Monday, February 17, 2014

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙ για τα συνέδρια των Κυπριων στην Αυστραλία και τις αποφάσεις



ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΚΑ&ΝΖ KAI ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Α.

Στις 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου έλαβαν μέρος στη Μελβούρνη, συγκεκριμένα στην Ελληνική Κυπριακή Κοινότητα Αποστόλου Ανδρέα Sunshine, τα ετήσια τακτικά Συνέδρια της Ομασπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και της Παναυστραλιανής Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Α.).

Αξίζουν συγχαρητήρια στη φιλοξενούσα κοινότητα για την αποπεράτωση μέρους του εντυπωσιακού κτιρίου τους και για την απέριττη αλλά άψογη φιλοξενία τους. Ευκαιριακά να αναφέρω και συγχαρώ και την Κ.Κοινότητα Βορείων Προαστίων για την αποπεράτωση του Γηροκομείου Απόστολος Ανδρέας που έχει ήδη ανοίξει τις πύλες του και λειτουργεί κανονικά. Οι σύνεδροι από όλα τα μέρη της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, πλην των κοινοτήτων Καμπέρας και Γούλογκογκ που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν θαύμασαν και τα δύο κτίρια, το πολιτιστικό κέντρο της Κοινότητας και το νέο γηροκομείο.

Η επίσημη έναρξη των Συνεδρίων έγινε την Παρασκευή παρόντων πολλών επίσημων προσκεκλημένων, του Ύπατου Αρμοστή της Κ. Δημοκρατίας κυρίου Γιάννη Ιακώβου που κήρυξε και την έναρξη των Συνεδρίων και του Προξένου κυρίου Ανδρέα Χατζηθεμιστού,  του Συντονιστή του ΣΑΕ Ωκεανίας κυρίου Γιώργου Αγγελόπουλου, αντιπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων, των Προέδρων Ομοσπονδίας, ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Α. και φιλοξενούσας Κ. Κοινότητας και όλων των Συνέδρων.Παρόντες επίσης και ανταποκριτές των ελληνικών ΜΜΕ.

Το Σάββατο διεξήχθη το Συνέδριο της Ομοσπονδίας όπου συζητήθηκαν πολλά θέματα που αφορούν και επηρεάζουν τον Κύπριο μετανάστη, τις Κ. Κοινότητες, τους ηλικιωμένους μας και ιδιαίτερα τη βοήθεια προς τους δεινοπαθούντες αδελφούς μας στην Κύπρο λόγω της οικονομικής κρίσης. Συζητήθηκαν και λήφθηκαν αποφάσεις για τη διατήρηση της γλώσσας και ταυτότητάς μας με επίκεντρο πάντοτε τη Νεολαία μας, τη συμμετοχή της στις κοινωνικές, κοινοτικές και εθνικές δραστηριότητες της Παροικίας, τον κίνδυνο της αφομοίωσης και την προετοιμασία τους για την ανάληψη εκ μέρους τους των ηνίων των οργανισμών μας.

Ο πρόεδρος και άλλα μέλη της νεολαίας ταξίδεψαν από διάφορα μέρη της Αυστραλίας για να παρουσιάσουν τα μελλοντικά τους προγράμματα και να αναφέρουν τα πεπραγμένα του δικού τους συνεδρίου που προηγήθηκε των συνεδρίων Ομοσπονδίας και ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Α.γιατί είχαν αντιπροσώπους από όλες τις χώρες όπου ζουν Κύπριοι και δραστηριοποιούνται τα νέα παιδιά στην οργανωμένη νεολαία. Έτσι έγινε το συνέδριό τους σε περίοδο που έχουν διακοπές και στην Ευρώπη. Με μεγάλη ωριμότητα και με πλήρη συναίσθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος προσφέρθηκζαν να συνεισφέρουν στον αγώνα που διεξάγουμε στην Αυστραλία για δικαιοσύνη και επανένωση του νησιού. Έγινε επίσης λεπτομερής αναφορά για τα παγκόσμια συνέδρια ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ στη Λευκωσία.

Ο  Ύπατος Αρμοστής της Κ. Δημοκρατίας ανέπτυξε τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, ιδιαίτερα όσον αφορα στο εθνικό μας θέμα και στην οικονομία. Έμφαση δόθηκε στην ανάλυση του κοινού διαγγέλματος που προηγήθηκε της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την ελπίδα να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση βιώσιμη κσι λειτουργική που να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επανενώνει το νησί. Το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες θεωρήθηκε αναμφισβητήσιμο.

Την Κυριακή στο συνέδριο της ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Α. παρουσιάστηκε από τον πρόεδρό της επίσημη επιστολή του πρώην Υπουργού Εσωτερικών της Κοινοπολιτειακής Κυβέρνησης της Αυστραλίας που λήφθηκε αμέσως μετά τη λήξη του περσινού συνεδρίου, ( είχε δημοσιευθεί στα ελληνόφωνα ΜΜΕ), στην οποία επιβεβαιώνονται οι στενοί δεσμοί των δύο λαών και οι σχέσεις των δύο χωρών που ενισχύονται από τη σημαντική παρουσία Κυπρίων μεταναστών στην Αυστραλία ως και την παρουσία μεγάλου αριθμού Αυστραλών που διαμένουν στην Κύπρο και που συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του νησιού. Οι δεσμοί μας ενισχύονται επίσης από το γεγονός ότι είμαστε και οι δύο χώρες μέλη της Κοινοπολιτείας και από το γεγονός ότι η Αυστραλία υποστηρίζει συνεχώς την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών. Μας αναφέρει επίσης ότι η Αυστραλία συνεισφέρει με την παρουσία προσωπικού της Αυστραλιανής Κοινοπολιτειακής Αστυνομίας στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο από το 1964. Η Αυστραλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη συνεχή προσφορά στην Ειρηνευτική Δύναμη. Αναφέρει επίσης ότι μέχρι σήμερα υπηρέτησαν συνολικά 1574 μέλη της Κοινοπολιτειακής Αστυνομίας και ότι η υποστήριξη της Αυστραλίας στο έργο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών παραμένει ένα σημαντικό μέρος της υποστήριξης της Αυστραλίας στην προσπάθεια για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και ότι η Αυστραλιανή Αστυνομία θα συνεχίσει να συνεισφέρει στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για ειρήνη. Δράττεται επίσης της ευκαιρίας όπως επαναβεβαιώσει τη σταθερή θέση της Κυβέρνησής του στο Κυπριακό όπου αναγνωρίζει μια Αρχή στην Κύπρο, την κυβέρνηση της Κ. Δημοκρατίας και παραθέτει όλες τις γνωστές θέσεις της  

Ο Ύπατος Αρμοστής μίλησε για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, όπως αναφέρονται στο κοινό ανακοινωθέν. ΟΠρόεδρος της ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Α. αναφέρθηκε στη δράση της καθώς και οι Πρόεδροι των Πολιτειακών Σ.Ε.Κ.Α. έκαναν τις δικές τους αναφορές για τη δική τους δράση.. Αναφέρθηκαν στις εκδηλώσεις που οργανώνουν, και έγινε αξιολόγηση των επιτυχιών ή αποτυχιών ως και της αποτελεσματικότητάς των. Αναφέρθηκαν στα λόμπυ που έγιναν με την ευκαιρία των κοινοπολιτειακών εκλογών και λήφθηκαν αποφάσεις για τη μελλοντική δράση τους και τον τρόπο διαφώτισης. Συμφωνήθηκε όπως δοθεί έμφαση στην έμμεση διαφώτιση και την προαγωγή του εθνικού μας θέματος μέσω της παρουσίασης της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως με εκθέσεις, διαλέξεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις παρουσιάσεις αρχαιολογικών ευρημάτων κλπ.

Εγκρίθηκε ψήφισμα σε πολλούς αποδέκτες όπου υπενθυμίζεται σε όλους η κατάφορη αδικία εις βάρος του λαού μας, εκφράζεται η εκτίμηση μας στην Αυστραλία για την ανελλειπή και συνεχή συμπαράστασή της, ως επίσης και για τις θέσεις δικαίου που έχει, τη συνεχιζόμενη προσφορά της από το 1964 στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, και της ζητείται να μεταφέρει στην Τουρκία τώρα που είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το μήνυμα ότι προσμένει απ’ αυτήν να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Το ψήφισμα αναφέρεται επίσης στις συνεχείς προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρίου Νίκου Αναστασιάδη για επίλυση του Κυπριακού και τον διαβεβαιώνει για αμέριστη συμπαράστασή και εύχεται ευόδωση του έργου του.

Τα συνέδρια έληξαν με την ευχή όπως η Κύπρος μας μπορέσει να υπερπηδήσει τα εμπόδια που αντιμετωπίζει και να ελευθερωθεί από το στρατό κατοχής για να μπορέσουν όλοι οι κάτοικοί της να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες και να ξαναδούμε μια ελεύθερη Κύπρο, ευτυχισμένη και ευημερούσα.

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,

Κωνσταντίνος Προκοπίου,
Πρόεδρος ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Α.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ 

  1. ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ: ΟΛΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ. - YouTube

    www.youtube.com/watch?v=oV_OCzNbCuY
    28 Φεβ 2012 - Μεταφορτώθηκε από Efhmeris Antipodwn
    Ο Κώστας Προκοπίου είναι ο πρόεδροε της ΠΑΣΕΚΑΑυστστραλίας και στη συνέντευξή του θα ακούσετε πολλα ενδιαφεροντα,για Αυστραλία ...

No comments:

Post a Comment

wibiya widget