Με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να εκφράζει την ισχυρή πρόταση της κυβέρνησης να διεκδικήσει η χώρα μας τις γερμανικές οφειλές από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, και με αναφορές που ευθέως παραπέμπουν στη σημερινή συγκυρία, και ειδικότερα τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Ευρώπης με επίκεντρο και το ελληνικό ζήτημα, άρχισε νωρίτερα στη Βουλή η συζήτηση επί της προτάσεως της Προέδρου της Βουλής για την ανασύσταση και αναβάθμιση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα, ώστε με ισότιμους όρους, μέσα από διάλογο στο πλαίσιο μιας έντιμης διαπραγμάτευσης, να συνδράμει ώστε να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Θα εργαστεί ώστε να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
«Η ηθική δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, κατά περίσταση. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω τόσο τον ελληνικό όσο και τον γερμανικό λαό είναι ότι θα προσεγγίσουμε το θέμα με την αναγκαία ευαισθησία, με αίσθημα ευθύνης και ειλικρίνειας, με διάθεση συνεννόησης και διαλόγου. Το ίδιο, όμως, περιμένουμε και από τη γερμανική κυβέρνηση. Για λόγους πολιτικούς, ιστορικούς, συμβολικούς αλλά και ηθικούς» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Απέναντι σε έναν ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη, εμείς δεν επιλέγουμε ούτε τη θέση του μαθητή που σκύβει το κεφάλι και χαμηλώνει τα μάτια απέναντι στην αφ’ υψηλού ηθική διδασκαλία, αλλά ούτε διεκδικούμε τη θέση του ηθικοδιδάσκαλου που κουνά επιτιμητικά το δάχτυλο, απέναντι στον υποτιθέμενο αμαρτωλό, ζητώντας του να πληρώσει για τις αμαρτίες του. Δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής, αλλά και δεν δεχόμαστε και μαθήματα ηθικής».
Αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή της ομιλίας του πρωθυπουργού ότι «πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, στο άκουσμα πολλών προκλητικών δηλώσεων από το εξωτερικό, μου έρχεται στο μυαλό το περίφημο απόσπασμα από την επί του Όρους ομιλία του Ιησού: Βλέπουν την ακίδα στο μάτι του αδελφού τους, αλλά όχι το δοκάρι στο δικό τους». Τέλος, δεν στερείται συμβολικής σημασίας και η ιστορική αναφορά του στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η Γερμανία: «Η Γερμανία παρά τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ, ωφελήθηκε -και ορθώς ωφελήθηκε- από σειρά παρεμβάσεων. Με κυριότερες την διαγραφή του χρέους της από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Σύμβαση του Λονδίνου το 1953 και φυσικά με τα τεράστια ποσά που εκταμιεύτηκαν από τους Συμμάχους για την ανοικοδόμηση της».
Αμέσως μετά λαμβάνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος αφού υποστήριξε ότι δεν πρέπει να διασυνδέεται το θέμα των διεκδικήσεων με την ανοιχτή διαπραγμάτευση για έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την επάνοδό της στην ευρωπαϊκή νομιμότητα, κάλεσε με την ευκαιρία τον πρωθυπουργό να φέρει προς ανοιχτή συζήτηση στη Βουλή και τα σχετικά με την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, «του προγράμματος» όπως είπε με έμφαση. «Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μένει σιωπηλός για τέτοια θέματα», είπε ο κ. Βενιζέλος. Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε, αλλά έδειξε να χαμογελά στο άκουσμα της σχετικής πρόσκλησης Βενιζέλου.
Από πλευράς της ΝΔ μίλησε ο κ. Κ. Τζαβάρας –που ήταν και πρόεδρος της Επιτροπής που λειτούργησε κατά την περασμένη περίοδο, ενώ αναφορές στο θέμα έκανε και με γραπτή δήλωσή του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας. Παρέμβαση από τον πρόεδρο της ΝΔ δεν υπήρξε καθώς ο κ. Α. Σαμαράς δεν παρέστη στη συνεδρίαση.
«Το θέμα δεν προσφέρεται για εσωτερική κατανάλωση» σημείωσε μεταξύ άλλων από την πλευρά του Ποταμιού ο κ. Σπ. Λυκούδης.
Αρνητική στιγμή ήταν όταν το λόγο έλαβε εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ο Ηλ. Παναγιώταρος ο οποίος αφού μίλησε για την επικείμενη δίκη των ηγετικών στελεχών του κόμματός του, χρησιμοποίησε λόγο εμφυλιοπολεμικό στις όποιες ιστορικές αναφορές του.
Η συζήτηση αναμενόταν να συνεχιστεί στην αίθουσα της Ολομέλειας ως αργά απόψε, με αρκετούς βουλευτές –κυρίως από την ΝΔ και το ΚΚΕ να είναι απόντες.
Ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης για την επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO
Ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης για την επανασύσταση της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO
Να κι ένα πρωθυπουργός που συνδέει τις υποχρεώσεις της Γερμανίας απο τον πόλεμο με τα σημερινά τεκμενωμενα. Ο Ευάγγελος απο την άλλη μεριά δεν συμφωνεί. Ε, βέβαια πως βα συμφωνήσουν οι διοριζόμενοι απο την μερκελ καυ τους "εταίρους". Ντροπή του!
ReplyDeleteΚαλά τα είπε αλλά πρέπει να διαβάσει τί υπέγραψε ο Κ. Καραμανλής ο αποκαλούμενος εθνάρχης στο Λονδίνο το 1953 με αλλους 20 , πού διέγραψε το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα , και δεν υπέγραψε τότε σαν Καραμανλής αλλά σαν πρωθυπουργός της Ελλάδας και επομένως κάποτε να μάθουμε να συμπεριφερόμασθε ως υπεύθυνοι εκπρόσωποι αυτής της χώρας και οχι ως ηθοποιοί διότι ετσι δίνουμε δικαιώματα στούς Γερμανούς και Ευρωπαίους οτι πάσχουμε απο ενημέρωση και γενικά υπευθυνότητα
ReplyDelete