Tuesday, May 9, 2017

Οι ελληνικές επιτυχίες στον τομέα του Διαστήματος. ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ


Μπορεί το Διάστημα να προσφέρει ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης, έρευνας και εκπαίδευσης στη χειμάζουσα ελληνική κοινωνία; Δεν είναι κάτι εξωτικό; Για τον περισσότερο κόσμο το να μιλάει κανείς για ελληνική διαστημική βιομηχανία είναι σαν να συζητούμε για... εξωγήινους. Κι όμως δεν είναι καθόλου έτσι: Ηδη, ο διαστημικός κλάδος της χώρας μας αποτελείται από 40 εταιρείες, 2.000 εργαζομένους και έχει ετήσιο κύκλο εργασιών 150 εκατ. ευρώ, με εξαγωγές κυρίως σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιαπωνία.
Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου την Πέμπτη το απόγευμα. «Πρόκειται για έναν εξωστρεφή και επιτυχημένο κλάδο, με μικρό μέγεθος αλλά πολύτιμο κεφάλαιο», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ. «Η Ελλάδα έχει πολλές επιτυχίες και στο ερευνητικό πεδίο και στην τεχνολογία του Διαστήματος», υπογράμμισε στην «Κ» η κ. Ιφιγένεια Κεραμιτσόγλου, ερευνήτρια στο Αστεροσκοπείο και συντονίστρια της εκδήλωσης.

Αντίθετα με την εικόνα που έχουμε για τη διαστημική τεχνολογία, πρόκειται για κλάδο που σχετίζεται άμεσα με την καθημερινότητά μας. Ο κ. Γιάννης Γιανναράκης, από τις εταιρείες κινητών εφαρμογών, υπογράμμισε πως χωρίς τη διαστημική τεχνολογία δεν θα υπήρχαν πολλές εφαρμογές που θεωρούμε απαραίτητες στα κινητά μας τηλέφωνα. Οπως σημείωσε ο κ. Μανώλης Πλειώνης, διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η Ελλάδα διαθέτει το Hellenic National Sentinel Data Mirror Site, δηλαδή έναν κόμβο με την κατάλληλη υπολογιστική υποδομή, όπου «κατεβαίνουν» και διανέμονται τα δεδομένα των δορυφόρων.

Ο εγχώριος κόμβος είναι ο πρώτος στην Ευρώπη και βρίσκεται στο Αστεροσκοπείο. Καλύπτει τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, παρέχοντας υπηρεσίες σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς.

«Η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει το μερίδιό της από την ευρωπαϊκή διαστημική έρευνα των περίπου 7 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να μείνουν πόροι στη χώρα, αλλά χρειάζεται εθνική στρατηγική», υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος.

Στην εκπαίδευση του αναγκαίου δυναμικού έρχεται να συνεισφέρει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Διαστημική Επιστήμη, Τεχνολογίες και Εφαρμογές», που υλοποιείται από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η υποβολή αιτήσεων για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος ολοκληρώνεται μέχρι τις 15 Μαΐου.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.gr
Έντυπη

No comments:

Post a Comment

wibiya widget