Wednesday, February 12, 2014

«Εμφύλιος» στη ΝΔ για τους υποψήφιους δημάρχους

Στην λύση ανάγκης του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου κατέληξε η ηγεσία της ΝΔ για τον Δήμο Αθηναίων ενώ την ίδια ώρα την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε και ο έτερος βουλευτής του κόμματος, κ. Νικήτας Κακλαμάνης

Πρώτο ΘΕΜΑ Σπύρος Γκουτζάνης12/02/201406:1922

- Η ευχή του Νικήτα στον Αρη- Στον Σταύρο Καλαφάτη καταλήγει η ΝΔ για τη Θεσσαλονίκη, στον Ανδρέα Παχατουρίδη για την περιφέρεια Αττικής - Τι δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς για τους «αντάρτες»

Στην λύση ανάγκης του κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου κατέληξε η ηγεσία της ΝΔ για τον Δήμο Αθηναίων ενώ την ίδια ώρα την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε και ο έτερος βουλευτής του κόμματος, κ. Νικήτας Κακλαμάνης. 

«Όποιος καταθέτει υποψηφιότητα καταθέτει», ήταν η σιβυλική αναφορά του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά -κατά το σύντομο πέρασμά του χθες από την Βουλή- για τις υποψηφιότητες του κ. Κακλαμάνη στην Αθήνα και του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η απόφαση για την υποψηφιότητα του κ. Σπηλιωτόπουλου στην Αθήνα ελήφθη σε κλειστή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τρίτης και τόσο ο κ. Σπηλιωτόπουλος όσο και ο γραμματέας του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος ενημερώθηκαν για την απόφαση του πρωθυπουργού από τις διαρροές που έκανε ο κ. Δημήτρης Σταμάτης στα Μέσα Ενημέρωσης. 

Νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου είχε παραλάβει έρευνα για τον Δήμο Αθηναίων που μετρούσε τον κ. Σπηλιωτόπουλο μαζί με τους αντιπάλους του από τα άλλα κόμματα -Σακελλαρίδη, Σοφιανό, Κασιδιάρη- και έδειχνε ότι η υποψηφιότητά του δεν είναι απαγορευτική για τη ΝΔ όπως έλεγε στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου. Για να καταλήξει στον κ. Σπηλιωτόπουλο το Μέγαρο Μαξίμου είχε δεχθεί σειρά από αρνήσεις -Όλγα Κεφαλογιάννη, Νίκος Δένδιας, Φωτεινή Πιπιλή- ενώ είχε απορρίψει άλλες όπως του κ. Γιώργου Πατούλη και του κ. Κώστα Μίχαλου. Λέγεται ότι για να πεισθεί ο κ. Σαμαράς μεσολάβησαν υπέρ του κ. Σπηλιωτόπουλου και ισχυροί επιχειρηματίες φίλοι του που θα ενισχύσουν την καμπάνια του. Το Σάββατο πάντως είχε γίνει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα του Δήμου Αθηναίων και υπέρ της υποψηφιότητας Σπηλιωτόπουλου είχαν ταχθεί ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Λέγεται δε ότι και ο μητσοτακικός μηχανισμός -Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη- θα στηρίξει τον κ. Σπηλιωτόπουλο. 

Με δεδομένο πάντως ότι η ΝΔ έχει ανακοινώσει ότι δεν δίνει χρίσματα είναι δύσκολο να προχωρήσει στην διαγραφή στελεχών της που καταθέτουν υποψηφιότητες χωρίς κεντρική έγκριση. Δεν είναι δίχως σημασία ότι ο κ. Κακλαμάνης είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα και λέει ότι ο πρωθυπουργός του πρότεινε να τον βάλει στην κυβέρνηση στον επόμενο ανασχηματισμό προκειμένου να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Εφόσον ο κ. Κακλαμάνης επιμείνει η ΝΔ βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να διχαστεί στην κάλπη και να έλθει ακόμη και τρίτη δύναμη. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται αν τον κ. Κακλαμάνη στηρίξουν ο κ. Βύρων Πολύδωρας και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Άλλωστε και ο κ. Κασιδιάρης ψήψους της ευρύτερης δεξιάς αλιεύει. 

Εν τω μεταξύ για τον Δήμο Θεσσαλονίκης η ΝΔ καταλήγει στην υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Καλαφάτη αν και ο ίδιος δήλωνε το προηγούμενο διάστημα ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιφυλάξεις του κάμφθηκαν μετά από το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό. Πάντως ακόμη και στελέχη της ΝΔ έχουν ταχθεί υπέρ του κ. Γιάννη Μπουτάρη για τον Δήμο. Παραμένει όμως το πρόβλημα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου ο κ. Τζιτζικώστας κατεβαίνει απέναντι στον κ. Ιωαννίδη. Ο κ. Τζιτζικώστας -όπως και ο κ. Κακλαμάνης στην Αθήνα- μπορεί να ενισχυθεί από τα μικρότερα δεξιά κόμματα με τα οποία είναι σε συνεννόηση. 

Παράπλευρη συνέπεια της ανάδειξης των υποψηφίων οι κατηγορίες εναντίον του γραμματέα του κόμματος κ. Παπαμιμίκου. Του χρεώνουν κακούς χειρισμούς για την Θεσσαλονίκη αν και η απόφαση για του μεγάλους Δήμους και Περιφέρειες ανήκει στον πρωθυπουργό και τους χειρισμούς που οδήγησαν στον διχασμό της ΝΔ έκανε ο κ. Δημήτρης Σταμάτης. Από την λεωφόρο Συγγρού θεωρούν ότι διαρροές εναντίον του γραμματέα κάνει ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κ. Γιώργος Μουρούτης. 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget