προβλεπόταν επίδομα αυξημένης ευθύνης 1.000€, επίδομα παραγωγικότητας 800€ κι επίδομα κινήσεων 500€.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ καταγράφονται διαδικασίες απευθείας ανάθεσης για ποσά άνω των 80.000 ευρώ σε εταιρίες μηχανογραφικού υλικού. Οι πληρωμές προμηθευτών γίνονταν με εντολή προέδρου ενώ μόνο η έκθεση φωτογραφίας στο Μετρό του Συντάγματος “Κλικ στον Εθελοντισμό” , το 2008, κόστισε πάνω από 50.000 ευρώ.
Άλεξ Ρόντος: Δεν είμαι μυστήριος - Η αποναρκωθέτηση ήταν... σέξι


Και ενώ οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος, ο Άλεξ Ρόντος, ο άνθρωπος - "μυστήριο" και συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, μιλά στο Βήμα της Κυριακής για τις ΜΚΟ και το δικό του ρόλο. 

«Είχα όντως ρόλο στο σύστημα λειτουργίας των ΜΚΟ, έπαιρνα αποφάσεις (...) αλλά δε αποφάσιζα μόνο εγώ, ήταν κι άλλοι. Ήταν όμως για τα συμφέροντα της χώρας μας και για τις διεθνείς υποχρεώσεις της» λέει και δε διστάζει να προσθέσει πως «εκείνη την περίοδο η εξουδετέρωση των ναρκών ήταν το πιο σέξι θέμα στον πλανήτη».

Σύμφωνα με τον Ρόντο, ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε τάξη στις ΜΚΟ, αν και ορισμένοι «βρήκαν στο πεδίο των ΜΚΟ κάπως ελεύθερο χώρο, χωρίς νομικό πλαίσιο, άνοιξαν την πόρτα και μπήκαν μέσα».

Στέλιος Συρμόγλου: Ο "χαλκοπρόσωπος" πρωθυπουργός των ψεμάτων...


Ο δημοσιογράφος
 που εχει 
κατηγορηθεί 
για κατασπατάληση
 δημοσίων πόρων
 με την ΜΚΟ "Εργο
 Πολιτών" (τον ειχε τοποθετήσει ο 
Καραμανλής) κατακεραυνώνει τον
 Σαμαρά, χαρακτηρίζοντας τον 
ψεύτη
 και μιλώντας για οσμή σκανδάλων στην συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου...
Ο Στέλιος Συρμόγλου ως πρόεδρος και διευθύνων 
σύμβουλος στην εταιρεία - φάντασμα "Εργο
 Πολιτών"  είχε μισθό 9.500 ευρώ και εισέπραττε 
και αποζημίωση (!!!) για κάθε συμμετοχή του στις
 συνεδριάσεις του ΔΣ.
Τον ξεσκέπασε ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

 Λέανδρος Ρακιντζήςκαι ο Γερουλάνος, το '11,
έστειλε τον φάκελο του στον εισαγγελέα.
Τρία χρόνια μετά και συγκεκριμένα πριν από

 ενα μήνα ο Συρμόγλου αναρωτιόταν "ποιοι 
εξέθρεψαν τα επιχειρηματικά εκτρώματα με
 την κτηνώδη λαιμαργία για τον κρατικό κορβανά".
 Το...
άρθρο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: 



Ο "χαλκοπρόσωπος" πρωθυπουργός των ψεμάτων...


Του Στέλιου Συρμόγλου

 Ενδεια και αδιέξοδα. Ενδεια και αναθυμιάσεις σκανδάλων. Και πάλι ένδεια σ' όλο το εύρος της πολιτικοκοινωνικής μας ζωής.
Ενα σκηνικό πρόδηλα αρνητικό. Με την αναξιοπιστία των πολιτικών να "σφυροκοπείται" από τον καταιγισμό των γεγονότων και της ίδιας τους της πολιτικής βλακείας. Και στην κοινωνία να παρατηρούνται συμπτώματα αποσύνθεσης.

Η δυσωδία από την έρπουσα ανικανότητα των πολιτικών, αλλά και τη διαφθορά που "επωμίζονται" σε συνδυασμό με το δυσβάστακτο σάκο με ψέματα και έωλες υποσχέσεις, αποτυπώνεται στη ρητορική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων και ιδιαίτερα κάποιων γελοίων εκφραστών μιας καταστροφικής πολιτικής για την ελληνική κοινωνία. Ολοι τους εμφανίζονται να ξυφουλκούν αναίσχυντοι, αυθάδεις και ανερυθρίαστοι υπέρ των δημοκρατικών θεσμών, του κοινωνικού συνόλου και εναντίον της διαφθοράς και των...φαντασμάτων της. Γιατί περί "φαντασμάτων" πρόκειται. Ποιοι τέλος πάντων είναι πίσω από τη διαφθορά και τα σκάνδαλα; Ποιοι συντηρούν τους πυλώνες της κοινωνίας της μίζας για δεκαετίες; Ποιοι εξέθρεψαν τα επιχειρηματικά εκτρώματα με την κτηνώδη λαιμαργία για τον κρατικό κορβανά;

θα αντιτάξει κάποιος ότι παρατηρείται "κινητικότητα" και αποκαλύπτονται πρόσωπα και καταστάσεις με αποτέλεσμα να οδηγούνται στον εισαγγελέα και στη φυλακή. Ναι, εξ' ανάγκης
και νόμου μετάθεσις που λένε οι νομοδίφες. Κι όσα όμως αποκαλύπτονται, ανεξάρτητα της δικαστικής εξέλιξης, δεν εμπλέκουν τους πολιτικούς προισταμένους των επιτηδείων και των εγκάθετων της δημόσιας διοίκησης. Οι πολιτικοί παραμένουν στο απυρόβλητο. Αν τώρα κάποιοι επιχειρηματίες οδηγούνται ή θα οδηγηθούν στη φυλακή, είναι βέβαιο ότι κατέστησαν αδύναμοι για να υπηρετήσουν το πολιτικό σύστημα, που στην "καχεξιά" του αποζητά στέρεες δικαιολογίες για να επιβιώσει...Τα πράγματα σε τούτη τη χώρα των "θεαμάτων" ποτέ δεν είναι όπως φαίνονται...

