Wednesday, May 3, 2017

Σκόπια: Ανέλαβε καθήκοντα παρά τις αντιδράσεις ο Αλβανός Πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι

Τα νέα του καθήκοντα παρά τις αντιδράσεις ανέλαβε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του κοινοβουλίου των Σκοπίων, Ταλάτ Τζαφέρι.
Η κατάσταση στα Σκόπια ενδεχομένως να μην εξομαλύνεται από την κίνηση του Τζαφέρι να εγκατασταθεί στο γραφείο του και να αναλάβει τα καθήκοντά του, ιδιαίτερα εφόσον ούτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γκιόργκι Ιβάνωφ, ούτε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και το κόμμα του VMRO, τον αναγνωρίζουν ως νόμιμα εκλεγμένο από την βουλή Πρόεδρο.
Σε μία προσπάθεια εξομάλυνσης της πολιτικής κατάστασης στα Σκόπια, ο βοηθός αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χόιτ Γι κατά την επίσκεψή του την Κυριακή στη χώρα, συναντήθηκε με τον Τζαφέρι, δηλώνοντας ότι μπορεί και πρέπει να σχηματισθεί «μεταρρυθμιστική κυβέρνηση» από την υφιστάμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Έπειτα από αυτό και με τον Γκρούεφσκι και το κόμμα του να «χαμηλώνει» τους τόνους, εκφράζονται ελπίδες ομαλοποίησης της κατάστασης.
Μάλιστα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών στα Σκόπια, είναι πολύ πιθανό ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφία Ζόραν Ζάεφ, να προχωρήσει άμεσα στον σχηματισμό κυβέρνησης ακόμα και αν ο πρόεδρος Ιβάνωφ επιμένει να μην την αναγνωρίζει.
Από την πλευρά του ο πρώτος Αλβανός πρόεδρος του κοινοβουλίου στα Σκόπια, Ταλάτ Τζαφέρι εγκαταστάθηκε κανονικά στο γραφείο του προέδρου της βουλής χωρίς, όπως μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, να υπάρξει κανένα πρόβλημα.
Αναμένεται ότι το επόμενο βήμα θα είναι η επίσημη σύγκληση του κοινοβουλίου από τον Τζαφέρι, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο εάν θα συμμετάσχουν οι βουλευτές του Γκρούεφσκι ή θα επιμένουν να μην νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους τις όποιες εξελίξεις ακολουθήσουν στη βουλή.
 ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment

wibiya widget