Saturday, May 13, 2017

Τσίπρας σε Ερντογάν: «Απαραίτητος ο τερματισμός της έντασης»

Στην επαναφορά θετικής ατζέντας στα ελληνοτουρκικά και στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας

Στην επαναφορά θετικής ατζέντας στα ελληνοτουρκικά και στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας 


Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της θετικής ατζέντας των ελληνοτουρκικών με την οποία συμφώνησε και ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Αυτά αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Πεκίνο. 

 Ο Πρόεδρος της Τουρκίας και πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρθηκαν στα ζητήματα της οικονομίας, (τουρισμός, επενδύσεις, σιδηροδρομική σύνδεση Εγνατία, ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, δεύτερη διάβαση αυτοκίνητων σε Έβρο), της επανέναρξης των διερευνητικών μέτρων και τους διαύλους επικοινωνίας  για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν επίσης να προετοιμάσουν επαφές σε ανώτατο επίπεδο και ενδεχόμενης διμερούς συνάντησης τον Οκτώβριο του 2017. 

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την ενταξιακή πορεία της γείτονος, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Παράλληλα επισημάνθηκε η σημασία της απόφασης για  την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Μαΐου για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες.


Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία αποκλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο, ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της χώρας του. Συμφώνησε στην ανάγκη αποφυγής εντάσεων την επόμενη περίοδο και στη σημασία του ανοιχτού διαύλου επικοι9νωνίας των αρχηγών ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών.


Ο κ. Τσίπρας τόνισε τη στήριξη του στις συνομιλίες για το Κυπριακό και επεσήμανε ότι πρέπει να προστατευθούν, προκειμένου να πετύχουν. Προσέθεσε ακόμα ότι για να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη Γενεύης πρέπει να υπάρξει ουσιαστική προετοιμασία για δίκαιη και βιώσιμη λύση.

No comments:

Post a Comment

wibiya widget