Monday, February 10, 2014

Με πολλή αγάπη για τις γυναίκες.. Του Ευστράτιου Παπάνη



Γράφει ο

Efstratios Papanis's profile photo

Ευστράτιος Παπάνης, 

Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου




Με πολλή αγάπη για τις γυναίκες..


Έχει μια ηδονή η παρατήρηση της παρακμής. Ειδικά αν αφορά καταναλωτικές συνήθειες προηγουμένων, ανέμελων δεκαετιών. Αυτό, όμως, που ποτέ δεν θα αλλοιωθεί είναι η ανάγκη των γυναικών να διηγούνται τις εντυπώσεις από ψώνια, σχέσεις, συμβάντα, συναισθήματα.

Σάββατο στο Golden Hall. 
Ντυμένες με το ύφος του ειδικού οι ιέρειες των αγορών εξορμούν. Ενίοτε συνεπικουρούμενες από φίλες, σε οίστρο όμοιο ευρισκόμενες, αλλά τις περισσότερες φορές συνοδευόμενες από εξουθενωμένους άνδρες, που εκλιπαρούν μάταια για διάλειμμα. Ένα βλέμμα αρκεί, μια απλή απεγνωσμένη ματιά, για να αναπτυχθεί η αόρατη συμπάθεια ανάμεσα σε αρσενικά, που συμπάσχουν, περιμένοντας έξω από τα μαγαζιά.
Κάποιοι, ατυχέστεροι, θα κληθούν επιτακτικά μέσα στο κατάστημα, για να δοκιμάσουν το εκπληκτικό σχέδιο, που για χάρη τους ξετρύπωσε η σύζυγος. Παρόλα αυτά η μοναδική τούτη ευκαιρία ποτέ δεν θα αγοραστεί. Γιατί κάθε γυναίκα ως πρόφαση μόνο θα επιλέξει κάτι για τον εκλεκτό της, ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει τις υπερβολικές δαπάνες και τις ενοχές για όλα τα άχρηστα, των οποίων την αξία αν αμφισβητήσεις, άξιος βδελυγμίας και ύβρεων ασίγαστων καθίστασαι.
Αγέρωχες, ασυμβίβαστες, τυραννικές κανένα έλεος δεν θα δείξουν στην καλοντυμένη υπάλληλο των 480 ευρώ, καμιά ανοχή στα αισθητικά στραβοπατήματα των άλλων γυναικών. Αλλά και ουδεμία ανταπόκριση στη διεισδυτική, λάγνα, ερωτική διάθεση, όσων ανδρών τις κοιτούν. Ο Freud έκανε λάθος. Η libido γίνεται αυτοαναφερόμενη και ναρκισσιστική, όταν τα θηλυκά βγαίνουν για ψώνια και όταν προέχει η εξέταση 130 μαγαζιών..
Η πιο φθηνή τσάντα στον Καλογήρου δυο μνημονιακοί μισθοί, τα παπούτσια ερεβώδη αντικείμενα Ποθου, που σκληρή θεότητα απαγόρευσε να κατέχουν, ως τίμημα για το βαρετό παράδεισο της οικογενειακής ασφάλειας. Κι όμως. Η τρόικα δεν τις πτοεί. Αγοράζουν με αξιοπρέπεια το ελάχιστο στολίδι που θα βρουν και οι περισσότερες, άπραγες καταλήγουν στα καφέ και τους φούρνους του εμπορικού κέντρου, για τη σοκολάτα, που θα απαλύνει τη ματαίωση και θα εξανεμίσει τη δίαιτα.
Το ίδιο ευτελισμένοι και οι σύζυγοι, που απερίσκεπτα θεώρησαν πως το MacBook Pro έχει πέσει κάτω από 1500 ευρώ, επειδή η Apple συμπάσχει για το χρέος μας.
´ Μόλις το είδα, έπαθα κάτι, ήξερα ότι είχε φτιαχτεί για μένα..τρία κομμάτια έφερε και τα εξαφάνισαν όλα..ένιωσα....´ 
Κι έτσι ξεκινά η πολύωρη διήγηση για το φόρεμα, τις αντιδράσεις των άλλων, τις στρατηγικές έξυπνων αγορών, τις διαστάσεις, τις συγκρίσεις, τα παρεπόμενα. Αφηγήσεις, που θα εμπλουτιστούν με φαντασιακά στοιχεία κατά το τηλεφώνημα στη μητέρα, τη φίλη, την αδελφή. Που αν η θέση των γυναικών ήταν διαφορετική κατά την εποχή των παγετώνων, οι αρχαιολόγοι δεν θα ανακάλυπταν απεικονίσεις κυνηγιού στις σπηλαιογραφίες, αλλά τις τάσεις και τη μόδα στις προβιές και στα δέρματα.
Έξαψη, που κανείς άνδρας δεν θα κατανοήσει, παρά μόνο αν αγαπήσει, το θαυμαστό φύλο των γυναικών, που κοσμεί, ακόμα και με τη φιλαρέσκεια, το βίο μας.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget