Tuesday, February 18, 2014

14 νεκροί και πολλοί τραυματίες στο Κίεβο που φλέγεται

ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΦΟΔΟ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

14 νεκροί και πολλοί τραυματίες στο Κίεβο που φλέγεται

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν περικυκλώσει το κεντρικό στρατόπεδο των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Σύμφωνα δε με τα όσα μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να επέμβουν δυναμικά και να τους διαλύσουν -διακινδυνεύοντας, προφανώς, λουτρό αίματος στην περίπτωση που υπάρξει αντίσταση. Ήδη, στη διάρκεια των συγκρούσεων που σημειώθηκαν το απόγευμα, τουλάχιστον 14 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους -πολλοί διαδηλωτές αλλά και αστυνομικοί, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.
Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι δύο τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού κινούνται προς την πλατεία Ανεξαρτησίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας, και οι διαδηλωτές εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ εναντίον τους.

Στις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση διακρίνονται αστυνομικοί να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στους διαδηλωτές από τους οποίους τους χωρίζει ένα φλεγόμενο οδόφραγμα από λάστιχα, ξύλα και σκηνές.
Το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ουκρανίας μετέδιδε ότι οι αρχές επρόκειτο να περιορίσουν από τα μεσάνυχτα την κυκλοφορία των οχημάτων που κατευθύνονται στο Κίεβο.
14 νεκροί και πολλοί τραυματίες στο Κίεβο που φλέγεται

«Για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης και για να μην έχουμε θύματα, ενημερώνουμε τους πολίτες της Ουκρανίας ότι οι μετακινήσεις προς το Κίεβο θα περιοριστούν από τα μεσάνυχτα» ανέφερε το πρακτορείο.

14 νεκροί και πολλοί τραυματίες στο Κίεβο που φλέγεται
Από την πλευρά του, ο γενικός εισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν «οι πιο σκληρές» ποινές σε όσους πυροδότησαν και καθοδήγησαν τις βιαιότητες.

14 νεκροί και πολλοί τραυματίες στο Κίεβο που φλέγεται
«Η γενική εισαγγελία θα ζητήσει την επιβολή των πιο σκληρών ποινών σε βάρος εκείνων που πυροδότησαν τις τρέχουσες εξελίξεις, εκείνων που τις οργάνωσαν και εκείνων που τις καθοδήγησαν» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας, καλώντας τους ηγέτες της αντιπολίτευσης «να αναλάβουν την ευθύνη αυτού που συμβαίνει».


Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο μετέβη αργά το βράδυ της Τρίτης στο γραφείο του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για συνομιλίες, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.
Τα πάντα αναμένεται ότι θα κριθούν στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί εκτάκτως, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ανάμεσα στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Εκεί, η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει επιτακτικά το ζήτημα εκκένωσης της πλατείας, απειλώντας με καταστολή σε διαφορετική περίπτωση. Πάντως, επισήμως, έχει δεσμευτεί ότι οι δυνάμεις καταστολής δεν θα κάνουν χρήση πυροβόλων όπλων.
Από την πλευρά τους, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν καλέσει επειγόντως το Κίεβο και προσωπικά τον Γιανουκόβιτς να μην κάνουν χρήση βίας και να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση. Όσο για τη Μόσχα, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι με την αδιάλλακτη στάση της φέρει τη βασική ευθύνη για την κλιμάκωση της βίας -ενώ από το πρωί, η Ρωσία δεσμεύτηκε να αποδεσμεύσει άμεσα άλλη μία δόση δανείου προς την Ουκρανία, ύψους δύο δις δολαρίων.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 19/2 00:13

No comments:

Post a Comment

wibiya widget