Wednesday, January 11, 2017

Κατατέθηκαν οι χάρτες: 28,2% προτείνει ο Αναστασιάδης στους Τουρκοκύπριους


Γενεύη
Η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη στις συνομιλίες της Γενεύης με τον οποίο προτείνει το υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση τμήμα να είναι στο 28,2% των εδαφών του νησιού, ποσοστό που είναι κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μικρότερο από το σχέδιο Ανάν.

Ο χάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις εξής περιοχές: Μόρφου, Κυθρέα, Άσσια, Βατυλή, Λύση και Κοντέα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι υπάρχει πρόταση, 12 ή 5 χωριά της Καρπασίας να είναι υπό ειδικό καθεστώς. Όσο για την Αμμόχωστο, παρεμβάλλεται μια περιοχή που θα παραμένει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Ο αριθμός των προσφύγων που θα επιστρέψουν στις εστίες τους υπολογίζεται, βάσει της πρότασης αυτής, ότι θα είναι περίπου 90 χιλιάδες.

Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά ετοίμασε χάρτη με 29,2% και παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου.

Ενόχληση για τη διαρροή


Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι προϊόν διαρροών, γεγονός που έχει προκαλέσει την ενόχληση της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, απηύθυνε έκκληση στους εκπροσώπους του Τύπου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι σε όποιους «προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να δημιουργήσουν προβλήματα στον στόχο της επανένωσης της πατρίδας μας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα και προβαίνουν σε ενέργειες για τις οποίες δεν υπάρχει λογική εξήγηση. «Πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι και σοβαροί» σημείωσε.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Τορναρίτη, σχετικά με τη δημοσίευση στοιχείων του χάρτη:



Οι άλλες εκκρεμότητες
Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί αναμένεται να συζητήσουν επίσης και τις εκκρεμότητες στη διακυβέρνηση, την ΕΕ, την οικονομία, το περιουσιακό, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή της λύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα έξι κεφάλαια που περιλαμβάνει η πτυχή της διακυβέρνησης, δεν συζητήθηκε μόνο ένα, που αφορά το καθεστώς των ξένων υπηκόων, ουσιαστικά  δηλαδή το θέμα των Τούρκων εποίκων στην Κύπρο.

Χθες, Τρίτη, συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς απαιτείται εξωτερική χρηματοδότηση της λύσης περίπου 10 δισ. δολαρίων, για κάλυψη π.χ. των αποζημιώσεων ή του κόστους μετεγκατάστασης. Ένα μέρος μπορεί να καλυφθεί από εσωτερικές πηγές, ωστόσο θεωρήθηκε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες για να προστατευθεί η ισορροπία και να μην υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις, όπως η επιπλέον επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών, πληθωρισμός και έλλειμμα στον προϋπολογισμό.

Επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τόνισε παράλληλα ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Αναλυτικά:

Κρίσιμη ημέρα


Καθοριστική είναι η σημερινή μέρα για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό που πραγματοποιούνται στο Palais des Nations της Γενεύης, καθώς οι δυο πλευρές συζητούν το κεφάλαιο του Εδαφικού και παρουσιάσαν του χάρτες, που ήταν προαπαιτούμενο για την αυριανή πολυμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων.

Αυτό που βγαίνει από τις έως τώρα συζητήσεις εντός της ελληνοκυπριακής πλευράς, ηγεσίας και πολιτικών αρχηγών, είναι πως για να γίνει αποδεκτός ο χάρτης της τουρκοκυπριακής πλευράς αυτός θα πρέπει να καλύπτει μια περιοχή όπου θα διασφαλίζει την επιστροφή τουλάχιστον 90 χιλιάδων προσφύγων και μεγαλύτερη έκταση των ακτογραμμών που θα βρίσκονται υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατοχικός πρωθυπουργός Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν έστειλε επιστολή στον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί να μην δώσει χάρτη αν δεν πάρει εκ περιτροπής προεδρία. Ο Οζγκιουργκιούν –όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής κυβέρνησης, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου- βρίσκεται στην τροχιά της Αγκυρας και συχνά το τελευταίο διάστημα επισκέπτεται την Τουρκία, έχει επαφές με την τουρκική κυβέρνηση και η στάση του κάθε άλλο παρά εποικοδομητική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η εξέλιξη της σημερινής μέρας θα επηρεάσει αναλόγως και την αυριανή διάσκεψη για την Κύπρο και θα κριθεί και το επίπεδο εκπροσώπησης των εγγυητριών δυνάμεων.

Στη Γενεύη ο Τσαβούσογλου
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το απόγευμα θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ερντογάν. Ωστόσο η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς όμως και να αποκλείεται.

Προς το παρόν έχει αναχωρήσει από την Τουρκία για τη Γενεύη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση λίγες ώρες πριν από την πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στην πιθανότατα να πραγματοποιηθεί αυτή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, καθώς ούτε ο έλληνας πρωθυπουργός ούτε ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται να μεταβαίνουν στην ελβετική πόλη.

Η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί ουσιαστικά στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, λά υπό το καθεστώς του παρατηρηή, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνερ.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget