Tuesday, February 11, 2014

"Κάνουν όλα τα Μετέωρα... ένα απέραντο μοναστήρι..." Ούτε... φωτογραφίες πια.


DSC_1799jpeg

Περιορισμός της αναρρίχησης στα Μετέωρα
Μετά από μια ανεπιτυχή προσπάθεια των μοναστικής κοινότητας των Μετεώρων πριν περίπου 15 χρόνια να θέσει υπό τον έλεγχό της τις δραστηριότητες στους βράχους των Μετεώρων, η οποία τελικά απέτυχε, το θέμα ξαναέρχεται στην επιφάνεια και μάλιστα πολύ πιο σοβαρό. Η αναρρίχηση περιορίζεται σημαντικά, ενώ δραστηριότητες όπως το Basejump και το HighLine, απαγορεύονται ολοκληρωτικά.

Προτείνεται η επικαιροποίηση των υφισταμένων ρυθμίσεων με νέα ρυθμιστικά και απαγορευτικά μέτρα, αναφορικά με τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες εντός του αρχαιολογικού χώρου των Μετεώρων, από το Υπουργείο Πολιτισμού και η 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Ο λόγος, όπως αναφέρει σε σχετικό έγγραφο που απέστειλε στον Δήμο Καλαμπάκας η 19η ΕΒΑ, είναι ότι δραστηριότητες και δράσεις που ασκούνται εντός του αρχαιολογικού χώρου των Μετεώρων αυξάνονται συνεχώς και πολλές από αυτές είναι άτοπες και όχι συμβατές με τη διττή σημασίαν του χώρου.

Για τις προτάσεις έχει ενημερωθεί ο Δήμος Καλαμπάκας, ο οποίος με τη σειρά του έχει ζητήσει τη γραπτή άποψη των φορέων (Δημοτική Κοινότητα Καλαμπάκας, Τ.Κ. Καστρακίου, Κυνηγετικό Σύλλογο, Ένωση Ξενοδόχων, Εμπορικό Σύλλογο, ΜΟΛΕΚ, ΑΛΑΜ, ΕΒΕ, ΣΤΕΜ, ΤΑΞΙ, ΟΛΚ, ΟΣΚ, Σωματείο Ενοικιαζόμενων Δωματίων, ΜΑΣΚ, ΕΜΟΚ, Ποδηλατικό Σύλλογο, Σύλλογο Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής, ΑΣ Μετέωρα, «Βράχο» Καστρακίου, Κτηνοτρόφων). Η προθεσμία που δόθηκε είναι 10 ημέρες (ημερομηνία εγγράφου 6/2) και το θέμα θα συζητηθεί κατόπιν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη γίνει μια σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων των παραπάνω φορέων.Οι νέες προτεινόμενες απαγορεύσειςΠέραν των όσων ισχύουν μέχρι σήμερα, προτείνονται να απαγορεύονται και τα κάτωθι:1. Κινηματογράφηση, βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση για επαγγελματική, εμπορική και διαφημιστική χρήση, συμπεριλαμβανομένων και των φωτογραφήσεων – βιντεοσκοπήσεων γάμου.
2. Αναρρίχηση επί των βράχων – σχοινοβασία. Ως επιτρεπόμενα πεδία δραστηριότητας προτείνονται:- Το σύμπλεγμα των βραχωδών σχηματισμών που εκτείνονται ΒΔ. του βράχου της Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου, που είναι γνωστό σους αναρριχητές με τις εξής επωνυμίες: Πέτρα που κρένει, Δισκοπότηρο, Καλυμμαύχι, Δίδυμοι Πύργοι, Πέτρα του Βοσκού, Αμπελοφύλακας, Καμπάνα, Πύργος Καστρακίου, Τοίχος του Γύπα, Μπουλάτα, Τοίχος Των Αυλών.- Το σύμπλεγμα 6 ανώνυμων βράχων που κείνται του βράχου της Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου και προς τα δεξιά του αγροτικού δρόμου, που οδηγεί στην Ι.Μ. Υπαπαντής.- Το σύμπλεγμα των βραχωδών σχηματισμών που κείνται έναντι της Ι.Μ. Ρουσάνου και ανατολικά του βράχου του Στύλου ή του Αγίου Πνεύματος, στον οποίο βρίσκεται και το σπηλαιώδες ασκητήριον «Φυλακές των Μοναχών», με τις επωνυμίες «Κουμαριές», «Παλαιοκρανιές», «Τείχος Α και Β» και «Σορλωτή». (Μόνο στη ΝΔ. τους πρόσοψη, δηλ. προς τον οικισμό του Καστρακίου – θα απαγορεύεται στο ΒΔ. μέρος τους, διότι έχει οπτική επαφή με τις ενεργές μονές). Η αναρρίχηση θα επιτρέπεται μόνο με την παραδοσιακή μέθοδο αναρρίχησης και με τη χρήση παραδοσιακών υλικών.Προτείνεται επίσης να απαγορεύεται και η σχοινοβασία (highline), σαν καταστροφική για τους βράχους δραστηριότητα.

3. Διάφορα αεραθλήματα: Ελεύθερη πτώση ανθρώπων με ή χωρίς αλεξίπτωτο (base jumping) από βράχους, πτήση με στολή που διαθέτει φτερούγες (wingsuit), χειρισμός και πτήση κάθε κατηγορίας αερομοντέλων.
4. Άλλες δραστηριότητες όπως:
α) Η εκτέλεση αγώνων με μοτοσικλέτες απλές ή ανωμάλων διαδρομών (enduro) και αυτοκινήτων κάθε τύπου στο οδικό δίκτυο των Μετεώρων
β) Η θήρα στον αρχαιολογικό χώρο των Μετεώρωνγ) Η διαμονή στην ύπαιθρο εντός των ασκητηρίων, των προσευχαδίων και των λοιπών σπηλαίων και βράχων.δ) Η εγκατάσταση οργανωμένης κατασκήνωσης και μεμονωνμένων σκηνών, ή η στάση – στάθμευση με σκοπό τη διανυκτέρευση τροχόσπιτων και τροχοβιλών.Για την ποδηλασία: Προτείνεται να είναι επιτρεπτή μόνον η διέλευση των ποδηλάτων στο οδικό δίκτυο των Μετεώρων κατόπιν σχετικού αιτήματος.Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις για περιπατικές διαδρομές επί των μονοπατιών και μόνον, που υφίστανται εντός του Αρχαιολογικού χώρου.
Πηγή: tameteora.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget