Saturday, May 20, 2017

ΥΓΕΊΑ. 9 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον καφέ

Ελάχιστοι μπορούν να ξεκινήσουν την μέρα τους, χωρίς μια κούπα καφέ.

Τι όμως προκαλεί στον οργανισμό μας, η καφεΐνη. Ώρα να μάθετε.
1. Κάπως έτσι μοιάζει η καφεΐνη μέσα από ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο
Η καφεΐνη αναπτύσσει φυσικά μικροσκοπικούς κρυστάλλους.
2. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες για καφέ μέσα στην ημέρα
Επειδή τα σώματά μας ελέγχονται από ένα 24ωρο κιρκαδικό ρολόι, υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα κατά την οποία εκκρίνουμε κορτιζόλη, που μας κρατάει σε φυσική εγρήγορση και είναι οι ώρες που δεν χρειαζόμαστε καφεΐνη.
3. Μετά την πρώτη γουλιά καφέ, χρειάζονται μόλις 10 λεπτά για να ξεκινήσει η δράση της
Η συγκέντρωση καφεΐνης φτάνει περίπου στο μισό του μέγιστου δυνατού, μόλις 10 λεπτά μετά την χρήση της, και αυτό ακριβώς μπορεί να έχει τον αντίκτυπο που θέλετε. Η καφεΐνη φτάνει στα μέγιστα επίπεδά της περίπου 45 λεπτά μετά και μπορεί να διαρκέσει από 3 ως 5 ώρες.
4. Δεν αρέσει μόνο στους ανθρώπους αλλά και στις… μέλισσες!
Το νέκταρ που βρίσκεται σε κάποια άνθη, περιέχει μικρή ποσότητα καφεΐνης. Η ποσότητα αυτή χρησιμοποιείται ως παράγοντας εθισμού γι αυτές, ώστε να συνεχίσουν να επιστρέφουν.
5.  Οι αράχνες από την άλλη, δεν αντιδρούν τόσο καλά στην καφεΐνη
Η NASA πραγματοποίησε (κανείς δεν ξέρει γιατί) κάποια τεστ με διάφορες εθιστικές και μη, ουσίες σε αράχνες και τις άφησε να φτιάξουν τους ιστούς τους, για να δουν τα αποτελέσματα.
Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε και στις εικόνες, οι αράχνες δεν μεταβολίζουν την καφεΐνη με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι και γι αυτό έχει πολύ μεγάλη επιρροή πάνω τους.
6. Ο εθισμός στην καφεΐνη μπορεί να είναι επικίνδυνος…
Επειδή η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς του εγκεφάλου, εκείνος λειτουργεί πιο εντατικά ώστε η αδενοσίνη να φτάσει στο στόχο της. Τελικώς, η σύνθεση του εγκεφάλου, σταδιακά αλλάζει και θα χρειαστεί και άλλον καφέ για να παράγει το ίδιο αποτέλεσμα.
7. …καθώς μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο στέρησης
Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και η τακτική χρήση της μπορεί να προκαλέσει ήπια μεν, σωματική εξάρτηση δε, όπως πολλά ναρκωτικά. Το σύνδρομο στέρησης καφεϊνης, είναι αναγνωρισμένη ψυχική διαταραχή.
8. Η ξαφνική διακοπή χρήσης μπορεί να έχει παρενέργειες
Το να κόψεις «μαχαίρι» τον καφέ, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πονοκεφάλους για μια εβδομάδα. Οι γιατροί συνιστούν τη σταδιακή μείωσή της κατανάλωσης καφεΐνης με ορίζοντα ενός μήνα.
9. Μπορεί να αποβεί… μοιραίος (θάνατος)
Χρειάζονται περίπου 100 κούπες καφέ σε περίπου 4 ώρες, που το λες και υπερβολικό, αλλά όχι και απίθανο.
Από PLUS.gr

No comments:

Post a Comment

wibiya widget