Wednesday, May 31, 2017

ΔΟΛ- Mega: Ο πλειοδότης τα παίρνει όλα- «Νάρκες» στο δρόμο του Σαββίδη


Θα γίνει ο Ιβάν Σαββίδης εν μια νυκτί ο νέος βαρόνος των ελληνικών media; Είναι πολύ πιθανόν να συμβεί – σήμερα κιόλας: Πλειοδοτώντας στον διαγωνισμό για την πώληση των «ιματίων» του χρεοκοπημένου ΔΟΛ, θα έχει πετύχει «μ’ ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια». Θα αποκτήσει δύο μεγάλες εφημερίδες («Βήμα», «Νέα»), ραδιοφωνικό σταθμό («Βήμα FM»), περιοδικά και ιστοσελίδες και θα εξασφαλίσει επίσης τονμετοχικό έλεγχο του Mega.
Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί «ανατριχίλες» στην ΝΔ και φέρνει σε αμηχανία τους εκδότες-καναλάρχες του παλιού κατεστημένου, που δεν βρίσκουν τρόπο να ανακόψουν την προέλαση του ομογενούς επιχειρηματία.
Πάντως λίγες ώρες  πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση προσφορών στον ειδικό διαχειριστή/ εκκαθαριστή που έχουν ορίσει οι πιστώτριες τράπεζες, τίποτε δεν προδικάζει την έκβαση της μάχης. Η υπόγεια αντιπαράθεση κλιμακώνεται, χωρίς μάλιστα να γίνεται εμφανές ποιες είναι οι αντιμαχόμενες επιχειρηματικές πλευρές.
Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ό μόνος μέχρι στιγμής που έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεση του να υποβάλει προσφορά. Ως προς τους άλλους υποψήφιους υπάρχουν μόνον φήμες και διαρροές.
 Η οπισθοφυλακή του ΔΟΛ
Οι μόνοι που «κοντράρουν» ανοιχτά τον ομογενή επιχειρηματία – όχι με οικονομικές προσφορές, αλλά με προσπάθειες σκανδαλολογίας και δημιουργίας κλίματος σε βάρος του – είναι η αντιπολίτευση, τα παλιάστελέχη του ΔΟΛ και τα media του Αλαφούζου
Πρακτικά προβλήματα και προσκόμματα συμμετοχής στην πλειοδοτική διαδικασία α  αντιμετώπισε ο όμιλος Σαββίδη εξαιτίας όρου του διαγωνισμού, που ορίζει ότι οι συμμετέχοντες πρέπει να καταθέσουν εγγυητική επιστολή  εκδοθείσα από τράπεζα χώρας-μέλους του ΟΟΣΑ. Η εταιρεία Dimera μέσω της οποίας θα διεκδικήσει τον ΔΟΛ, εδρεύει στην Κύπρο  και έχει εκεί τραπεζικούς λογαριασμούς. Χρειάσθηκαν λοιπόν πολλοί αγώνες δρόμου και μετακινήσεις κεφαλαίων σε διεθνείς τράπεζες για να εξασφαλισθεί  αποδεκτή εγγυητική.
Η πλευρά Σαββίδη υπαινίσσεται ότι όλα έγινανγια να μείνει εκτός διαγωνισμού, αλλά οι ειδικοί διαχειριστές/εκκαθαριστές του ΔΟΛ λένε ότι οι όροι ήταν από την αρχή ρητοί και σαφείς.
Δημόσια πρόταση μέσω ΧΑ
Επισημαίνεται ότι μαζί με τους τίτλους των εφημερίδων του ΔΟΛ εκποιείται και το 22,5% των μετοχών του Mega. Αν τις πάρει ο Σαββίδης – που έχει αγοράσει ήδη 20% του καναλιού από τον «Πήγασο» του Μπόμπολα, θα υπερβεί το όριο του 33% και θα είναι είναι υποχρεωμένος να καταθέσει δημόσια προσφορά μέσω χρηματιστηρίου για το σύνολο των μετοχών.
Θα εξασφαλίσει έτσι τουλάχιστον την απόλυτη πλειοψηφία –ίσως και την καταστατική (67%),  με σχετικά χαμηλό κόστος.
Αλλωστε η μετοχή του Mega βρίσκεται τώρα στα 0,06 ευρώ (6 λεπτά) και η συνολικήχρηματιστηριακή αξία του καναλιού είναι μόλις 6,05 εκατ. ευρώ. 
Ο Σαββίδης αγόρασε από τον Μπόμπολα το 20%, πληρώνοντας περίπου  0,25 ευρώ (25 λεπτά) ανά μετοχή. Αν κάνει ανάλογη –λίγο υψηλότερη - προσφορά μέσω ΧΑ, θα μαζέψει σχεδόν όλες τις μετοχές της διασποράς.
Πουλάει και ο Βαρδινογιάννης
Κατά πληροφορίες, πρόθυμη να πουλήσει είναι και η οικογένεια Βαρδινογιάννη, η οποία μέσω 13 offshore ελέγχει περίπου 35% του Mega. Για το ποσοστό αυτό θα απαιτήσει τίμημα της τάξεως των 8-10 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται από έγκυρες πηγές, η πλευρά Βαρδινογιάννη έχει προτείνει ήδη στον κ. Σαββίδη να του παραχωρήσει το 35% του Mega και το 100% του Star Channel, έναντι συνολικού ποσού 30 εκατ. ευρώ. Η απάντηση του ομογενή επιχειρηματία ήταν ότι δεν ενδιαφέρεται για κανάλι «κουτσομπολιού και lifestyle».

No comments:

Post a Comment

wibiya widget