Sunday, May 7, 2017

Νέος πρόεδρος της Γαλλίας ο Εμμανουέλ Μακρόν με 65,5%

Συντριπτική νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν δίνουν οι επίσημες εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η γαλλική τηλεόραση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο Εμμανουέλ Μακρόν φαίνεται να απέσπασε το 65,1% των ψήφων έναντι του 34,9% της Μαρίν Λεπέν. Νεότερες εκτιμήσεις ωστόσο, ανεβάζουν στο 65,5% το ποσοστό του νέου προέδρου της Γαλλίας. 
Ειδικότερα, η η Ifop δίνει στον Macron ποσοστό 65,5% και στη Marine Le Pen 34,5%, η Elabe δίνει στο Macron 65,9% και στη Le Pen 34,1%. Επίσης, δημοσκόπηση της Kantar δίνει στο Macron 65,5% και στη Le Pen 34,5%, ενώ η Ipsos δίνει ποσοστό 65,5% στον Macron και στη Le Pen to 34,9%.
"Ανοίγει μια νέα σελίδα"
"Ανοίγει μια νέα σελίδα", "αυτή της ελπίδας και της εμπιστοσύνης που αποκαθίσταται", δήλωσε πριν από λίγο ο νικητής των προεδρικών εκλογών Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Παραδέχθηκε την ήττα της η Λεπέν 
Την ήττα της παραδέχτηκε η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, Marine Le Pen. Μιλώντας σε συγκεντρωμένο πλήθος από τα γραφεία της, η Le Pen δήλωσε πως τηλεφώνησε στον Emmanuel Macron για να τον συγχαρεί.
"Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την προεκλογική εκστρατεία που είχαμε, με τον συγχαρώ με το αποτέλεσμα, και να του ευχηθώ καλή τύχη μπροστά στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, για το καλό της χώρας", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ευχαρίστησε ακόμη τους ψηφοφόρους της, "τους 11 εκατ. ψηφοφόρους που με ψήφισαν", ενώ τόνισε πως το κόμμα της είναι τώρα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία.
Δήλωσε δε με νόημα πως τα παραδοσιακά κόμματα απέτυχαν να εκπροσωπήσουν τη Γαλλία, καθώς και ότι θα ηγηθεί του Εθνικού Μετώπου στην προεκλογική εκστρατεία για τις κοινοβουλευτικές εκλογές.
"Θερμά συγχαρητήρια" από Ολάντ 
Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ "συνεχάρη θερμά" τον Εμανουέλ Μακρόν για της εκλογή του στο προεδρικό θώκο της χώρας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο, ο Ολάντ επισήμανε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων πολιτών επιθυμεί να ενωθεί γύρω "από τις αξίες της Δημοκρατίας".
"Bravo Emmanuel Macron"
Με ανάρτησή του στο twitter ο Βέλγος πρωθυπουργός,Charles Michel συνεχάρη τον Macron για τη νίκη του, γράφοντας "Bravo Emmanuel Macron". Όπως αναφέρουν σχολιαστές της γαλλικής τηλεόρασης, η Le Pen έλαβε μακράν τις περισσότερες ψήφους στην ιστορία του Εθνικού Μετώπου, αλλά ακόμη και έτσι δεν κατάφερε να φανεί ότι κερδίζει κάτι περισσότερο από μια "ψήφο διαμαρτυρίας".
"Η Γαλλία τα κατάφερε" 
Η νίκη του Μακρόν αντιμετωπίζεται με ανακούφιση από πολλούς, οι οποίοι την εκλαμβάνουν και ως ένα ενθαρρυντικό μήνυμα "υποχώρησης" του ακροδεξιού λαϊκισμού.
"Η Γαλλία τα κατάφερε", ο Μακρόν, τα κατάφερε με μεγάλη διαφορά στα ποσοστά από την αντίπαλό του, σε μια εκλογή όμως, με το υψηλότερο ποτέ ποσοστό αποχής σε προεδρική εκλογή. Η υψηλή αποχή θα μπορούσε να αποδοθεί σε διάφορα αίτια: Πρώτ' απ' όλα στην χωρίς προηγούμενο πολιτική προσφορά του δεύτερου γύρου: με ένα Εθνικό Μέτωπο που δεν ήταν ποτέ στην εξουσία και έναν Εμανουέλ Μακρόν που μόλις πριν από έναν χρόνο ήταν άγνωστος για τους πολλούς. Το άλλο στοιχείο είναι ότι τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα είχαν αποκλεισθεί από το δεύτερο γύρο, με συνέπεια να μη δραστηριοποιηθούν ιδιαίτερα και οι μηχανισμοί τους για την κινητοποίηση των ψηφοφόρων.
Θα μπορούσε επομένως να θεωρηθεί ο Μακρόν, ως ένα "χαμηλά" εκλεγμένος πρόεδρος. Πολλοί τον ψήφισαν όχι για το πρόγραμμα, αλλά για να μπει φραγμός στην Λεπέν. Ήταν ψήφος κρίσης, ψήφος δυσαρέσκειας. Η Γαλλία έχει βγει θρυμματισμένη από τη φετινή εκστρατεία και ο Μακρόν θα πρέπει να επιδείξει ταλέντα μεγάλου "μαέστρου", για να επανενώσει τα κομμάτια της χώρας που προέρχονται από τα τέσσερα πολιτικά μπλοκ του πρώτου γύρου: Μακρόν, Λεπέν, Φιγιόν, Μελανσόν. Τέσσερα πολιτικά μπλοκ που έχουν αποδειχθεί ασυμφιλίωτα.
Όση δυναμική πάντως έχει κερδίσει ο Μακρόν από τη σημερινή εκλογή, θα πρέπει να τη διατηρήσει και αξιοποιήσει άμεσα, για τον λεγόμενο "τρίτο γύρο" των βουλευτικών στις 11 και 18 Ιουνίου. Με τη ελπίδα ότι οι Γάλλοι θα έχουν τα ίδια αντανακλαστικά που έχουν γενικά επιδείξει σε κάθε προεδρική εκλογή, και που είναι να προσφέρουν στον νέο Πρόεδρο την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τα πρώτα βήματα και την εφαρμογή του προγράμματός του.
ΑΠΕ - ΜΠΕ 

No comments:

Post a Comment

wibiya widget