Δεν ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης βενιζέλος, οι εταίροι στο "εγχείρημα" της εξαθλίωσης της ελληνικής κοινωνίας με τον πλέον ανάλγητο τρόπο, που συμμετείχαν στο βοθροειδές πολιτικό σύστημα και μάλιστα από θέσεις εξουσίας; Δεν ήταν; Ποιος αλήθεια αφελής, εύπιστος και με παρωπίδες πολίτης μπορεί να πιστεύει ότι δεν είναι οι ίδιοι που σπεύδουν σήμερα να "πατάξουν" τη διαφθορά και να μας "σώσουν";

Σοβαρό μερίδιο ευθύνης έχει και η παραπαίουσα Αριστερά, ανεξάρτητα από ποιους εκφράζεται σήμερα. Και η "καραμέλα" της μη συμμετοχής της στην εξουσία κατακερματίζεται αμέσως από τις πολιτικές που κατά καιρούς επέβαλαν ή απέφυγαν να υποστηρίξουν, ενισχύοντας παράλληλα τη συντεχνιακή λογική και τον δημοσιουπαλληλικό ωχαδερφισμό. Ενα πολιτικό σύστημα κατώτερο των περιστάσεων. Πάντα χωρίς αξιοπρόσεκτες εξαιρέσεις.

Και βιώνουμε την ένδεια σε οικονομικό, πολιτικό και πνευματικό επίπεδο. Και οδηγούμαστε με μαθηματική νομοτέλεια σε εθνικά αδιέξοδα. Με τον "χαλκοπρόσωπο" πρωθυπουργό των ψεμάτων, της...μαγκιάς και των πολιτικών τεχνασμάτων να επιδίδεται σε λεκτικές κορώνες περί "ανάπτυξης", και "προσωπικής" εμπλοκής του στην προσπάθεια της προσέλκυσης επενδύσεων, που βέβαια δεν είδαμε παρά μόνο πτωχεύσεις μεγάλων ελληνικών εταιριών ή μεταφορά της έδρας τους στο εξωτερικό. Τον ακούμε να μας μιλά για την προοπτική εκσυγχρονισμού της χώρας και τη δυναμική επανεμφάνιση της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές, την ίδια χρονική περίοδο που η αθλιότητα "μαστιγώνει" την κοινωνία και με την λιπόψυχη πολιτική του, την "νευρικότητα"της απερισκέψιας του έως αφροσύνης, καταδείχνει το νανοειδές πολιτικό του ανάστημα και τη χαμαιζηλία του.

Μια πολιτική συμπεριφορά αναίδειας, φοβικής λογικής με δουλοφροσύνη προς τους δανειστές της χώρας, μια έκφραση πολιτικής του εκπόρνευσης, που καταγράφει η αντιληπτική ικανότητα και της πλέον αφελούς συνοικιακής μανικιουρίστριας. Ενας πρωθυπουργός έτοιμος να προβεί στο...σάλτο μορτάλε, απαλλάσσοντας εαυτόν και την κοινωνία από τη χαλκευμένη λογική περί πολιτικής εντιμότητας.

Ενδεια οικονομική ή μάλλον όλα τα ναυαγοσωστικά των προηγμένων χωρών δεν μας σώζουν από το οικονομικό ναυάγιο, που προκάλεσαν οι "καπεταναίοι" της πολιτικής συμφοράς. Ολοι αυτοί που συνιστούν το ανεύθυνον αυτού του τόπου, δεν μπορούν να υποψιαστούν καν την ευεργετική σημασία της αλήθειας, που ανατέμνει την κοινωνική ελλαδική πραγματικότητα.

Αν υπάρχει ελπίδα διάσωσης της χώρας; Μόνο με τη σύγκλιση των κοινωνικών τάξεων, ως συνέπεια της διάπλωσης της συνειδητοποίησης της πολιτικής ανικανότητας, δημιουργούνται οι προυποθέσεις για αντίδραση στις ανάξιες και καταγέλαστες πολιτικές των σκοπιμοτήτων. Μόνο από την ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης θα αναδυθούν οι πολιτικές δυνάμεις και οι ηγετικές πολιτικές φυσιογνωμίες. Και επιτέλους, δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι της εξουσίας να έχουν τα πάντα, το κέρδος και τη δύναμη και οι πολίτες τα πάντα σε χρέη και υποχρεώσεις. Να υφίστανται δε τις οδυνηρές συνέπειες ανερμάτιστων πολιτικών πρακτικών, το έλλειμμα δημοκρατίας και να αισθάνονται ανασφαλείς και ανέστιοι μέσα στην ίδια τους την εστία...





No comments:

Post a Comment

wibiya widget