| Γράφει ο Λάμπρος Αθανασόπουλος ||
Φυσικοθεραπευτής
Ένα μεγάλο πραγματικά πρόβλημα στις μέρες μας! Από πολύ καιρό θέλω να γράψω κάτι γι΄ αυτή την παθολογία που ταλανίζει πολύ κόσμο, αλλά δεν έβρισκα την ευκαιρία. Θα εξετάσουμε εδώ την παθολογία με την μια φυσιοθεραπευτική άποψη και όχι την κρατούσα άποψη της νευροχειρουργίας.
Ένα άτομο έχει τα συμπτώματα της ισχιαλγίας:
το ένα πόδι πονάει ξεκινώντας από τον γλουτό και πάνω από τον μηρό, μέχρι την άκρη των δακτύλων. Λέγεται απλά ότι η αιτία είναι η φλεγμονή του ισχιακού νεύρου και γράφουν παραπεμπτικά με αντιφλεγμονώδη και τοπικά αναλγητικά ή κάψουλες από το στόμα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε κάποια ηρεμία αλλά τα φάρμακα δηλητηριάζουν τον οργανισμό και μπορούν ακόμα και να αυξήσουν την φλεγμονή.
Αυτή η παθολογία μπορεί να εξεταστεί και από μια άλλη οπτική γωνία. Στις περισσότερες περιπτώσεις όποιος υποφέρει από ισχιαλγία παρουσιάζει επίσης ή μια στροφή του τελευταίου οσφυϊκού σπονδύλου ή μια σύνθλιψη του ίδιου σπονδύλου πάνω στον πρώτο του ιερού οστού.
Δεδομένου ότι το ισχιακό νεύρο περνά ακριβώς ανάμεσα από τους δυο αυτούς σπονδύλους, αν δοκιμάσουμε να ελαφρύνουμε την ένταση των οπίσθιων μυών, που είναι ο καθοριστικός παράγοντας των φαινομένων της στροφής και της σύνθλιψης , θα δούμε ότι οι σπόνδυλοι θα πάρουν την σωστή απόσταση και το ισχιακό νεύρο θα καλυτερεύσει.
Για να αποκτήσουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα πρέπει μόνο να δούμε το άτομο στο σύνολό του και να δράσουμε σ’ ένα εκτεταμένο πεδίο παραγόντων, και όχι μόνο σ’ εκείνους άμεσα συνδεδεμένους με το σύμπτωμα.
Μόνο με αυτό τον τρόπο είναι δυνατό να έχουμε μια πιο σταθερή λύση στο πρόβλημα.
Πραγματικά, μόνο οι παρωπίδες μας κάνουν να συμπεριφερόμαστε με τέτοιο βάναυσο τρόπο χρησιμοποιώντας φάρμακα στο δύστυχο ισχιακό νεύρο, το οποίο, στριμωγμένο ανάμεσα σε δυο σπονδύλους, συνεχίζει να έχει φλεγμονή και να είναι πιο δηλητηριασμένο.
Πολύ λίγοι όμως γνωρίζουν ότι πρέπει να χαλαρώσουν τους οπίσθιους μυς, γι’ αυτό συνεχίζουν να τους ενδυναμώνουν.
Οι σπόνδυλοι αφήνονται να σμίγουν ακόμα περισσότερο μέχρι που να κάνουν τον μεσοσπονδύλιο δίσκο να βγει έξω στο σημείο εκείνο που παρουσιάζονταν η σύνθλιψη ή σε κάποιο άλλο σημείο.
Μετά την ισχιαλγία λοιπόν είναι η σειρά της δισκοκήλης. Σ’ αυτό το σημείο, πάντα αν δεν υπάρξει με κάποιο τρόπο η μυϊκή ισορροπία, υπάρχει η χειρουργική επέμβαση, που αποτελείται από την εξαγωγή του δίσκου.
Ένας αληθινός θρίαμβος για τον γιατρό που πιστεύει ότι ξερίζωσε την αιτία μιας μεγάλης δυστυχίας. Μια αληθινή αγριότητα για τον ασθενή ο οποίος θα παρατηρήσει:
1. Μια τομή των ιστών και των νευρικών απολήξεων και ακολούθως μια διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος, της ενεργειακής και της νευρικής κυκλοφορίας. Το μέρος αυτό θα μείνει πάντα απομονωμένο από το υπόλοιπο σώμα και κατά συνέπεια θα είναι πιο ευάλωτο στην αρρώστια. Αν σκεφθούμε ότι γενικά η τομή γίνεται στην οσφυϊκή χώρα, κοντά στα νεφρά και στην ουροδόχο κύστη, είναι ακόμα χειρότερο, γιατί από την πλευρά της ενεργειακής ιατρικής, η ισχιαλγία συνοδεύεται ακριβώς από την ανισορροπία αυτών των δυο μεσημβρινών.
2. Μια δηλητηρίαση από τα αναισθητικά και τα ηρεμιστικά η οποία αντανακλάται, πέρα από τα υπόλοιπα , και στα νεύρα κατά συνέπεια και στο ισχιακό νεύρο.
3. Μια βελτίωση, που μπορεί να διαρκέσει πάνω – κάτω από κάποιο μήνα μέχρι δύο χρόνια, ακολουθούμενη σχεδόν πάντα από μια επιστροφή: ένας άλλος δίσκος βγαίνει έξω, δεδομένου ότι οι γενικές συνθήκες δεν έχουν αλλάξει.
4. Μια γενική μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος, που οφείλεται στα φάρμακα και στην χειρουργική επέμβαση. Ακόμα η αύξηση της δυνατότητας επανεμφάνισης των συμπτωμάτων της ισχιαλγίας, δεδομένου ότι μόνη της είναι ένα σημείο ύφεσης της ανοσοποιητικής άμυνας.
Υπάρχει κάποια άλλη λύση; Και βέβαια υπάρχει, αρκεί το περιστατικό να μην είναι στο τελευταίο στάδιο (και αυτό όχι κατά την άποψη των χειρουργών, που μερικοί φοβίζουν τους ασθενείς ότι θα μείνουν ανάπηροι και άλλα ευτράπελα, αφού γνωρίζουμε από την φυσιολογία ότι ο νωτιαίος μυελός στον ενήλικα έχει ανεβεί αρκετά πιο ψηλά από τους τελευταίους οσφυϊκούς σπονδύλους).
Υπάρχει η μέθοδος Κινησιοθεραπείας γνωστή ως μέθοδος Ορθοστατικής Mezieresπου θεραπεύει τελείως αυτή την παθολογία.Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μου http://www.physiotherapy-center.gr/
Για το Γλυφάδα metropolitans:
|| Λάμπρος Αθανασόπουλος ||
Φυσικοθεραπευτής
* Ο Λάμπρος Αθανασόπουλος είναι πτυχιούχος φυσιοθεραπευτής του Πανεπιστημίου της Ρώμης με εξειδίκευση στην μέθοδο Ορθοστατικής Mezieres, έχει 20ετή εμπειρία στην Φυσικοθεραπεία και διατηρεί δικό του Κέντρο Φυσικοθεραπείας στην Γλυφάδα.
*Όλα τα παραπάνω είναι προσωπικές εκτιμήσεις του γράφοντος
No comments:
Post a Comment