Saturday, May 6, 2017

ΕΥΡΩΠΗ. «Ναι» από Μακρόν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους



Ζωντανά επί 2,5 ώρες απαντούσε το βράδυ της Παρασκευής ο Εμανουέλ Μακρόν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων του Mediapart (του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού ιστότοπου με τον οποίο συνεργάζεται η «ΕΦ.ΣΥΝ.» ολόκληρη την τελευταία εβδομάδα πριν τον κρίσιμο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών).
Ο Μακρόν απάντησε σε όλα τα ερωτήματα και για όλα τα θέματα, αλλά τοποθετήθηκε και για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
Ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία δήλωσε υπέρ μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με ταυτόχρονη διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
«Είμαι υπέρμαχος της αρχής για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους του σχεδίου και της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Γιατί; Επειδή το σύστημα τώρα είναι μη βιώσιμο. Για αυτό πρέπει να βάλουμε δικλείδες ασφαλείας, να βρούμε μια συλλογική συμφωνία, αλλά ξέρουμε όλοι ότι με κάθε τρόπο θα πρέπει να φτάσουμε εκεί», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.
«Θα ηγηθώ αυτού του αγώνα, καθώς πιστεύω ότι είναι αναπόφευκτο και θα αποκαταστήσει την συλλογική μας αξιοπιστία», δήλωσε.
Για τον επικρατέστερο – σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – νικητή του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα (για την Ελλάδα) να ξαναχτίσει μια σταθερή οικονομία, να σταθεροποιηθεί εντός του ευρώ, με το υπάρχον επίπεδο του χρέους».

Ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα

◼ Στο πρώτο μέρος της συζήτησης, ο διευθυντής του Mediapart Εντουί Πλενέλ τόνισε την ιδιαιτερότητα της σημερινής πολιτικής μονομαχίας, καθώς και τις διαφορές της με τις προεδρικές εκλογές πριν από δεκαπέντε ακριβώς χρόνια, όταν ο Ζακ Σιράκ συνέτριψε τον Ζαν-Μαρί Λεπέν με 79% των ψήφων.
Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι μετά την επικράτηση εκείνη, ο Σιράκ παρέμεινε πρόεδρος της Δεξιάς και δεν έδωσε άλλη διάσταση στο πολιτικό ρεύμα που τον υποστήριξε.
Σήμερα ο ίδιος αντιμετωπίζει το ίδιο ζήτημα με διαφορετικό τρόπο:
«Αρνούμαι ότι αποτελώ το σύνολο των όσων με υποστηρίζουν. Εξακολουθώ να διατηρώ τις ίδιες θέσεις. Απέναντι σε όσους δεν με ψήφισαν στον πρώτο γύρο λέω τα εξής. Υπάρχουν ψηφοφόροι του Φιγιόν, του Μελανσόν, του Αμόν, οι οποίοι σήμερα στρέφονται σε μένα. Προς αυτούς υπόσχομαι δυο πράγματα: τον σεβασμό του δημοκρατικού πολιτεύματος και την αναζωογόνηση της δημοκρατίας. Αλλά για να επιτευχθούν αυτοί οι δύο στόχοι απαιτείται να αλλάξουν γρήγορα τα πράγματα».
Σ' αυτή την κατεύθυνση ο Μακρόν σχεδιάζει να ξεκινήσει πριν από το τέλος του χρόνου τη συνταγματική μεταρρύθμιση, με στόχο τη θεμελίωσή της στη δημοκρατική ζωή και την υιοθέτηση της αναλογικής, καθώς και τη μείωση κατά το ένα τρίτο του αριθμού των βουλευτών. «Γνωρίζω ότι θα εκλεγώ με πολύ μικρότερη πλειοψηφία από τον Σιράκ το 2002, αλλά το καθήκον μου είναι να προχωρήσω στον πολιτικό μετασχηματισμό που εκείνος δεν επιχείρησε».
Σε ένα σημείο της παρέμβασής του, ο Μακρόν δεν παρέλειψε να εκφράσει το παράπονό του που πολλοί εξακολουθούν να αναφέρονται σ' αυτόν με την επαγγελματική ιδιότητα που είχε προτού αναμειχθεί στην πολιτική και τον χαρακτηρίζουν «άνθρωπο του κεφαλαίου» ή «των τραπεζών».
Ο οικοδεσπότης του Εντουί Πλενέλ σχολίασε με χιούμορ«Εδώ δεν βλέπουμε μ' αυτό τον τρόπο τα πράγματα. Δεν ξεχνάμε ότι ο Καρλ Μαρξ προερχόταν από μια εύπορη αστική οικογένεια. Αλλά και πρόσφατα, εκείνος που βρισκόταν επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών, ο Ανρί Εμανουιλί, υπήρξε τραπεζίτης πολύ περισσότερα χρόνια από ό,τι εσείς. Και βέβαια ο Μελανσόν υπήρξε επί πολύ καιρό συναγωνιστής του Εμανουιλί».
◼ Ο Μακρόν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει «πριν το τέλος του χρόνου την συνταγματική μεταρρύθμιση όπου η σταθερότητα της δημοκρατίας θα διασφαλίζεται με την αναλογικότητα στην εκπροσώπηση αλλά και τη μείωση κατά ένα τρίτο του αριθμού των βουλευτών».
«Θα εκλεγώ αν εκλεγώ από πολύ λιγότερους από όσους εξέλεξαν το 2002 τον Σιράκ όμως θεωρώ καθήκον μου να προχωρήσω σε πολιτικές αλλαγές που εκείνος δεν έκανε».
◼ Ερωτήθηκε σε μεγάλο βαθμό για τα οικονομικά σκάνδαλα που βάρυναν τους άλλους υποψήφιους και ειδικά το Φιγιόν αλλά και για τον τρόπο που θα ελέγξει όλες τις υποθέσεις διαφθοράς και αποφυγής της φορολογίας.
Ρωτήθηκε για τα οικονομικά σκάνδαλα των προηγούμενων προέδρων και στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε ότι ο Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο συνεργάστηκε ποτέ δεν κατηγορήθηκε για οποιαδήποτε παρόμοια υπόθεση.
«Εχω τη θέληση να βελτιώσω και να εξυγιάνω την πολιτική ζωή. Ακόμα και οι σχέσεις με τη δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ που συχνά δημιούργησαν ζητήματα πρέπει να ξεκαθαριστούν και γνωρίζω στο σημείο αυτό ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα και δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Είναι ξεπερασμένο το πολιτικό σύστημα που στηρίζεται σε προσπάθειες ελέγχου, στη διαφθορά και στην άνιση αντιμετώπιση πολιτών και πολιτικών ή υπουργών».
◼ Εδωσε σειρά απαντήσεων για τα ζητήματα αντιμετώπισης της ανεργίας, την οικονομική επάρκεια και την κοινωνική συνεργασία .
«Για πέντε χρόνια σας διαβεβαιώνω ότι όλα θα παραμείνουν ως έχουν στο πεδίο των συντάξεων» συμπλήρωσε αφού παρέθεσε τα μέτρα που θα προτείνει για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.
◼ Ρωτήθηκε για την κλιματική αλλαγή και για την πυρηνική ενέργεια όπου παρατηρείται ότι όλο και πιο ακριβά κοστίζει η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την γαλλική πυρηνική ενέργεια.
Την ίδια στιγμή μειώνονται οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας οπότε του ζητήθηκε να απαντήσει αν υπάρχει όριο χρονικό για τη χρήση πυρηνικής ενέργειες.
«Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κλιματική αλλαγή τα επόμενα πενήντα χρόνια όμως η πυρηνική ενέργεια μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να μην καταφεύγουμε στο βλαβερό κάρβουνο. Επομένως δεν πετάμε την πυρηνική ενέργεια στο καλάθι των αχρήστων αλλά προφανώς χρειάζεται τώρα έμφαση στις εναλλακτικές μορφές [...] και φυσικά στο να μειώνουμε το κόστος. Θα ακούω πάντα την επιτροπή εμπειρογνωμόνων της πυρηνικής ενέργειας για την ανακαίνιση των μονάδων ή και το κλείσιμο αν χρειαστεί».
Όπως παρατήρησε ο διευθυντής του mediapart το θέμα της οικολογίας δεν αναφέρθηκε καθόλου στην τηλεοπτική αντιπαράθεση Μακρόν-Λεπέν.
«Δεν είναι εξάλλου το μόνο θέμα που ξεχάστηκε» απάντησε χαμογελώντας ο Ε. Μακρόν.
◼ Πώς θα δεσμευτείτε και θα αντισταθείτε λοιπόν σε όσους ήδη σας κατηγορούν ότι λέτε πάντα ναι σε όλα τα λόμπυ (επιχειρηματικά κυρίως) που επιβάλλουν πρακτικές μη φιλικές στο περιβάλλον, ρώτησε ο δημοσιογράφος.
«Ποτέ δεν το έκανα αυτό εγώ υπερασπίστηκα σθεναρά της συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και τη μείωση των εκπομπών»  και συμπλήρωσε ότι θα ιδρύσει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων απολύτως ανεξάρτητη από τα λόμπι την οποία θα  συμβουλεύεται προκειμένου να αποφασίσει και να προσπαθήσει μέσα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές. Πιστεύω στην επιστημονική έρευνα αλλά πιστεύω και στην αναγκαιότητα να μπορούμε να λέμε την αλήθεια. Για να διευρύνουμε τη δημοκρατία χρειάζεται να λέμε την αλήθεια και να ενημερώνουμε η επιστημονική και η πολιτική κοινότητα την κοινωνία για τις επιλογές και όλα τους τα αρνητικά ή τα θετικά.
◼ Τι θα πείτε στον Τραμπ όταν τον συναντήσετε;
«Θα επικεντρωθώ σε τρία θέματα την κοινή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και την οικονομική πολιτική».
◼ Ρωτήθηκε για συγκεκριμένα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και έδωσε έμφαση στις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων που ωστόσο χαρακτήρισε εξαιρετικά περίπλοκα. Ρωτήθηκε για το παλαιστινιακό, και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα συμβίωσης των δύο πλευρών και τη επιλογή της Γαλλίας να μιλάει και με τα δύο μέρη. Ακολούθησαν απαντήσεις του για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ [...]
◼ Το τελευταίο ερώτημα αφορούσε την Ελλάδα και συγκεκριμένα ρωτήθηκε για την υποστήριξη στο πρόσωπό του από τον Γιαννη Βαρουφάκη που είπε συγκεκριμένα ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα και τις τότε διαπραγματεύσεις να βρισκόταν ο Μακρόν αντί για τον Σαπέν στο Υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας.
«Η Ελλάδα βίωσε τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την οικονομική κρίση με ένα τεράστιο χρέος. Είστε υπέρ ή κατά σε μικρό ή και σε μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης του ελληνικού χρέους» τον ρώτησε ο διευθυντής Εντουί Πλενέλ
«Είμαι υπέρ μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που δεν είναι βιώσιμο. Είναι η μεγάλη δυσκολία να καλούνται οι λαοί να πληρώνουν ένα χρέος που δημιούργησαν οι πολιτικές. Μαζί με τις κατάλληλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα κάνει το ελληνικό κράτος θα πρέπει ταυτόχρονα να ρυθμιστεί το χρέος προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Από το καλοκαίρι του 2015 το είπα αυτό ξεκάθαρα και χρειάζεται να πάμε ως το τέλος με συλλογική απόφαση». 
◼ Το τελευταίο κομμάτι αφορούσε την φιλελεύθερη οικονομία και την ελεύθερη κοινωνία.
«Η γαλλική κουλτούρα δεν είναι φυσικά μονοσήμαντη αλλά ταυτόχρονα η γαλλική κοινωνία δεν είναι πολυπολιτισμική. Υπάρχει εθνική ταυτότητα και δεν βλέπω σε τι χρησιμεύει ένας χαρακτηρισμός της κοινωνίας ως πολυπολιτισμική. Δεν υπάρχει μία μοναδική κουλτούρα υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις σε ένα μοναδικό κράτος σαν το δικό μας που επιτρέπει και τις διαφορές και τις διαφορετικότητες. Πριν από όλα είμαστε ένας γαλλικός λαός που ενσωματώνει τις διαφορετικές κουλτούρες».
◼ «Μην ξυπνάτε φόβους σε μία τόσο εύθραυστη ισορροπία» ζήτησε ο Μακρόν απαντώντας.
«Ο κόσμος όμως βιώνει ανισότητα και πολύ φοβούνται ότι θα είναι τα θύματα της φιλελεύθερης πολιτικής» παρατήρησε ο δημοσιογράφος αναφερόμενος κυρίως σε ότι βιώνουν τα φτωχικά προάστια με το ρατσισμό και τις διακρίσεις.
«Παρόλη την σαφή πολιτική της Λεπέν μέρος του αυτού του κόσμου διστάζει να σας ψηφίσει τώρα θεωρώντας ότι δεν θα είναι το μέλλον του καλύτερο, και προτιμάει την αποχή. Τι θα κάνετε με όλες αυτές τις διακρίσεις που βιώνουν όλοι αυτοί και κυρίως οι νέοι αυτών των συνοικιών;»
«Στο ζήτημα αυτό νομίζω ότι έχω το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα. Για το μόνο που επιμένω είναι ότι πρέπει να υπάρχει αστυνομικός έλεγχος στη βία. Στα κοινωνικά και κυρίως στα εργασιακά θέματα θα υπάρξουν πολλά νέα μέτρα και προγράμματα με υποτροφίες και επιδοτήσεις για τους νέους αυτούς και θα εφαρμοστούν με απόλυτη ισότητα. Θα πολεμήσω τις ανισότητες και θα πάψουν αυτοί οι νέοι να ζουν απομονωμένοι μέσα στις συνοικίες αυτές έχοντας ευκαιρία να πάνε να εργαστούν παντού με το νέο πρόγραμμα. Θα αλλάξω όμως και το σχεδιασμό της οργάνωσης της αστυνομίας με νέες σχολές που θα διαμορφώνουν αστυνομικούς που δεν θα μεταχειρίζονται διακρίσεις και που θα γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα του κομματιού αυτού της νεολαίας».  Aπο EF.SYN.gr

✱ Δείτε όλη τη συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν στην ιστοσελίδα Mediapart

No comments:

Post a Comment

wibiya widget