Friday, May 5, 2017

Προωθεί την προβατοποίηση ο Τραμπ;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε σήμερα ένα εκτελεστικό διάταγμα περί θρησκευτικών ελευθεριών, οι διατάξεις του οποίου προορίζονται να χαλαρώσουν τις απαγορεύσεις για πολιτική δραστηριότητα των εκκλησιών, καθώς και την πρόβλεψη άλλων φοροαπαλλαγών σε θρησκευτικά ιδρύματα.
Το διάταγμα επίσης επιτάσσει κανονιστικές ελαφρύνσεις σε εργαζομένους θρησκευτικών ιδρυμάτων που αντιτίθενται στην αντισύλληψη, όπως ένα ίδρυμα που φέρει την ονομασία: «Οι μικρές αδερφές των φτωχών».
Δεν περιλαμβάνει διατάξεις προκειμένου κυβερνητικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις να μπορούν να αρνούνται την παροχή υπηρεσιών σε ομοφυλόφιλους, για την διαφύλαξη των θρησκευτικών ελευθεριών. Την πιθανότητα τέτοιων διατάξεων φοβόντουσαν οργανώσεις προάσπισης πολιτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.
Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) σε ανακοίνωσή της, τόνισε ότι θα προσφύγει ενάντια στο εκτελεστικό διάταγμα.
«Δεν θα επιτρέψουμε από εδώ και στο εξής άνθρωποι της πίστης να τεθούν στο στόχαστρο, να εκφοβιστούν ή να φιμωθούν», δήλωσε ο Τραμπ σε ομιλία του σε θρησκευτικούς ηγέτες σε τελετή στο Λευκό Οίκο για την υπογραφή του διατάγματος.
«Κανένας δεν πρέπει να λογοκρίνει θρησκευτικά κηρύγματα ή να βάζει στο στόχαστρό του πάστορες», επισήμανε.
Το διάταγμα Τραμπ δίνει εντολή στην αμερικανική εφορία να «μειώσει τις επιβαρύνσεις της Τροπολογίας Τζόνσον», ανέφερε ο Λευκός Οίκος, αναφερόμενος στον νόμο του 1954, που εισήγαγε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον, τότε γερουσιαστής του Τέξας.
Με βάση τον φορολογικό κώδικα, οι οργανώσεις που απολαμβάνουν καθεστώς φοροαπαλλαγής, όπως οι εκκλησίες, απαγορεύεται το να συμμετέχουν σε μια πολιτική εκστρατεία ή να στηρίζουν κάποιον υποψήφιο για κάποιο αιρετό αξίωμα.
Απαγορεύεται επίσης η χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών και υποψηφίων, αλλά ο νόμος επιτρέπει κάποια συγκεκριμένη μη κομματική πολιτική δραστηριότητα όπως η εγγραφή εκλογέων σε εκλογικούς καταλόγους ή πρωτοβουλίες για επιρροή της ψήφου.
Ο Τραμπ θα χρειαστεί την έγκριση του Κογκρέσου για να ανακαλέσει την Τροπολογία Τζόνσον, αλλά μπορεί να δώσει εντολή στην κυβέρνησή του να μην την εφαρμόζει μέσα από το εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα υπέρ της ακύρωσης και της αντικατάστασης του Obamacare
Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου την πλειοψηφία έχουν οι ρεπουμπλικάνοι, ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα για την ακύρωση και την αντικατάσταση του εμβληματικού νόμου για την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση του Μπαράκ Ομπάμα, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται μια ρεβάνς για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την υλοποίηση μιας από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις.
Οι κοινοβουλευτικοί ενέκριναν το κείμενο στη σημερινή ψηφοφορία εν μέσω μιας εξαιρετικά τεταμένης ατμόσφαιρας, με οριακή πλειοψηφία, ήτοι 217 ψήφους υπέρ έναντι 213 κατά, καθώς όλοι οι δημοκρατικοί και περίπου είκοσι ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ψήφισαν όχι. Η συζήτηση μεταφέρεται τώρα στη Γερουσία, την άνω Βουλή των ΗΠΑ, όπου αναμένεται πως το κείμενο θα τροποποιηθεί κατά μεγάλο μέρος του τις επόμενες εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε σήμερα ότι θα «τελειώσει» με το σύστημα ασφάλισης υγείας που είχε θέσει σε εφαρμογή ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, προβλέποντας μια «απίστευτη νίκη» μετά την έγκριση της μεταρρύθμισης που εκπόνησαν οι ρεπουμπλικάνοι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με οριακή πλειοψηφία.
Ο Τραμπ, περιστοιχισμένος από ηγέτες των ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το σχέδιο των ρεπουμπλικάνων θα εγκριθεί από τη Γερουσία και ότι θα γίνει ακόμη καλύτερο. Επισήμανε πως είχε «πει εδώ και καιρό» πως το λεγόμενο Obamacare δεν θα συνέχιζε να εφαρμόζεται, το χαρακτήρισε «μια αποτυχία» και «νεκρό». «Θα το τελειώσουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά άλλα πράγματα», συμπλήρωσε, τονίζοντας ακόμη πως εάν η κυβέρνησή του δεν πληρώσει λύτρα—κατά τον όρο που χρησιμοποίησε—στα ασφαλιστικά ταμεία και στις ασφαλιστικές εταιρείες, το τρέχον σύστημα θα πάψει να υπάρχει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

No comments:

Post a Comment

wibiya widget